用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇唸住2012報St Cat N班的家長?
go

有冇唸住2012報St Cat N班的家長? [複製鏈接]

想幫囝囝報, 但學費58,000一年, 又好似好貴. 仲聽聞冇校車, 會唔會下年有呢.
   0    0    0    0

我想問如果個小朋友係 4 月出世, 想喺下學期先插班, 咁我應該喺幾時向學校查詢 ?

原帖由 giyim 於 11-9-6 10:41 發表

我聽講SC真係唔收細B WOR~ 不過其實唔緊要, K1可以再試, 我有個同事個女都係細B, 都考到SC K1呀~

I also asked...they say depends on the child's capability so in another words I think they take 'small b' too.

Anyone plan to apply both PN and K1?

hi bbchen,又見到你呢,雖然真係有點遠,但我都打算報呢,報咗名收咗至算啦.......

我都好想報呢間, 不過hh 實在太遠, 點算

原帖由 iyct 於 11-9-10 13:44 發表
嘩....真係咁貴? 成5,000/月??? 仲有其他雜費呢? ..... 係咪真係值咁貴???

好似唔止, 係成6000/月........*~*

回覆 23# JMK 的文章

嘩....真係咁貴? 成5,000/月??? 仲有其他雜費呢? ..... 係咪真係值咁貴???

以下取自係St. Cat website - 校舍一頁:

"本園有兩所獨立校舍座落於九龍塘區,還有一所校舍位於紅磡海濱南岸。"
...
"我們的紅磡校舍是特別為二至四歲的幼兒設計,提供幼兒預備班(二至三歲)及幼兒班(三至四歲)課程。幼兒預備班為兩至三歲小朋友提供一個既安全又充滿歡樂的環境,讓他們順利升讀本校的幼兒班。完成預備班課程後,小朋友將於紅磡校舍繼續幼兒班課程。當他們在新校舍完成幼兒班課程後,將會於九龍塘校舍繼續升讀低班(K2)及高班(K3)"

:loveliness: "讓他們順利升讀本校的幼兒班。完成預備班課程後,小朋友將於紅磡校舍繼續幼兒班課程。":loveliness:  咁係唔係即係直升?

幾時先知係咪值升K1? 我8月打去, STAFF話係值升, 如果咁貴都唔係值升, 真係要諗諗

原帖由 大白豬 於 11-9-6 09:13 發表

基督堂好似得k2-k3, 仲要好難入.

係超難入~ 仲要係睇背景

原帖由 晞晞爸b 於 11-9-4 18:32 發表
我仔仔係10年11月尾細B
好擔心好多幼兒園唔收細B
anyway大家努力喇

我聽講SC真係唔收細B WOR~ 不過其實唔緊要, K1可以再試, 我有個同事個女都係細B, 都考到SC K1呀~

我之前都係佢地website見過話n1可以直升k1, 不過可能只限今年n1的學生, 下年轉policy都唔出其. 佢地唔憂無人報.

原帖由 陳雙兒 於 11-9-5 10:52 發表
大家好, 我呀女係10年10月 b, 佢依家未識行, 但有時都會講下bb話, 算係幾好動o個種小朋友, 我都好想好想佢入到SC, 希望可以幫佢報到啦!

係呢, 各位mommies, 你地會報其他咩學校呀? 例如york, 多多, 基督堂呢d會不會 ...

基督堂好似得k2-k3, 仲要好難入.

回復 73# 陳雙兒 的帖子

多謝你的鼓勵!

回覆 71# 晞晞爸b 的文章

晞晞爸B, 你唔好咁擔心啦, 如果你依家就開始擔心, 你擔心得幾多樣野丫,
首先比D信心你呀B, 亦即係比D信心你自己, 因為佢係你既小朋友! 仲有呢, 好多時小朋友都會受父母的心情及說話影響的.
不要太緊張了!還有好多日子!

大家好, 我呀女係10年10月 b, 佢依家未識行, 但有時都會講下bb話, 算係幾好動o個種小朋友, 我都好想好想佢入到SC, 希望可以幫佢報到啦!

係呢, 各位mommies, 你地會報其他咩學校呀? 例如york, 多多, 基督堂呢d會不會呀?

我仔仔係10年11月尾細B
好擔心好多幼兒園唔收細B
anyway大家努力喇

Can you pelase pm me the I/V class info? i am interested to join.

thanks.

原帖由 v_vcsl 於 11-8-19 08:22 發表

Hi Superbird ! 我打算比我個女9月上幼兒園面試班,因為我搵左某機構既老師,佢專教面試班,不過我未上過佢堂,我實際都唔知教成點,老師話8月會通知我開班與否,希望面試班對我個女有幫助啦! ...

Agree!  除o左錢, HH 返學放學都有少少麻煩

原帖由 giyim 於 11-8-31 12:10 發表

我開頭就係咁諗~ 有得直升, 如果收既話咁K1就唔駛煩~ 但係如果唔係直升, PN要俾咁多$, 真係要諗諗.....
‹ 上一主題|下一主題