用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 男校(聖保羅, 聖類斯, 高主教), 請問此三間最大不同之處 ...
go

男校(聖保羅, 聖類斯, 高主教), 請問此三間最大不同之處? [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

講緊小學? 聖保羅書院小學 ? 呢間係直資喎~
分別呀~ 高主教係男女校,灣仔區,另外兩間係中西區,男校
高主教唔可以玩大抽獎,聖類斯可以

聖類斯收兩班
高主教 4-5班
聖保羅 3班

高主教中學個校舍最差 (超細)

聖類斯應該無咁谷,而聖保羅應該最深

學費:
聖類斯 $23000 (2010 概覽)
聖保羅 $30000 (2010 概覽)
高主教 $20800 (2007-08年資料,當年聖類斯係$20000)

其實我一路都覺得聖類斯平.. 好奇怪樓主你會覺得佢係最貴.. 可能係我d料太舊架啦~

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 BB成長期 於 11-8-1 14:48 發表
最想知它們教學宗旨or理念是什麼呢?

我只知慈幼會嘅學校 (即聖類斯),都係有教無類的
我同ian都响呢度傾過... 關於聖類斯嘅嘢,想了解呢間多d,可以問問ian

佢成日話有仔嘅,一定送去聖類斯讀!
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 iantsang 於 11-8-1 22:39 發表
but I am not as lucky as you!  I guess I won't be here to know you and others here in EK if my children are boys, since I don't need to worry about finding schools for them!

倒轉.. 我有兩個女就好喇.. hahaha 起碼女校多過男校先啦!
唔知SL d校車去唔去得到沙田區呢?我都好想報..但無校車就萬萬不能!
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 iantsang 於 11-8-2 08:41 發表
What they told me is, if the areas are not covered by school buses (majority of students), then they will help students to arrange nanny buses.

咁又真 係幾好喎!
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 jocola 於 11-8-2 11:22 發表
我住沙田,個仔今年九月SLP1,630上校車

多謝你嘅info呀!
原本真係唔諗住報,e+知道有校車,就唔同睇法喇.. 雖然,真係好早~ 我地又唔會再搬

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 babybear 於 11-8-2 15:18 發表
乜校舍唔係st paul 最細咩?
St paul 同SL 都係中、小學喺埋隔離,兩間學校一起咪變相好似大啲囉!
RC 中、小學既校舍吾同區, 所以如果真係要計中、小學校舍加埋一起既大細,可能係:
RC>SL>St Paul

...

st paul 新校舍喎.. 我唔知幾大呀
不過c6成日話個足球場好大.. 又有幾多個籃球場,所以我成日覺得SLS大d..
高主教中學,叔仔話無操場架!(佢兩兄弟講乜我聽乜咋..)
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 happysugar 於 11-8-25 23:29 發表

我可以解比你聽, 因為好多叻既學生, 係中五會考之前(多半係中二OR中三時)已經去左外國讀

有錢去外國讀書,理應間間學校都有,而且唔分叻唔叻!我叔仔當年係好唔掂,所以中四去咗外國 (高主教),我老公係OK嘅,但99唔想佢教A level, 讀完中6就走 (SLS).  而且,作為優秀嘅學校,有人走就自然有人填補空位,點解收返嚟插班嘅,一定係差嘅學生?無可能架!如果真係咁,我仲驚!(學校有分化?無放資源照顧新生?無補底?)

恐龍家
‹ 上一主題|下一主題