用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 揀幼稚園,o係自己區重要d,定算升邊間小學重要d? ...
go

揀幼稚園,o係自己區重要d,定算升邊間小學重要d? [複製鏈接]

我對揀幼稚園一舊雲,請各位指教!

想問下你地揀幼稚園會o係自己區,定係唔理咩區,反而著重睇佢第時升邊間小學機會大?

如果自己附近有心儀幼稚園,但心儀既小學又唔o係呢區,咁對派位係咪唔著數架?
   3    0    0    0

如果咁講,係咪官校係唔駛面試架?

同埋之前我睇過d小學計分既方法,但而家搵唔番,唔知去邊度搵番出黎,請問你地知唔知呀 (即係有兄姊o係度讀幾多分、同宗教又幾多分o個D)?

照咁講,其實KG對升邊間小學唔係真係最大影響喎 (如果唔係一條龍既話),係唔係呀?

適齡10分?
點解會有唔適齡既?

我地冇舊生、冇宗教背景,咁即係得15分!

我記得睇書講過,話第幾輪就會收咩人、第幾輪又會收咩人!請問係點架?如果我呢d低分人士,咁即係應該等邊一輪呢?

如果以我既處境,係咪target on直資或者c立穩陣d呢?

原帖由 peter_pan 於 11-8-29 16:25 發表
得15分, 第一輪揀官校著數d.
因為官校冇宗教背景, 冇人會有宗教分!

我當然都想揀官校,但官校出名多人爭!

想問下知唔知咩情況下會較少入官校?定係睇面試 (我唔知小學有冇),抑或其他野架?

原帖由 peter_pan 於 11-9-4 17:17 發表
Perhaps you should consider Hennesey Road Government pm School as there are more popular schools in Net 12 such as Marymount, St Joseph & Wah Yan so there may be less competition, especially the pm sc ...

我其實都係o係12校網!
我想問軒官升中既情況係點架?
‹ 上一主題|下一主題