用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 係咪可以repeat K3??
go

係咪可以repeat K3?? [複製鏈接]

原帖由 wingwing2009 於 11-7-29 16:09 發表
囡囡今年四歲,7月中出生,讀左10個月私營S位, 見進步左好多, 黎緊8月會入協康s位, 如果讀兩年到6歲, 想比佢讀番一年主流K3 先上小學, 咁年齡會唔會over 左呢..咁有乜野我要安排呢?

我想早d知道有乜option 可以幫到個囡. ...

我仔仔同你囡囡係同年,不過就10月先足4age
都算係細仔,普通小朋友好多都會讀多年
所以應該都會比他repeat 1年
再睇睇仔仔番s位,進步空間大唔大

原帖由 autunmbb 於 11-7-30 08:46 發表

其實我都有諗過同樣的問題,我個仔今年8月入S位,係2歲11個月,我都係諗住想讀1-2年S就比仔仔出來讀k1/k2。等佢可以更易適應小學生活。當然諗係咁諗,不過都係要睇下佢得唔得啦。

你咁樣問下我先知多d,大家努力吧。 ...

你就好啦,你仔仔0甘早有得讀
你係咪好早排,我仔仔今年入S位時都3歲10個月
上年2010年1月評估之後
捱0左8個月私人s位(真係好貴),之後轉番暫托
又上門個別訓練,又試過番普通幼稚園.......
真係身心都好累,好累,唔知幾時完結
等到今年派到位,希望可以幫到仔仔
有時朋友提我仲有一年開始報小學
提我要好好計劃,又講自己同個囡報呢樣報0個樣
我都唔知講咩好

唔好意思,長0左小小

‹ 上一主題|下一主題