用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 各位對優才書院小學的評語
go

各位對優才書院小學的評語 [複製鏈接]

我已報考了2012-2013的小一, 請現在就讀或將會入讀的家長給我一點意見,對這學校的意見或睇法, 謝謝!
   0    0    0    0

回復 186# 中天英 的帖子

原帖由 ha! 於 11-10-5 00:59 發表
良好嘅家庭教育的定義是有高學歷的父母指導小朋友做功課同溫書 ?  要返工的父母是否不合優才 ?

你是否願意犧牲煲電視劇嘅時間,去陪仔女溫習、睇書?
你是否願意減少 shopping 嘅嘅時間,去陪仔女行山、打波?
你是吾願意放下身段,同仔女分享喜怒哀樂?
你是否願意節省睇怱週嘅時間,去睇培養德育嘅書籍?
你是否願意放低手頭工作,去聽仔女嘅曰常鎖事?

我認為良好嘅家庭教庭教育同學歷無關,同是否雙職家庭無關。

原帖由 iamderek 於 11-10-5 17:32 發表

我兩公婆都要番工。小朋友放學回來自己做功課,吃完晚飯就開始睇功課、溫習和練琴,九點半上床,絕對冇問題。我覺得中兄講的意思是,不要什麼也不理,將全部責任推俾學校。 ...

Derek,

你講得全對,我係咁嘅意思。

回復 181# iamderek 的帖子

回復 180# iamderek 的帖子

原帖由 ha! 於 11-10-4 08:25 發表
3. 學校如何促進閱讀風氣 ?  

今年初小推行英文閱讀,在課室門外掛了不同的英文書,課室內放了不同程度的英文書,有reading diary,又有英文老師在樹下講故事。

6. 你覺得學校有沒有不好的地方 ?

學生人數太少,很少公司肯承辦校車服務。校車(將軍澳除外)似有若無。

原帖由 ha! 於 11-10-5 00:59 發表
良好嘅家庭教育的定義是有高學歷的父母指導小朋友做功課同溫書 ?  要返工的父母是否不合優才 ?

我兩公婆都要番工。小朋友放學回來自己做功課,吃完晚飯就開始睇功課、溫習和練琴,九點半上床,絕對冇問題。我覺得中兄講的意思是,不要什麼也不理,將全部責任推俾學校。

回復 178# 中天英 的帖子

原帖由 ha! 於 11-10-5 00:26 發表
好多謝你認真回答, 我清晰了很多。聽來gt都不錯wo, 反而要考慮自己小朋友的能力是否可以達標。

唔好客氣;其實只要小朋友能力中上,有良好嘅家庭教育,响優才會讀得好開心嘅,達標唔難嘅。

回復 175# 中天英 的帖子

原帖由 iamderek 於 11-10-4 16:08 發表

我都覺得唔容易掌握。上星期我準備材料怎樣教阿仔,都發覺唔容易搵到一些真實的應用例子來形象化這個概念。好彩仲有半個學期。

你仔仔真係有福氣,有個咁關心佢嘅daddy, 已經準備半年後嘅家教,認真唔話得。

謝謝你的回應, 聽到你的回覆真是開心, 可否再問多一點...?
1. 很欣賞"開放教室活動", 知道是一年幾多次 ?  
2. 學校多唔多活動/channel同家長溝通?
4. 我著重上堂是否多互動, 同是否有 ...

5)我睇過四年班觀課,覺得同一年班相差唔大,互動性都幾高,學生都幾投入,唔會轉左單向教授。
5) 冇嘢係完好美嘅,優才亦唔會例外:
      - 分兩個校舍,安排交通會難d
      - 旺角校舍比較細,又位於鬧市,好多人唔接受
      - 校長比較cool, 講嘢比較直,有d家長(特別係女仕)
        唔鐘意
      - 中學歷史短,未有明確嘅track record
      - 各種運動校隊、校際音楽節嘅成績,同傳統名校有距離

謝謝你的回應, 聽到你的回覆真是開心, 可否再問多一點...?

3)- 每週有閱讀堂
     - 設有碩士級專職閱讀科老師,推動閱讀風氣
     - 有小書蟲閱讀計劃,鼓勵學生設定閱讀目標
     - 每年有閱讀週,有連串推廣閱讀嘅活動。
     - 圖書館响早日會前、小息\大息都開放,方便學生借書。
     - 功課\默書量比較輕,學生有時間\精力睇課外書
4)我睇過三次觀課,覺得上堂互動性幾好,老師都會比心機設計教案,有問有答,分組活動多,學生發言機會都幾多嘅。

1)响G1同G4都有,通常响五月舉行
2)有好多溝通渠道\機會,包恬:
     - 每班有班代表,定期同校長開會
     - 家教會主席會加入校董會
     - 開學初有家長晚會,主要同班主任傾吓、熟悉吓
     - 期中試後有家長曰,主要回顧一吓學生嘅學習進度
     - 學年尾有課程檢討會,李教授會介詔課程改善計劃
     - 每有重大事件,學校會出恣詢文件,搜集家長意見
     - 家教會有好多小組,如校車、午餐、義公咁,家長可自
        願參加
     - 李教授會不定期約家長食飯,雙向交流
     - 家長可以往參加早日會,知道好多新動向,亦可隨時同d
       當值老師傾吓喝。

家長經常問, 呢間好唔好, 嗰間好唔好.

睇你問著邊嗰啫, 問d讀得好地地嗰班, 佢地緊係話好, 問著d讀得唔係幾好嗰班, 都諗住走, 緊係話唔好, 好都唔會走啦! (移民失業咁就無得好講)

每間學校都有人讀得好, 有人讀得唔好, 好嗰班唔係因為學校教得特別好, 差嗰班亦唔係因為學校教得特別差.

選校呢家野, 千算萬算, 千揀萬揀, 最好都係先算一算自己, 秤一秤自己同子女有幾多斤兩. 再去踱踱適合邊間學校.

不過最衰係d學校做promote會誤導人.

原帖由 joan921 於 11-10-4 13:18 發表

很明白, 每間學校都有家長喜歡和唔喜歡..但真係唔明點解有D人咁徧激. 自己亦都有不喜歡的學校, 但不喜還不喜, 自己不替小朋友報讀便是, 絶不會去唱衰該校. 這關乎家長修養問題...
...

唔洗咁勞氣嘅,cybertalk就係咁嫁喇,好多人覺得唔洗表露身分,講嘢會好隨便,反正又唔洗負責任,唔會考慮咁多嘅。

人地講乜係控制唔倒嘅,只好自己多d發言;我相信真理係愈辯愈明嘅。

回復 2# creamychoy 的帖子

我所講嘅係正常情況;至於有特別情况,就只有當事人先知發生乜事。

原帖由 中天英 於 11-10-4 12:48 發表
老師冇講錯,HCF同LCM係幾難嘅,起初細仔都掌握唔倒,我專門用左幾曰時間同佢溫習,先至順利過關。

我都覺得唔容易掌握。上星期我準備材料怎樣教阿仔,都發覺唔容易搵到一些真實的應用例子來形象化這個概念。好彩仲有半個學期。
‹ 上一主題|下一主題