用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 比同學偷咗貴重物品
go

比同學偷咗貴重物品 [複製鏈接]

原帖由 師奶 於 11-7-27 23:30 發表
個仔返學校暑期班比人偷咗銀包同新電話,放學先知...
個仔係個粗心大意嘅人,只好怪自己個仔唔小心,
今次教訓好大,呢部電話係我見佢下學期努力讀書獎勵比佢,
呢個電話佢恨咗好耐,亦好貴(對我來說)。
我丙咗佢一日,唔彩 ...

應該係偷野果個被罰,點解被偷果個要受罰既?

他努力的成果被人掠奪,佢已經好慘,不應該受罰。如果我係佢爸爸,我會關心佢、安慰佢、叫佢學精d、以後要小心d,等爸爸儲到錢,會買過一部新機比佢。不過,我未出糧未儲到錢的這段時間,佢會無機用,或者只能用住d殘廢舊機。最後,我都一定會買返部同型號的新機比佢,但要比佢知道爸爸好辛苦儲錢,死慳死底唔食午飯,儲足一個月先夠錢買新機比佢。

Tommy

原帖由 samuel89 於 11-7-29 17:28 發表

我大仔都試過被偷
但我覺得被偷果個都要受罰.....被罰原因:
1. 學生根本唔應該用比較貴既手機...(大仔雖然聽我講一半,所以被偷已經平左佢本身想買果部型號一半價錢)....講真如果部機系cheap野,2手機根本 ...

小朋友電話被偷,佢自己絕對要負上責任,但「疏忽大意」唔算係有意識有動機去幹壞事,我覺得唔應該用「懲罰」這些比較嚴厲的措施,但「懲戒」卻是必須的。

我覺得「懲罰」是用來對付做壞事的人,意義上好負面;「懲戒」卻是用來赳正偏差了的行為和壞習慣,有正面輔導的作用。

「努力成果被人掠奪」本身已經是很大的懲戒,再加上延遲一個月去滿足需求,或暫以殘廢舊機代替一段時間,這些「懲戒」已經足夠。

若然同一事件發生於您和我身上,或者,最後我和您所做的都是差不多的事,但我比較傾向以正面的字眼和表達方式去教化。效果或許不能立竿見影,但操作純熟之後,就有好大的分別。

Tommy

Tommy

原帖由 師奶 於 11-7-28 10:38 發表
Hi Tommy
一直以為最了解個仔係我,原來我係最唔了解 同一件事我同老公做法完全唔同,今朝我望住枱上3千蚊...好內疚
星期一晚老公知道個仔唔見晒所有野,只係閙咗4句,有ニ句係粗口,我就丙左佢2個鐘。
星期ニ晚 ...

師奶:

其實妳應該開心,呢件事反映出妳囝囝好乖好生性,佢只係粗心大意,其實大部份男仔都係咁。即使三千蚊擺在眼前,佢都自願延遲自己的慾望。表面上佢要幫爸爸媽媽慳錢,但實際上佢呢個行為係佢對自己「粗心大意」的自省和負責,亦間接表達了對您們的歉意。

您老公更加係一個好爸爸、好丈夫。面對同樣的情況,我都會講兩句粗口,不過粗口是隔空送贈給偷電話的那個死仔/女包。男人老狗粗枝大葉,往往未能直接表達心意,果三千蚊起碼有一半是為了妳而去禁機,因為佢見您激氣激左兩日,好端端的母子關係又拉得好緊,佢唔想您激氣,又唔想您地為了一偷電話的衰人而破壞親子關係。

點解我知?因為我都係人地個老公同老豆囉!

有機會要係兩個大小男孩面前,具體清晰地表達您看到的細節,並加以讚美和表揚,一家人的關係將會更進一大步。可以的話,或者考慮說出自己之前情緒嬲怒,過份左少少……

Tommy
‹ 上一主題|下一主題