用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 入日本幼稚園定普通幼稚園好?媽媽們請入黎比D意見我! ...
go

入日本幼稚園定普通幼稚園好?媽媽們請入黎比D意見我! [複製鏈接]

我其實都了解你的想法, 我先生是台灣人, 囝囝是我媽媽帶, 所以佢都只係講廣東話, 而我先生實際也很少同佢講國語, 我曾經問過先生, 難道你的兒子算係台灣人, 不懂國語唔係很可笑咩? 我先生說沒所謂, 當然氣死我啦, 今年囝囝開始要考定下年入學的K1, 我現在努力找英普的幼稚園, 希望囝囝能懂說國語, 所以我是你都會考慮給小朋友讀日本幼稚園, 怎樣小朋友都懂母語

暫時係香港2文3語係好基本, 即英文及中文, 英語,普通語,廣東話, 所以我既選擇比較容易, 但至於日語係香港不是十分注重, 又真的很難決擇, 如果選了普通的幼稚園, 要有心理準備教他日語既人, 一定靠父母了!

咁就好啦
原帖由 abouttttt 於 11-8-5 16:21 發表
唔該晒你!我心入面都有個答案啦

我個囝囝讀緊N班, 黎緊9,10月開始報名(K1)2012~2013年, 我首選英普班, 但考唔考到, 就睇彩數啦
原帖由 abouttttt 於 11-8-5 16:48 發表
咁你幫你個小朋友搵到幼稚園未ar?

其實一定有失有得....我自己好衰, 覺得廣東話mama無咩所謂, 唔啱聽唔好打我呀~
原帖由 bunbuncoco 於 11-8-5 16:58 發表
我表弟同日本女仔結婚,日本小朋友讀YMCA之後小學就讀Beacon Hill Shool, e+就讀KG5,英文同日文好得,廣東話mama
‹ 上一主題|下一主題