用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 鑽石山靈糧 vs 創價
樓主: Cindyjasper
go

鑽石山靈糧 vs 創價 [複製鏈接]

回覆 1# Cindyjasper 的文章

直資收咗就不可參加大抽獎。

如果48 網真是你那區,都有好學校,德田、平田李兆強,但都係嗰句,競爭大!

請問何文田校網(34)有嘜好小學呀?  謝謝

原帖由 To_Ma 於 11-8-5 00:16 發表

如果48 網真是你那區,都有好學校,德田、平田李兆強,但都係嗰句,競爭大!

嘩..你仔仔真係好叻.....入到喇沙小學.....
想請問, 若果唔係41校網係咪無機會入到喇沙架?????
謝謝
原帖由 To_Ma 於 11-8-4 23:05 發表
仔仔約克畢業,黎緊喇沙小學。
宣小很好啊!

我個女今年創價畢業,你想知D咩野呀?睇下我幫唔幫到你?
如果派/考小學,每年8月尾,學校會貼成張list出黎,你返去開K1家長會一定會見到,我識得的同學仔(&聽聞)當中有2個入到Ying Wah, 1個DBS, DGS都好似有,另有入APS, KTS,CKY, TSL, Piu Kiu, GT, EC等等... 但呢D人數我就唔清楚...
另外,有幾個派左La Salle, 油天,St Mary... 至於叩門,我見好多叩到華德,  亦都有人叩到Kowloon Tong官立,馬頭涌, CSK La Salle等...
至於學術上都okay, 唔算好淺, K3要默書, 學校的中數較好,英文就真係普通D囉...
總括黎講,我非常滿意創價,適合我個女,佢讀都好開心,同好吸收!

原帖由 Cindyjasper 於 11-8-4 23:40 發表

多謝提醒!
我睇過啦, 但好奇怪, 果邊無乜家長發言, 同答問題, 就算有人曾經問過, 但亦無人答, 所以好似完全無資訊咁

醒目開學勳章

原帖由 muichujamie 於 11-8-5 11:37 發表
我個女今年創價畢業,你想知D咩野呀?睇下我幫唔幫到你?
如果派/考小學,每年8月尾,學校會貼成張list出黎,你返去開K1家長會一定會見到,我識得的同學仔(&聽聞)當中有2個入到Ying Wah, 1個DBS, DGS都好似有,另有入APS, KTS,CKY, TSL, Pi ...

好多謝你意見.
有好多人話創價好淺, 又話無功課做, 聽你咁講又唔係啫, K3都會谷D學生, 起碼上到小學唔洗咁辛苦
英文佢依家都跟緊個外籍老師學緊, 到時或者再俾多少少補品佢啦.
其實喺創價出黎嘅小朋友, 如果到時叩門考直資小學係唔係都有利架, 因我想同佢考直資小學多些, 如果真係考唔到就大抽奬.
請問K1有幾多班? 一班有幾多人?
多唔多校外活動?
係喎, 聽聞畢業典禮好好睇喎, 喺邊到攪架?

醒目開學勳章

原帖由 To_Ma 於 11-8-5 00:16 發表

係咩? 究竟個遊戲係點玩架?
係唔係大抽奬一定要係自己住果區, 唔可以跨區架
我主要都係想入直資小學, 係唔係喇沙, 男拔.....都係直資小學, 要交學費架

D傳聞你唔好亂信,創價K1已經有功課,開頭畫下線條,K1學期尾寫D英文字母數目字等... K2﹣K3每日有2樣功課,有時會3樣。
叩門大部份都okay, 好多都叩到自己心儀的小學(當然唔係D超級名校果D啦,果D根本無得叩)。
畢業禮在PolyU攪,好大型,超好睇,完全係out of my expectation!! 勁正! 好感動!

原帖由 Cindyjasper 於 11-8-5 11:58 發表

好多謝你意見.
有好多人話創價好淺, 又話無功課做, 聽你咁講又唔係啫, K3都會谷D學生, 起碼上到小學唔洗咁辛苦
英文佢依家都跟緊個外籍老師學緊, 到時或者再俾多少少補品佢啦.
其實喺創價出黎嘅小朋友, 如果到時叩 ...

你地今年total會有8班K1,30人/class....由3個老師帶住。

原帖由 Cindyjasper 於 11-8-5 11:58 發表

好多謝你意見.
其實喺創價出黎嘅小朋友, 如果到時叩 ...

醒目開學勳章

原帖由 muichujamie 於 11-8-5 12:42 發表
D傳聞你唔好亂信,創價K1已經有功課,開頭畫下線條,K1學期尾寫D英文字母數目字等... K2﹣K3每日有2樣功課,有時會3樣。
叩門大部份都okay, 好多都叩到自己心儀的小學(當然唔係D超級名校果D啦,果D根本無得叩)。
畢業禮在PolyU攪,好 ...

不嬲都聽講創價好好, 但無實質資料, 聽你咁講就放心入讀lu (唔讀都唔得啦, 無學校收...哈哈哈)
其實我只係想佢入九龍塘宣道小學, 唯有到時俾多D補品佢啦.
嘩....好勁呀喺PolyU攪......入到創價真係三生有幸!

通常宣小收KV學生多喎....
我識得果D同學仔好似無咩人去考宣小喎,我知有一個小朋友有offer, 會讀。

原帖由 Cindyjasper 於 11-8-5 12:56 發表

不嬲都聽講創價好好, 但無實質資料, 聽你咁講就放心入讀lu (唔讀都唔得啦, 無學校收...哈哈哈)
其實我只係想佢入九龍塘宣道小學, 唯有到時俾多D補品佢啦.
嘩....好勁呀喺PolyU攪......入到創價真係三生有幸! ...

回覆 24# muichujamie 的文章

創價 ....How to interview ar??

my daughter is so shy and would like to apply 創價 K1 this year.

原帖由 whychan777 於 11-8-5 10:27 發表
嘩..你仔仔真係好叻.....入到喇沙小學.....
想請問, 若果唔係41校網係咪無機會入到喇沙架?????
謝謝

唔同校網就唯有跨區啦,有幾個位都有機中嘅。

醒目開學勳章

原帖由 muichujamie 於 11-8-5 13:11 發表
通常宣小收KV學生多喎....
我識得果D同學仔好似無咩人去考宣小喎,我知有一個小朋友有offer, 會讀。

http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=565&cb=2104
...

到時都要試下, 因我真係好鐘意宣小

原帖由 Cindyjasper 於 11-8-5 12:02 發表

係咩? 究竟個遊戲係點玩架?
係唔係大抽奬一定要係自己住果區, 唔可以跨區架
我主要都係想入直資小學, 係唔係喇沙, 男拔.....都係直資小學, 要交學費架 ...

小學基本上分三種,津貼、直資、私立

津貼-政府津貼免學費,但可能有堂費(數百元),要大抽奬來入學
e.g.喇沙、瑪利諾

直資-政府資助按人頭計算,要學生自己考入,付適量學費

以上二者都有由政府比錢,因此接受了直資就不可大抽獎,(不可有雙重benefit)
e.g.dbspd, 英華

私立小學因沒政府資肋,因此入了私小亦可大抽奬
e.g.九龍塘小學

醒目開學勳章

原帖由 suetsuet8 於 11-8-5 13:20 發表
創價 ....How to interview ar??

my daughter is so shy and would like to apply 創價 K1 this year.

我都唔知interview以乜標準收生, 我個仔唔怕醜, 又乜都識講, 又識答問題, 但結果就一係waiting一係reject.

醒目開學勳章

原帖由 To_Ma 於 11-8-5 13:46 發表

小學基本上分三種,津貼、直資、私立

津貼-政府津貼免學費,但可能有堂費(數百元),要大抽奬來入學
e.g.喇沙、瑪利諾

直資-政府資助按人頭計算,要學生自己考入,付適量學費

以上二者都有由政府比錢,因此接受了直資就不可大抽 ...

Thanks for your sharing.
其實都可以考私校, 請問知唔知私小有邊幾間好?

除左in小朋友,仲要in埋家長。

原帖由 Cindyjasper 於 11-8-5 14:16 發表

我都唔知interview以乜標準收生, 我個仔唔怕醜, 又乜都識講, 又識答問題, 但結果就一係waiting一係reject.

醒目開學勳章

原帖由 muichujamie 於 11-8-5 14:19 發表
除左in小朋友,仲要in埋家長。

我覺得係好睇地址同家長職業及學歷

地址一定唔係,我當時只係填左婆婆的公屋地址。
我果時 in 家長會問對學校教學理念,平時湊佢地D野,星期日放假去邊度玩....都問好多野架~

原帖由 Cindyjasper 於 11-8-5 16:09 發表

我覺得係好睇地址同家長職業及學歷

醒目開學勳章

原帖由 muichujamie 於 11-8-5 16:23 發表
地址一定唔係,我當時只係填左婆婆的公屋地址。
我果時 in 家長會問對學校教學理念,平時湊佢地D野,星期日放假去邊度玩....都問好多野架~

果時係我同佢去interview, 我嘅答案都係好正常答案, 講到湊, 平時都係我湊, 放假咪話多數去大自然地方, 呢個係事實.
可能今年競爭太大, 可能個個都係咁答, 而且見果幾分鐘, 跟本好難睇到小朋友嘅真正一面, 唯有靠直覺
‹ 上一主題|下一主題