用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請大家幫忙分析一下比d意見我.
go

請大家幫忙分析一下比d意見我. [複製鏈接]

請問係邊間?
不過点都無理由轉過去宣美, 因為自行收生階段只計分數, 第二階段抽簽講運氣, 我唔知荔天有幾多名額可以扣門, 即使有十多個, 都無謂為十幾個名額轉校. 要增加入荔天機會, 可以第一階段同第二階段都以荔天為第一志願, 以示誠意. 當然首要條是搬屋.
SSP幼稚園的老師有愛心, 並不代表九龍塘的幼稚園老師無愛心. 我仔仔PN都是在屋企附近的幼稚園返學, 後來K1轉去九龍塘的幼稚園, 為的是想他的競爭力強啲, 結果仔仔都好鈡意返學.
不過都係嗰句, 入讀九龍塘嗰類的幼稚園, 並不是考名直資私校的入場券. 幼稚園三年還有限多嘢要做, 去尋找並發揮他的長處, 培養他在羣体中的主動性和自信心. 男女都好, 見到陌生人都不可以縮埋父母背後等等.

毎人都有各自的算盤, 我們只需為自已的子女打算.
我仔仔班中也有媽媽一間直資私校都唔考, 一心去大抽獎
而相反地, 也有很多讀屋企附近幼稚園的考入DxS
小朋友的書缘, 自然有天定, 努力過後, 隨遇而安吧. (隨遇而安並不是代表唔做嘢, 而且要向前望, 不執着於以住)

Oh! c6係你另一半, 如果係咁就真係要有共識至得…..(我多口了)

考都唔比考? 都未考点知個期會太近呀? 話唔定有一兩間interview做熱身, 考龍校會fit d 呢?
‹ 上一主題|下一主題