用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖毌無玷聖心書院BAND 1尾?
go

聖毌無玷聖心書院BAND 1尾? [複製鏈接]

係呀! 聽聞沙田聖母母玷聖心中學已收了得多BAND TWO 生,我朋友的女女都是在大抽獎入了這所中學,因為她自行時完全沒有選這所學校,老師告訴她是BAND TWO 頭,她們把好的BAND TWO 已填了,在沒有其它的選擇下,他們便把不認識的聖母無玷聖心中學放在第五位,我們所有朋友都應為如果一所好的英中應該在頭3位已經派晒學位,但放在第五也能抽到,所以我很相信這所學校很小BAND ONE 生 , 就算有都係一些BAND ONE 尾的學生.

如果本身係band two 但又抽到入去,咁呢間已經唔係全band one 既學校啦.如果咁收生法,咪會好容易變band two .

呢d個係鐵一般既事實,我地聽到都好嘩然,不過如果照咁睇band one 尾 至 band two 頭選擇呢間學校做後盾一定可以入到去喎,話晒都係叫做英中.

無錯,佢真係唔識,因為佢地本身目標唔係呢d學校,佢地係想找band one 頭既中學,所以跟本無留意呢間中學,唔好話聖心,就算郭德勝and鄭榮之and沙田崇真佢都唔識,因為佢地既心頭好係沙田果邊既中學,如培英,呂中,蘇浙和曾肇添等名校.佢一直都係諗住keep到band one,就可以抽入去,佢面試都係選培英同曾肇添,不過曾肇添就無得比佢去面試.
佢女女成績一直係band one 尾,不過到第3次呈分試就洛左band two.
你無講錯真係策略成功呀,佢自已都話糊哩糊塗入左間英中.

回復 14# yanyan-mummy 的帖子

你所提及既band two中學有小部分位在自行已經收左一些band two 學生,沙田居or沙田以外既band two 學生在大抽獎時亦會選呢幾間中學, 而一個可能係我朋友佢女女既 number 比較後,所以band two 位無晒,到第5位既聖心有位所以就入左去, 其實有無人都係咁入去駕,如果有請發表下,提供下意見啦,如唔係人地會以為我係作出尼.
其實我都係想同大家分享下,等band one 尾 or band two 頭既同學有多個機會入讀英中.如果我要講大話我就作d勁d既英中啦.

其實你唔洗咁angry , 我都係將我朋友既事實寫出尼,khmama and pineapple 可唔可以將你地所知既寫出尼跟大家分式下.
SORRY TINGMUM 你小朋友係咪讀緊聖心中學,如果係就要同你講聲SORRY ,因為你可能會覺得我係度扁底呢間學校.

唔好意思我係講緊 yanyanmummy 既小朋友係咪聖心中 唔係 tingmum

原帖由 YSKMUMMY 於 11-8-4 12:30 發表
其實你唔洗咁angry , 我都係將我朋友既事實寫出尼,khmama and pineapple 可唔可以將你地所知既寫出尼跟大家分式下.
SORRY TINGMUM 你小朋友係咪讀緊聖心中學,如果係就要同你講聲SORRY ,因為你可能會覺得我係度扁底呢 ...

ting mum 真係好多謝你將所知所聞既事實寫出尼,如果唔係d家長會覺得我好似係度踩緊呢間學校.

謝謝你! 所以這個派位機制真的很令人摸不著頭腦. BUT anyway 大家都係討論事件 , 大家都希望找到一間好既學校比小朋友 .

當然可以寫出黎同大家講下啦!
1. 基督
2. 胡中
3. 馬崇
如果無記錯第4係樂善堂楊葛小琳中學

原帖由 ZZdaphne 於 11-8-4 14:34 發表

可否讓我們知道1-4選擇的學校.

真係有可能:

band 1 --唔揀佢

band 2 --唔敢揀

所以有好多位....band 2排第5都入到..真係有可能...

TINGMUM 無錯呀! 你既見解係老師和家長所想的,
有經驗既家長都係同你講同一番說話.

原帖由 TINGMUM 於 11-8-4 15:22 發表
就算當1至3都多人選, band1冇理由入唔到第4小琳架?
即係你個friend小朋友真係band 2?
咁肯定一樣野就係,
band one 生將聖心排好後,
都派到聖心之前的志願,
所以有位比band 2,
而band 2生又少人填佢係頭,
所以你個fr ...

你應該唔係太熟悉沙田中中,基督唔中大有人在,你識得既人入左所以你覺得容易入,而你話band 3 都入左馬崇,原理同band two 入左 聖心一樣.

原帖由 yanyan-mummy 於 11-8-4 16:39 發表

我冇小朋友讀聖心,不過對於沙田升中派位都可算熟悉~
基督好難第一吾中,馬崇我識有小朋友band 3都派到wo~
不過可能你果個係特別例子瓜~~

唔好客氣,我都係希望想入英中既人可以參考一下呢個列子.
原帖由 ZZdaphne 於 11-8-4 17:12 發表
YSKMUMMY

多謝你的分享, 好特別的事件啊....

無錯呀! 老師係話佢一定係band two 架,仲有我要更正第3自願係聖若瑟,第4先至係馬崇
原帖由 khmama 於 11-8-4 21:17 發表
其實都唔係好奇怪啫, 以前都有家長BAND2生派第7志願入咗間BAND1英中啦. 根據我既分析, 小朋友一定唔係BAND1生, 如果唔係乙部第一志願已經入咗. 我估有可能佢係甲部抽入聖心, 因為BAND1生連乙部都少人選, 甲部更加唔 ...
‹ 上一主題|下一主題