用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖公會林護紀念中學
go

聖公會林護紀念中學 [複製鏈接]

原帖由 csonliuson2000 於 11-8-8 11:24 發表
Wan 2010,

Does your friend's son has a greater pressure ? Because everyone including the teacher/ classmates may expect him to get a high score in every subjects. It would give me some invisble press ...

剛巧有朋友有兩名子女皆唸林護。林護的好處,據她說,就是老師對非精英班沒有歧視。她的兩名子女,皆在數精英(林護有一班數,一班英精英,精英班大班,有時逾四十人,非精英班則小班,大概不逾卅五。不過精英班排位競爭激烈,稍不留神,翌年就跌出精英班。可能因為情況普遍?反而縮短了精英和非精英班的心理距離?),功課壓力不算大。
朋友其中一名子女中文考級十名內,但仍然非常樂意做額外功課來改善中文(碰巧因我答應其做義務中文輔助員才得知)。而其中四的中作,有些可能高於某些大學畢業生程度,這樣也不自滿,可證學風不錯?(其英文也另找現職中學的老師輔助)

原帖由 brian_cheng 於 11-8-19 17:40 發表
奇怪,一路以來D 人都話林護是超精英主義,老師給同學很大壓力。唔通而家變左?
如果我選擇,我會喜歡荃官或者安柱。荃官的學術水平與林護差不多,校風比較關愛;安柱可能學術水平稍為低一D,不過壓力肯定冇咁大。
當然,林護出左一 ...

謝謝兩位有關林護既消息。
我只係反映返林護家長既意見。我囡係林護聯繫小學既學生,但佢同我講,佢死都唔肯揀林護,我地都無可奈何。
不過,佢對林護既偏見,可能係源於我地。因為佢爸有位同事,係林護既高材生,當年年幫學校攞獎,暫取到中大,跟手去咗美國做交換生。佢屋企也很多兄弟姊妹,全家都憎死林護。咁,我地覺得一間學校做到其精英學生都唔鍾意自己學校,好失敗啫,所以由阿囡小一就冇考慮過佢。

而老公話佢新過黎既同事都係林護仔,位畢業生就隱約透露林護為保其100%入U率,有時會左右高中學生投考大學既意向。不過,老公冇詳細問落去。

都另有人有唔同既意見。有位朋友突然發現工作上談得來的同事,好多都來自林護,係比較踏實既一群。相較下,佢會話某名女校既畢業生,目標只係:嫁個有錢人……佢認為林護D非精英班畢業生亦幾OK。

據聞,林護之前既校長對分數好勢利,不過換咗好多年。但係,一校有其一校既校風,校護既家長睇分數好大,咁你可以話好,可以話唔好。好既,係分數論英雄,讀書叻既話,話之你單親公屋綜援戶,冇人會議論,只會更增光環。唔好既,亦可能係呢樣,眼界離唔開分數……

今日好開心呀!因為我教既其中一個細路獲選咗做某社社長 擒日上中文學習小組時,佢出黎對住四個人講今日要對住幾百人講既講辭時,仲係口窒窒,講稿都未寫完。今日睇佢個FB,佢D同學留言話佢最尾果段好touching,咁啱,我就單係唔知道佢末段講乜,因為佢擒日預演時太"行",我叫佢諗過,同老死度掂佢

家陣我同林護既初中同高中小朋友都有接觸,都覺得佢地都幾上進。好似以上獲選為社長既小朋友,本身成績唔係太好,單親家庭長大,未必算係好有自信。但係,佢想改變,決定報名參選,咁就有咗機會。為咗競選,佢既學習態度積極咗好多:前晚就響FB捉住我同佢D中文成績較好既同學仔,要我地幫佢睇睇演辭,逐句斟酌……

旁觀佢地既社際選舉(仲有學生會選舉),對林護既印象改觀,成績唔好既,一樣有不同既渠道去獲得自信 。班同學仲好有兄弟情,我本來只係答應我囡上開英文既老闆娘,睇吓佢既仔既中文,後來個小組愈搞愈多人,我嫌煩,想減緊D人。班小朋友當堂乖咗,成日同我講我會努力,老闆娘個仔又督促其他同學仔交功課呀咁。至於社際選舉,無論有冇參與,佢地都好關心,一知道結果就唔理上緊堂都忍唔住對賽果議論紛紛(我可能又唔夠惡),唔係好似傳聞般單重視成績。

可借我囡對林護既偏見依然存在,仍然死都唔肯去 ,但其他有返咁上下鬥心既小朋友就真係可不妨考慮吓
‹ 上一主題|下一主題