用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 係咪可以repeat K3??
go

係咪可以repeat K3?? [複製鏈接]

囡囡今年四歲,7月中出生,讀左10個月私營S位, 見進步左好多, 黎緊8月會入協康s位, 如果讀兩年到6歲, 想比佢讀番一年主流K3 先上小學, 咁年齡會唔會over 左呢..咁有乜野我要安排呢?

我想早d知道有乜option 可以幫到個囡...

請指教.
   0    0    0    0

多謝你地回覆, 我其實只係想早D計劃一下點樣安排對囡囡最好, 我自己當然一定會以囡囡能力去睇, 但我聽人講如果要遲一年入小一要申請, 所以我想知要點做.

autunmbb : THANKS, 好彩就係如果囡囡無左適齡果10分, 而佢亦唔係首名子女, 但係我地想揀番哥哥果間, 咁佢都有20分, 咁第一階段都有好大機會. 因為哥哥間小學係無宗教分 (PLK 小學)學校有back up 呢類小朋友...

pocoyo123, THANKS! 聽到你咁講, 我諗我地可以多一個選擇比囡囡. (其實我老公覺得如果囡囡OK, 到時係S位直入小學都可以, 但我想佢入番主流讀一年K3打好D個底再入小學會好D, 所以想問多點意見)

多謝咁多位!

apple-Y, 我同你都經歷了差不多的過程, 私人S位, 上門導師, 出面既訓練, 有時真係覺得好攰, 但係見到囡囡有進步, 就會令到我想為佢加多點油.  

起碼我地係適當既時候比佢起步, 等佢多一點時間進步.  

日後希望可以與你們多一點交流, 互相支持, 希望囝囝囡囡都可以有美好明天...YEAH!!!
‹ 上一主題|下一主題