用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 係咪可以repeat K3??
go

係咪可以repeat K3?? [複製鏈接]

原帖由 wingwing2009 於 11-7-29 16:09 發表
囡囡今年四歲,7月中出生,讀左10個月私營S位, 見進步左好多, 黎緊8月會入協康s位, 如果讀兩年到6歲, 想比佢讀番一年主流K3 先上小學, 咁年齡會唔會over 左呢..咁有乜野我要安排呢?

我想早d知道有乜option 可以幫到個囡. ...

以我之前睇開的資料,現行的小一入學機制,分為「自行分配學位」和「統一派位」兩個階段。

如果你個囡囡讀多一年K3,即係入小一以9月開課計就7歲1個月多d,咁像就無左「自行分配學位」階段適齡的兒童(即翌年九月開課時年滿5歲8個月至7歲)的10分。即係係「自行分配學位」階段會好難入到鐘意的學校。但係對大抽獎無乜影響。

詳細就睇返小學概覽:

http://www.chsc.hk/primary/tc/app_method_a.htm

原帖由 pocoyo123 於 11-7-29 18:46 發表
小兒是今年重讀K3, 明年上小一, 明年上小一時係7歲3個月, 第一, 小學入學適齡係計到8歲前,即是小兒明年入學也有適齡10分, 請放心, 第二, 除非你搵名校, 否則一般學校競爭不大, 而且大部份我們的小朋友也會搵些支援學 ...

我一直都以為係7歲就係足7歲,原來8歲前都可以計適齡那10分。謝謝分享。

原帖由 wingwing2009 於 11-7-29 23:34 發表
多謝你地回覆, 我其實只係想早D計劃一下點樣安排對囡囡最好, 我自己當然一定會以囡囡能力去睇, 但我聽人講如果要遲一年入小一要申請, 所以我想知要點做.

autunmbb : THANKS, 好彩就係如果囡囡無左適齡果10分, 而佢 ...

其實我都有諗過同樣的問題,我個仔今年8月入S位,係2歲11個月,我都係諗住想讀1-2年S就比仔仔出來讀k1/k2。等佢可以更易適應小學生活。當然諗係咁諗,不過都係要睇下佢得唔得啦。

你咁樣問下我先知多d,大家努力吧。

apply~y and BeBe媽媽,我個仔好好好好好彩,排左唔駛一年就有位比佢,我聽個主任講,今年好多人畢業,再加上有些小朋友派左 I/E 位又多幾人個走,所以先以咁早排到。聽其他同學仔的媽咪話,佢地都等左超過年半才等到,所以我個仔真係好好彩。原本我已經同個仔報左私人S位,不過剛好知道派左位就直接等入S位。
‹ 上一主題|下一主題