用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼兒園通常interview咩呢﹖
go

幼兒園通常interview咩呢﹖ [複製鏈接]

原帖由 tsangnamnam 於 11-7-27 10:50 發表
我記得考朗思(Think) PN時, 老師叫我女形容卡片上小朋友做緊咩.
而卡片上小朋友做嘅係: 踢波, 刷牙, 沖涼.
我女當時約一歲8個月, 只可講到: 波波, 刷刷刷, 同埋白白豬.
哩個題目係我遇到比較深嘅題目. (以佢考時嘅 ...

wow... 好難. 囡囡1007bb, 今年報n班, interview時應該未識講野, 希望d問題淺d啦.

原帖由 tsangnamnam 於 11-7-28 09:49 發表

上年都有啲學校冇考講野, 譬如: 劍鳴.
入到去係聽老師講故仔, 根住老師講嘅故仔指自己嘅眼耳口鼻.
然後拎住個搖鈴跟老師跳舞.
之後捐山窿.

劍鳴是否全英文in? thanks.
咁真係睇眼緣.

原帖由 heihei2009 於 11-7-29 14:52 發表
我上次考個間考好多野,如下:
1) 自己扶扶手上、落樓梯
2) 玩過山洞
3) 玩平行木
4) 問小朋友個名
5) 問眼耳口鼻 (用公仔問,最後又要小朋友指出自己既眼耳口鼻)
6) 比積木小朋友搭高&橫放,跟住放入盒
7) 比銀幣要小朋友 ...

k1 interview?

原帖由 tsangnamnam 於 11-8-8 14:14 發表

點講呢... 老師係全英文講故仔, 同埋俾指示, 但唔需要小朋友回答, 只要理解之後跟住做就得.

Thank you.

原帖由 hobby 於 11-8-5 09:52 發表

可能因為細囡(11月尾), 我囡囡今年4月in 朗思係要求簡單好多, 因為唔使佢講嘢, 主要俾bread, 車, cup, 叫佢俾老師, 爸爸, 媽媽, 又問吓佢個啲物件點用, 玩, 砌圖仲指住個洞叫囡囡放, 嗰時囡囡只係識得走時講bye by ...

think我都會報, 不過未必讀, 因為太貴啦 ($68000 per year, right?). 當去攞個經驗.

原帖由 hobby 於 11-8-9 11:21 發表

今年半日就$4500/mth, 全日就$7400/mth; 可能因為細囡, 收佢啲學校都有番咁上下貴, 不過點都好過冇得讀, 因為想囡囡識多啲嘢, 如果唔係k1仲更加冇得爭

$4500 half-day 都ok, 我諗加埋雜費+校車, $6000一個月. 我仲以為學費$68000一年. 多謝你的資料.
不過收囡囡先算啦, 佢而家仲係一舊飯. 年尾interview都唔知點攪. >.<

原帖由 hobby 於 11-8-10 09:32 發表

不過依家啲學校年年係咁加 - 學費, 出年唔知會加幾多呢 ...

我相信大b收個機會好大, 因為我囡囡係細b, 2nd round interview 都仲有位, 同埋我成日覺得要自己見過間學校, 見過啲老師, 都可以決定讀唔讀, 所以報多 ...

我同囡囡通常用廣東話溝通, 我怕佢唔識聽英文. 請問你是否報國際班所以interview用英文?
其實think都唔錯, 起碼都有d名氣.
‹ 上一主題|下一主題