用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 個女升中一了, 自己返/放學煩腦?
go

個女升中一了, 自己返/放學煩腦? [複製鏈接]

胆心完升中放榜.-  好開心得償所願!
現在又要煩返/放學問題--- 我個女似4年級小學生, 嚟緊升中一因沒有校車. 所以要自已返/放學. 點算?
她從來沒試過自己出街, 撘車,..... 獨自出入......  唉! 點好?
   0    0    0    0

十幾歲啦...吾通成日同佢出出入入咩...我有個朋友,佢個仔有少少問題架,佢初期跟住佢尾返學,慢慢見佢OK就放心佢自己放學.而家個仔好大啦....

千其唔好玩吊住尾,比佢知道重衰,大家以後無左互信。

原帖由 happydaughter 於 11-8-5 12:16 發表
胆心完升中放榜.-  好開心得償所願!
現在又要煩返/放學問題--- 我個女似4年級小學生, 嚟緊升中一因沒有校車. 所以要自已返/放學. 點算?
她從來沒試過自己出街, 撘車,..... 獨自出入......  唉! 點好? ...

你而家帶佢試幾次,等佢熟習環境先啦。開學時,其他同學都係自己黎的時候,佢都唔會比你黎接佢啦,怕瘀囉。

我真的知道我是要放手.  但心裹真的好 worry !
我諗我會帶佢 one week la!  等我安樂D!  咲!
點解d媽咪會咁放心!  
Help me!  為有開解下自己去接受...

我個囡都係小一至小六搭校車, 所以最近幾次返中學都train佢點樣搭車, 比佢試幾次, 我相信會好D

其實在7月中的 4days 銜接班, 我巳帶足她 4 days la!  
頭2 days, 校鬥口有好多媽咪和工人姐姐.
跟住2days, 只得我同1個工人姐姐.
heeee!

原帖由 happydaughter 於 11-8-5 13:00 發表
我諗我會帶佢 one week la!  等我安樂D!  咲!
點解d媽咪會咁放心!  

原帖由 happydaughter 於 11-8-5 13:00 發表
點解d媽咪會咁放心!  

其實唔係點解d媽咪咁放心,而係小朋友大左,佢唔喜歡你係隔離,驚比其他同學笑,
當然有d媽咪又真係相小朋友獨立d啦,所以要及早有兩手準備。

如果係唔放心, 你都要適應下, 你可以試下分段, 頭幾天帶全程, 跟住四分三, 一半...最後佢自己返.

我呢個朋友特別D姐,因為個仔有問題.我阿女升中一啦,我都係打算8月返學個WEEK等佢自己放學,因為我地係由新界出香港既....只係要記得係港鐵度轉車LOR~
原帖由 1314mama 於 11-8-5 12:49 發表
千其唔好玩吊住尾,比佢知道重衰,大家以後無左互信。

醒目開學勳章 王國長老

其實中一唔使一下子就放手,
個個小朋友都唔同,
睇住自己小朋友適應程度,
循序漸進地要佢自己處理,
我唔贊成中一放哂手,
中一,佢地太多野要從新適應,
只是我們應由主動式提供協助,
變成被動式提供協助.

醒目開學勳章 王國長老

點解d媽咪會咁放心!  

我都係咁, don't worry.

仔女都開始大了, 係時候要學識放手, 我已在小六開始慢慢放, 之前返的兩星期中學適應班, 第一個星期的早上我同佢一齊搭車食早餐, 跟住陪佢返到學校門口, 到第二個星期就只送一半路程, 放學就因為我要返工, 所以佢自己搭bus返屋企. 咁佢都ok, 自己攪得掂.
樓主唔好太擔心啦! 佢地好叻o家, 會自己攪得掂.

唔洗放晒手,又唔洗跟到足,,,
我女6年級下學期開始俾佢多機會自己搭車,但開初只限港鐵~
嚟緊升中反而我會初段多跟住佢,陪佢一齊渡過升中適應時期!
要知,我地係只少要教識佢點自行返放學先,你可以如常去接佢,間中俾佢自己....
我女自理能力頗強,佢係可以自己攪掂好多野,我去接送only陪佢,佢會開心!
到左中學會有更多更重要事情需要個女去自理嘞,接送返學只係個小問題,俾多d信心阿女啦^^
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

我同意小朋友個性.經歷及上學路程不同, 家長憂心程度自然有分別, happydaughter唔好太担心, 大家都學緊体會, 只要盡量安排好, 再加上有手機在身, 帶幾次後, 小朋友好快適應, 好快大個仔.大個女, 係時候我地適度放手, 慢慢比機會仔女成長. BESTWISHES!

其實之前已經預左中學要亞囡自己返學同放學, 所以係6年級的時候已經訓練佢, 開始由自己落商場買野(唔洗過馬路)到自己慢慢搭巴士或地鐵, 我都用左一段時間訓練佢. 要比信心同鼓勵佢, 好快佢自己會適應.

我個仔四年級已經自己行20分中路程返學,6年級搬左屋都係自己搭車返學。

其實升中一更加唔洗擔心,最緊要有個超級普通嘅手機比佢,set定上車、入校前、放學、上車、到家打比你就得了!

手機- 冇得上網、冇得聽歌嗰d

E D 野..要慢慢訓練, E+暑假來TRAIN 就最好....我都係由升P6 SUMMAR 時TRAIN 佢GA, 例如, 出街上D COURSE時, 要佢留意點去, 點回程...然後自己返...

記住要佢打電話報到....

反而突然諗起而家某D中學唔準帶mobile(幸好我女間中學可以咋)~
所以樓主反而要留意,,一吓子不宜放手太急,有乜都要mobile交帶,,,學校唔準帶mobile的話,我反而主將先俾佢自行返學,放學去接吓佢,一當陪佢,二當管教,,,,
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~
‹ 上一主題|下一主題