用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St. Francis 英小, Good Hope or St. Paul Convent
樓主: piukei
go

St. Francis 英小, Good Hope or St. Paul Convent [複製鏈接]

三間都係私校, 三間都係谷嘅學校, 要扣就三間扣晒啦, 扣完收咗有得揀再揀
St Paul Convent 的中學成績好top, 好多年都係穩定地排得好前
但St Francis就無中學back up, 升中成績普通

但話時話, 現時的小學唔好咩?真係唔滿意要轉?
而且唔係話轉就轉, K1要有養眼的成績或者體藝方面要有專長至得

回復 8# SundayOff 的帖子

totally agree

德望咁好, 点解要放棄呀? 間學校都谷架, 但亦着重小朋友多看書. 上到中學有精英班, 上年6科14分有成7x%, 係Band1頭的中學。
反而SFA的升中成績就普普通通, 之前都有家長在這裏問"不明SFA咁谷但升中成績都是一般, 值唔值得咁辛苦之類的問題" 不如上去網址睇睇升中成績考慮淸楚吧!
DPS無得直上男/女拔喎.
比我排名 德望 >SFA>隔好遠>DPS

對, SFA大多入Band1官津中學.
上年46個女生中:
10人入寶血會上智 (B1頭)
6人入DGS
6人入聖母玫瑰 (B1中)
3人入協恩 (B1頭)
3人入St Mary's
3人入Maryknoll Convent

上年115個男生中:
20人入長天 (B1尾)
14人入九华 (B1中)
11人入聖芳濟 (B1尾)
7人入Maryknoll Father
5人入St Joseph
4人入聖保羅
4人入St Paul CoEd
2人入DBS
它們多屬B1官津, 如說, 免了中學6年学費.
可考慮這是否心儀的中學.
‹ 上一主題|下一主題