用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 入日本幼稚園定普通幼稚園好?媽媽們請入黎比D意見我! ...
go

入日本幼稚園定普通幼稚園好?媽媽們請入黎比D意見我! [複製鏈接]

大家好!我個仔仔係日本人,依家2歲10個月,之前有幫佢問過Kornhill Japanese Kindergarten同埋帝京幼稚園,學費都幾貴下,不過我老公就話幼稚園對小朋友將來發展有好大影響,一定要幫佢揀間最好最適合佢既!但係我又唔覺得貴就一定係岩既選擇!
只係擔心緊仔仔如果入普通幼稚園,咁會唔會第時唔識講日文?(因為o係屋企得我同佢baba會同佢講,公公婆婆舅父其他人都係同佢講廣東話..)但係如果入日本人幼稚園,咁佢將來又會唔會對學廣東話好抗拒?
康怡同帝京都係跟返日本,4月入學,不過兩間都係太古城,我自己係住藍田,雖然有校車,不過就怕萬一有咩事上黎,小朋友病要早退,婆婆接佢返屋企就會好麻煩,因為婆婆仲要湊妹妹,妹妹得1歲...
另外我都有搵過自己藍田呢邊d幼稚園,依家係得1間康盈可以o係今年9月入到學,不過得下午班,我以前細個都係讀呢間o個陣時覺得唔錯,但係依家d人話呢間幼稚園退晒步唔係咁好wor..!其實另外靈糧同迦南我都有諗過,不過兩間11/12已經full晒,依家申請就要去到12/13先入到學,我又怕到時佢都已經4歲先讀K1會唔會太遲...
我同我老公都係o係廣州做野,所以到時一對仔女會交比婆婆o係HK湊,每個禮拜就返去探下對仔女咁!因為大陸治安唔好,始終唔係好放心交比大陸D幼稚園!
初為人母,個仔第一次返學所以真係唔知從何入手,麻煩各位有經驗媽媽比下意見!
   0    0    0    1

我曾經問過先生, 難道你的兒子算係台灣人, 不懂國語唔係很可笑咩? --->心聲ar!!!我老公又係o個種無乜所謂既人,總之個仔識講野唔係啞既就得!因為我地間公司o係廣州都係岩岩起步,唔知道會唔會長住o係香港大6,將來會唔會返日本又係一個未知之數,前路未明,我都唔敢立亂幫個仔揀,不過d朋友就叫我比個仔入返本地幼稚園讀住先,睇情況再決定咁wor....
原帖由 Qooie@@ 於 11-8-5 15:28 發表
我其實都了解你的想法, 我先生是台灣人, 囝囝是我媽媽帶, 所以佢都只係講廣東話, 而我先生實際也很少同佢講國語, 我曾經問過先生, 難道你的兒子算係台灣人, 不懂國語唔係很可笑咩? 我先生說沒所謂, 當然氣死我啦, 今 ...

唔該晒你!我心入面都有個答案啦
原帖由 Qooie@@ 於 11-8-5 15:58 發表
暫時係香港2文3語係好基本, 即英文及中文, 英語,普通語,廣東話, 所以我既選擇比較容易, 但至於日語係香港不是十分注重, 又真的很難決擇, 如果選了普通的幼稚園, 要有心理準備教他日語既人, 一定靠父母了! ...

咁你幫你個小朋友搵到幼稚園未ar?
原帖由 Qooie@@ 於 11-8-5 16:28 發表
咁就好啦

你個仔仔有讀N1熱過身都唔會有咩問題,你放心
原帖由 Qooie@@ 於 11-8-5 16:53 發表
我個囝囝讀緊N班, 黎緊9,10月開始報名(K1)2012~2013年, 我首選英普班, 但考唔考到, 就睇彩數啦

讀國際學校英文一定talk得下~咁日文係咪都係你表弟兩公婆平時同佢講咁ga?
原帖由 bunbuncoco 於 11-8-5 16:58 發表
我表弟同日本女仔結婚,日本小朋友讀YMCA之後小學就讀Beacon Hill Shool, e+就讀KG5,英文同日文好得,廣東話mama

係la,你話如果我地依家身處日本,周圍都係日文,呢個問題都唔係太擔心,始終日文唔似得英文o係hk咁普遍....要幫日本小朋友搵學校真係"R"爆頭!
原帖由 neko1234 於 11-8-5 17:00 發表
我識的一個網友,佢日人老公堅持要囝囝入番日本人學校的幼稚園,都係因為要日文好呢個問題…

如果仔仔第時廣東話叻但係日文屎,我又驚我99會插爆我!但係如果我比仔仔入左日本人學校,又怕佢唔識同婆婆公公佢地溝通,所以話針無兩頭利!
原帖由 Qooie@@ 於 11-8-5 17:03 發表
其實一定有失有得....我自己好衰, 覺得廣東話mama無咩所謂, 唔啱聽唔好打我呀~

係???等我又打去問下先....唔該晒!
原帖由 Cutemom0808 於 11-8-5 17:17 發表
黃埔學之園好似有日文班、o甘就cover到中英日了

哦~因為個日本媽媽都知自己唔會返日本,所以都係比仔仔接觸返D香港朋友仔....咁都岩既...!
原帖由 LL222 於 11-8-5 18:17 發表
以下是我一個日本媽咪朋友講點解唔讀日本幼稚園的原因:

I have a choice Japanese school.
But we are living in here. And we have no plan to go back Japan because of our working situation.
But in Japanese  ...

たんぽぽ我都CHECK過,但係唔知點解我覺得麻麻地~
原帖由 yame 於 11-8-5 19:45 發表
there is another japanese kinder in Taikoo shing, called Tanpopo

好多謝你咁全面既分析,我會同我老公慢慢商量下ga la
原帖由 alowe 於 11-8-7 00:48 發表
abouttttt,

以你一家的語言環境, 如要小朋友識日文, 一定要選擇日語學校. 不過正規而比較好的日語學校不多. 據知, 很多日本人在香港完成小學後都會將小朋友送回日本升學, 你有此計劃嗎? 如沒有也不用太強求在 ...

唔該晒你!其實我諗左成個禮拜,都係決定返比佢入香港幼稚園,(靈糧or迦南)...因為我老公都表左態,就算佢係日本人講日文唔叻都唔緊要,最緊要係英文talk得!

你先生都係日本人黎ga?咁你地仲會唔會返日本?maybe我地可以做個朋友你有無facebook ga?
原帖由 Harubi 於 11-8-7 19:27 發表
我同你個case一樣, 蘿蔔老公香港太太, 我個仔讀緊帝京, 已經年中組, 跟住都諗住會升讀日本人小學 (係日本人小學, 不是國際班, 學費比日本幼稚園平得多!)

帝京位置響跑馬地城和道, 不是太古城, 學校入面好多都係mix, ...

雖然到時我同我老公都唔會日日o係佢身邊,但係盡量每日抽到時間都會打電話比佢同佢傾下計,其實我都唔係太擔心我個仔會唔會唔識講日文,最擔心o個個係我99
原帖由 junbb 於 11-8-9 14:59 發表
你都話公司岩岩起步, 都唔會咁快返日本, 我覺得讀普通幼稚園會好d, 因為之後係hk學習都係以中英文為主~ 而日文方面, 如果家長由細到大都係同佢講日文既話, 個小朋友係唔會唔識架~問題只係你同老公成日都唔係個小朋友 ...

雖然我都唔知將來會唔會返去日本~不過我已經幫佢揀左幾間本地幼稚園la
原帖由 SaritaChan 於 11-8-21 12:43 發表
如果打算在香港把他湊大, 不如入普通本地幼稚園啦

國際幼稚園我諗個個家長都想比小朋友入去讀,不過學費都係一個考慮問題!同埋我個人覺得小朋友細個可以唔駛咁大壓力,我想比佢玩多幾年,到小學先會比佢入國際學校,~不過睇得出你朋友擺左好多心機o係佢個小朋友度,第時大個一定好叻!
原帖由 happysugar 於 11-8-20 03:05 發表
我有個朋友,仔仔已經7歲幾
自己係日本人,老公係台灣,但因工作關係,長期係香港住, 已經係香港住左6年
佢係送仔仔去國際學校,家下佢仔仔讀英基
佢日文都GOOD架~ 不過佢媽咪好有心機教佢日文的,屋企貼晒好多日文學習海報,又有 ...

其實我都知日本d幼稚園返學就係玩,因為我以前o係日本住o個時都係去幫我老公家姐接佢個仔放學,真係玩到唔捨得走,返到屋企食少少野又話要出去同d朋友仔去公園玩
我都好佩服d日本mama成日整咁多卡通便當,你問我的話,我覺得始終最後都係食落肚整咁靚做乜ar?
所以我以前同老公,bb去旅行極其量都係整下onikini同埋八爪魚腸仔呢d...hahaha!!!
其實我諗你個仔大個一定係食腦o個d黎,最緊要佢可以將佢ge小聰明用o係適當既地方咁就得la!
原帖由 Harubi 於 11-8-20 12:05 發表
揀左就好, 最緊要個選擇係對小朋友最好!

不過可以話你知, 讀日本幼稚園嘅小朋友每一日返學校就係玩, 由頭玩到落尾, 我個仔到宜家都未開始寫字認字, 就如文盲一樣, kaka. 不過論玩佢就真係專家, 一個膠袋一張紙都可 ...

我其實仲有諗過中學掉佢去外國浸下咸水tim ga~hahaha!所以我地兩公婆依家好努力搵錢...我其實有個fd,佢男朋友都係日本人,係細細個就o係外國長大,大個又入左amway做,成日呢度飛o個度飛,留o係日本既時間可以話係少之有少!所以佢ge英文真係十分流利,日文就比一般日本人遜色d囉!我就係想我仔仔大個d英文勁到可以rap,咁我就真係好自豪
原帖由 panbaby 於 11-8-24 11:13 發表
'最緊要係英文talk得' - 你老公呢句好有智慧!

事實上, 在香港學二文三語是比較有優勢的, 姑勿論學得十分出色與否, 但某個程度上都是可以掌握的.  我覺得無論將來返日本與否, 入讀主流對學二文三語有幫助. 假設:

1) ...
‹ 上一主題|下一主題