用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St. Francis 英小, Good Hope or St. Paul Convent
go

St. Francis 英小, Good Hope or St. Paul Convent [複製鏈接]

通常能在SFA考到全班十名內,都能插入其他名校,我朋友就是這樣插入瑪利曼P2,佢話佢嗰屆有四個插入喇沙,還有人入男拔和聖保祿,不過在SFA打入頭十名並非易事。
原帖由 piukei 於 11-8-2 21:07 發表
我想憑P1 or P2的成績考番入唔駛錢的好官津。
自己覺得很多直資私校都是物非所值。

其實都好講小朋友的資質和父母的配合,有的好似你說一樣,落足晒補品,有的卻虛不受補,有的唔使補都超晒班。我識一個超班男孩,從不補習、從不讀學術班、也從不做一條課外練習題,他卻在名校考全級第一,他上堂非常專心便是他的秘訣。
原帖由 仔仔錫錫你 於 11-8-2 22:42 發表
唔好咁天真以為sfa真係可以train up到小朋友間間收;你知唔知果批top student 每星期付出多少時間同學校無關旳補習&練習?分分鐘重多過正常上課! 其實只要你夠狠,跟足做法,一樣可以好似果批top student 想插咩都得 ...

插官津名校,並非易事,在我來說,入到St. Paul Convent已經當收夠籌,專心一意培育孩子才是首要,插唔插更好學校,已經是後話。
原帖由 Sumyeema1 於 11-8-3 14:31 發表
樓主列出的三間學校都不容易入,入到[是但]一間,好多家長已經開心到飛起。

你甘想入某官津小學, 可以搬去其校網碰碰運氣, 又可以小一叩門。

唔明點解要甘轉接? ...
‹ 上一主題|下一主題