用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 比同學偷咗貴重物品
go

比同學偷咗貴重物品 [複製鏈接]

原帖由 Tommy 於 11-7-28 01:33 發表

應該係偷野果個被罰,點解被偷果個要受罰既?

他努力的成果被人掠奪,佢已經好慘,不應該受罰。如果我係佢爸爸,我會關心佢、安慰佢、叫佢學精d、以後要小心d,等爸爸儲到錢,會買過一部新機比佢。不過,我未出糧未儲到錢的這 ...

我大仔都試過被偷
但我覺得被偷果個都要受罰.....被罰原因:
1. 學生根本唔應該用比較貴既手機...(大仔雖然聽我講一半,所以被偷已經平左佢本身想買果部型號一半價錢)....講真如果部機系cheap野,2手機根本唔會"引人犯罪"....
2.  被偷雖然系"有心人裝冇心人"....但"疏忽大意"點都有d架啦......佢點都要負番d責任.....

但我就絕對唔會好似樓主甘怪責小朋友......始終"疏忽大意"呢d野系要俾時間小朋友去學習,並唔系用口講左,教左就可以學識......

原帖由 ZZdaphne 於 11-7-29 17:48 發表

佢地好多用智能手機,係呢個價,
I phone 仲貴啦, 都有學生用.

就系因為有學生用I phone.....所以想俾部cheap野,2手機阿仔用都完全無"理據".... 最後要掉轉頭向阿仔屈服都唔知究竟系邊個開始俾D學生用貴野,攪亂晒D價值觀.....

原帖由 ZZdaphne 於 11-7-29 18:02 發表

畀阿女用ipod touch已經係我極限,
好彩佢都OK.
一買到,佢已經識得點用,
佢班同學好多都有蘋果產品...mouth:" />

一有家長開左頭, 愈來愈多同學仔擁有.....我相信你D"極限"遲早守唔住

原帖由 ZZdaphne 於 11-7-29 18:16 發表

hahaha

係呀, 我想買埋 ipad....

轉貼, 畀大家研究研究.

一.合理的物質需求
剛剛進入青春期,追求個性化的孩子較少,更多是要求自己從衆。從衆讓自己有安全感,融入同學的圈子裏,不顯山顯水。 ...

呵呵....不出所料

我不太相信"變本加厲"這回事.....我比較相信"個別事件各有前因後果"......

原帖由 Tommy 於 11-7-29 23:20 發表

小朋友電話被偷,佢自己絕對要負上責任,但「疏忽大意」唔算係有意識有動機去幹壞事,我覺得唔應該用「懲罰」這些比較嚴厲的措施,但「懲戒」卻是必須的。

我覺得「懲罰」是用來對付做壞事的人,意義上好負面;「懲戒」卻是用 ...

你是對的........基本上我連「懲戒」都不想用.....更加正確的用詞may be「警醒」'「警戒」好d......
我所以認為要對小朋友「懲罰」, 其實只系借買貴電話呢個題發揮而已.....
基於如果小朋友買貴電話系一心要同同學仔互相[比拚],[炫耀],我是絕不會買給他的....但問題系我地很難判斷佢地[比拚],[炫耀]既心態比重有多少; 要求佢地100%冇呢d心態又會引發小朋友完全冇晒[鬥心]既另一心態問題.....所以買貴電話絕對系一件勁難處理拿揘既教仔事件......
‹ 上一主題|下一主題