用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 比同學偷咗貴重物品
樓主: 師奶
go

比同學偷咗貴重物品 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 Sumyeema1 於 11-7-29 16:40 發表

阿仔個手機點解貴過父母即?

用平 d 即手機會影響孩子的自尊嗎?

請恕我甘問,因為我小朋友還小,我不太了解初中生的心態。

佢地好多用智能手機,係呢個價,
I phone 仲貴啦, 都有學生用.
我女都要求買,
我買個 I pod touch 滿足下佢擁有apple產品就算數,
手機仍然係用$1XXX的.

原帖由 ZZdaphne 於 11-7-29 17:48 發表

佢地好多用智能手機,係呢個價,
I phone 仲貴啦, 都有學生用.

就系因為有學生用I phone.....所以想俾部cheap野,2手機阿仔用都完全無"理據".... 最後要掉轉頭向阿仔屈服都唔知究竟系邊個開始俾D學生用貴野,攪亂晒D價值觀.....

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 samuel89 於 11-7-29 17:55 發表

就系因為有學生用I phone.....所以想俾部cheap野,2手機阿仔用都完全無"理據".... 最後要掉轉頭向阿仔屈服都唔知究竟系邊個開始俾D學生用貴野,攪亂晒D價值觀..... ...

畀阿女用ipod touch已經係我極限,
好彩佢都OK.
一買到,佢已經識得點用,
佢班同學好多都有蘋果產品...

原帖由 ZZdaphne 於 11-7-29 18:02 發表

畀阿女用ipod touch已經係我極限,
好彩佢都OK.
一買到,佢已經識得點用,
佢班同學好多都有蘋果產品...mouth:" />

一有家長開左頭, 愈來愈多同學仔擁有.....我相信你D"極限"遲早守唔住

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 samuel89 於 11-7-29 18:08 發表

一有家長開左頭, 愈來愈多同學仔擁有.....我相信你D"極限"遲早守唔住

hahaha

係呀, 我想買埋 ipad....

轉貼, 畀大家研究研究.

.合理的物質需求
剛剛進入青春期,追求個性化的孩子較少,更多是要求自己從衆。從衆讓自己有安全感,融入同學的圈子裏,不顯山顯水。隨著年齡的增長,熟悉了周圍的環境,瞭解了同學、朋友的個性,孩子們開始彰顯個性,暗暗地在群體裏比高低。這種比較有積極的意義,孩子獲得了經驗,給自己在群體中定了位。

家長要防範孩子物質需求膨脹造成的惡果,但又不能不給予物質的滿足,應該怎麽辦呢?我們認爲,家長要學會判斷孩子的需求是否正常。孩子正常需求的標準主要從兩個方面看:一個是取同班同學物質需求的平均數或平均數的中下等。另一個標準是看家裏的經濟狀況。如果您家裏的經濟狀況中等或比較好,應該讓孩子的生活水平低一些比較好。如果您的經濟狀況不太好,那麽,您千萬不要因爲怕孩子受委屈而硬要讓孩子去享受高消費,這種死要面子活受罪的做法,不但不會讓孩子自信起來,而且容易使孩子不考慮家長的經濟能力而變得變本加厲。

原帖由 ZZdaphne 於 11-7-29 18:16 發表

hahaha

係呀, 我想買埋 ipad....

轉貼, 畀大家研究研究.

一.合理的物質需求
剛剛進入青春期,追求個性化的孩子較少,更多是要求自己從衆。從衆讓自己有安全感,融入同學的圈子裏,不顯山顯水。 ...

呵呵....不出所料

我不太相信"變本加厲"這回事.....我比較相信"個別事件各有前因後果"......

原帖由 Sumyeema1 於 11-7-29 16:40 發表

每次補習完我接佢放學,每次佢都在廚窗望住同一部手機,足足睇左2個月,每次都係呢一部手機,每次都喃喃自語話幾時會平D,當時我無理佢。
在下學期開始,我見佢測驗同考試,温書温到12點,早上6點幾起身又再温,張枱好多英文生字,有默有寫,我內心感動。
就是感動令我心軟,我真的覺得佢盡了力,即使我唔知道佢全級名次,我都買了給他,我不知這部手機有幾好,我只知道這部手機佢喜歡,一直未見佢變心過。
佢從來都無要求穿名牌衫鞋,所穿都是平價貨。我也不太了解為何會着迷呢部手機,對我來說打出打入就可以了。

原帖由 samuel89 於 11-7-29 17:28 發表

我大仔都試過被偷
但我覺得被偷果個都要受罰.....被罰原因:
1. 學生根本唔應該用比較貴既手機...(大仔雖然聽我講一半,所以被偷已經平左佢本身想買果部型號一半價錢)....講真如果部機系cheap野,2手機根本 ...

小朋友電話被偷,佢自己絕對要負上責任,但「疏忽大意」唔算係有意識有動機去幹壞事,我覺得唔應該用「懲罰」這些比較嚴厲的措施,但「懲戒」卻是必須的。

我覺得「懲罰」是用來對付做壞事的人,意義上好負面;「懲戒」卻是用來赳正偏差了的行為和壞習慣,有正面輔導的作用。

「努力成果被人掠奪」本身已經是很大的懲戒,再加上延遲一個月去滿足需求,或暫以殘廢舊機代替一段時間,這些「懲戒」已經足夠。

若然同一事件發生於您和我身上,或者,最後我和您所做的都是差不多的事,但我比較傾向以正面的字眼和表達方式去教化。效果或許不能立竿見影,但操作純熟之後,就有好大的分別。

Tommy

Tommy

原帖由 師奶 於 11-7-28 10:38 發表
Hi Tommy
一直以為最了解個仔係我,原來我係最唔了解 同一件事我同老公做法完全唔同,今朝我望住枱上3千蚊...好內疚
星期一晚老公知道個仔唔見晒所有野,只係閙咗4句,有ニ句係粗口,我就丙左佢2個鐘。
星期ニ晚 ...

師奶:

其實妳應該開心,呢件事反映出妳囝囝好乖好生性,佢只係粗心大意,其實大部份男仔都係咁。即使三千蚊擺在眼前,佢都自願延遲自己的慾望。表面上佢要幫爸爸媽媽慳錢,但實際上佢呢個行為係佢對自己「粗心大意」的自省和負責,亦間接表達了對您們的歉意。

您老公更加係一個好爸爸、好丈夫。面對同樣的情況,我都會講兩句粗口,不過粗口是隔空送贈給偷電話的那個死仔/女包。男人老狗粗枝大葉,往往未能直接表達心意,果三千蚊起碼有一半是為了妳而去禁機,因為佢見您激氣激左兩日,好端端的母子關係又拉得好緊,佢唔想您激氣,又唔想您地為了一偷電話的衰人而破壞親子關係。

點解我知?因為我都係人地個老公同老豆囉!

有機會要係兩個大小男孩面前,具體清晰地表達您看到的細節,並加以讚美和表揚,一家人的關係將會更進一大步。可以的話,或者考慮說出自己之前情緒嬲怒,過份左少少……

Tommy

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 Tommy 於 11-7-29 23:49 發表

師奶:

其實妳應該開心,呢件事反映出妳囝囝好乖好生性,佢只係粗心大意,其實大部份男仔都係咁。即使三千蚊擺在眼前,佢都自願延遲自己的慾望。表面上佢要幫爸爸媽媽慳錢,但實際上佢呢個行為係佢對自己「粗心大意」的自省和 ...

Tommy,

有你呢個daddy係度真好, 可以令我地班mama從另一個角度睇件事, 起一個平衡o既作用.  男女睇野/ 處理手法真係好唔同, 好多時真係火遮眼.....

Tommy
多謝你提醒!只差小小我就鑄成大錯,加深兒子傷害。
我會聽取意見。

原帖由 Tommy 於 11-7-29 23:20 發表

小朋友電話被偷,佢自己絕對要負上責任,但「疏忽大意」唔算係有意識有動機去幹壞事,我覺得唔應該用「懲罰」這些比較嚴厲的措施,但「懲戒」卻是必須的。

我覺得「懲罰」是用來對付做壞事的人,意義上好負面;「懲戒」卻是用 ...

你是對的........基本上我連「懲戒」都不想用.....更加正確的用詞may be「警醒」'「警戒」好d......
我所以認為要對小朋友「懲罰」, 其實只系借買貴電話呢個題發揮而已.....
基於如果小朋友買貴電話系一心要同同學仔互相[比拚],[炫耀],我是絕不會買給他的....但問題系我地很難判斷佢地[比拚],[炫耀]既心態比重有多少; 要求佢地100%冇呢d心態又會引發小朋友完全冇晒[鬥心]既另一心態問題.....所以買貴電話絕對系一件勁難處理拿揘既教仔事件......

Like too

另外題外話 : i乜i物, 可以用cambridge/longman查字典,讀音準, 唔似yahoo.  免費睇幾份報紙...etc. 我覺得功能大於虛榮.

原帖由 HappyEE 於 11-7-28 10:04 發表

路過, 好like依個答案, 支持!

Tommy, 希望你多 d 回應,因為從你身上學到好多野!謝謝!

我用阿婆級手機,所以阿大阿二都唔好意思同我要貴價手機,依家佢地用比我好少少阿媽級手機。
大少買部i-pad俾阿大做生日禮物,佢地玩两三個月後就擺埋一邊,依家凈係俾阿三玩game。
我都唔明,啲i-xx有咩咁好玩?

魅力公主 醒目開學勳章

我大女都係啱啱升中一. 佢用緊果部手機係佢自己既利是錢買既, $8XX. 好彩, 佢咁多年都未試過係學校唔見野. 同埋而家間中學, 係規定同學仔每朝要將手機上繳, 老師會鎖係櫃入面, 放學先准拎番
http://www.baby-kingdom.com/?18

有空請去看看 ~

點解唔報警呢?

‹ 上一主題|下一主題