用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SPN for 2011 Parents Chat CHAT chat
樓主: max1116
go

SPN for 2011 Parents Chat CHAT chat [複製鏈接]

Hello 各位:

等我又匯報下我囡囡過往一個星期既情況: 佢今個星期因為病左, 所以請左兩日假無返學. 因為佢自開學以來既情況都ok, 所以起初我都擔心佢病好返學會唔習慣, 要重新黎過; 加上上個星期開始係學校訓覺, 我就更加擔心, 因為我個囡囡自細就養成要抱住訓既惡習, 到一歲開始就改為要人陪訓, 我驚佢要喊一大輪先肯訓……但點知老師竟然話佢訓覺既情況ok, 好快就認到自己張床仔, 同埋一陣間就會訓著, 真係估佢唔到, 相信老師亦幫助唔少先可以令到佢咁 “順攤". 暫時黎講, 我個囡係食野方面既問題多少少, 唔係好肯食麥皮同飲湯, 另外佢都仲有o的怕陌生, 唔肯叫詢問處既老師.

雖然返左學只係兩個禮拜, 但我覺得我個囡既自理已經開始有進步, 返學對佢黎講亦都係一件好開心既事. 呢兩日佢成日係屋企玩摺毛巾仔, 摺得有板有眼, 又成日唱早操歌, 仲做埋動作添(雖然唱黎唱去都係 “媽咪早晨……老師早晨……小朋友早晨). 睇見佢開始成長, 我覺得好欣慰, 但心底裡又唔捨得佢咁快長大……真係矛盾.

因為工作性質關係, 所以到9月我就唔可以陪囡囡返學放學, 所以呢個月既迎送生涯, 我會銘記在心.

原帖由 jl118 於 11-8-21 20:30 發表

我真係叫過其他家長幫手接埋阿女,老師比我的反應是習以為常

雖然加入時間尚淺, 不過睇黎我都幾了解大家

原帖由 aralelo 於 11-8-21 22:23 發表
哎呀~~你多謝了好多次啦, 其實都唔關我兩公婆事,
係你哋自己既努力同付出黎架!

FRI 我企到被人趕至走, max話見你剛剛離開之嘛, 其實我未見到佢哋做早操, 只係get ready姐, 但就見你阿女一早巳準備就緒, 鬆容不迫咁 ...

你夫君真係好似我地既聖神咁, 每次我想放棄, 就會咁啱收到佢電話, 點都要多謝你地

幾點比人趕架? 8:45? 我離開學校已經8:40. 憑我對我女既了解, 佢係同同學未熟, 無計傾咁咪一早get ready囉

原帖由 treasurebaby 於 11-8-21 23:27 發表
Hello 各位:

等我又匯報下我囡囡過往一個星期既情況: 佢今個星期因為病左, 所以請左兩日假無返學. 因為佢自開學以來既情況都ok, 所以起初我都擔心佢病好返學會唔習慣, 要重新黎過; 加上上個星期開始係學校訓覺, 我 ...

叻叻

我囡囡都係成日係 home 唱 “媽咪早晨……老師早晨……小朋友早晨"...hahaha...同埋"拍拍拍, 做得好"自己讚自己 lor
囡囡食飯同去 toilet 都好ok...不過老師話佢只係瞓好少, around 30 minutes...最初瞓醒就喊...上星期尾瞓醒係度唱歌, 嘈住晒     又要回家同佢解釋吓.....不過想想都覺得佢好搞笑, 同埋即係佢好拍開心啦, otherwise 都唔會咁好唱口
原帖由 treasurebaby 於 11-8-21 23:27 發表
Hello 各位:

等我又匯報下我囡囡過往一個星期既情況: 佢今個星期因為病左, 所以請左兩日假無返學. 因為佢自開學以來既情況都ok, 所以起初我都擔心佢病好返學會唔習慣, 要重新黎過; 加上上個星期開始係學校訓覺, 我 ...

想開始計劃係秋冬時返學要用乜嘢被, 其實之前已經買咗uji coral down, 咁係唔係秋天可以用呢? 咁到冬天要唔要用羽絨or棉被呀, 我又見到一些蠶絲被, 都有學校指定size, 唔知買乜好呢? 其實學校冬天時涷唔涷呀? 瞓覺時有開heater嗎?

各位前輩, 應該買乜好呢?

阿囡今個禮拜separation anxiety 嚟料,明明返學途中都無事,換鞋仔時開始流眼淚,入到課室更加喊出聲,不過見班主任拖住佢手仔行嚟行去,跟住又無嘢喇,唉…唔知會維持幾耐

容許我同SPN差唔多同一個門口既人入黎先..

好緊張,只望呀女快D熟習環境....佢上N班時,足足用左幾個月時間先習慣學校....

還好…今日阿女放學搭校車回家,
樣子很開心,吱吱喳喳說過不停,
仲有驚喜,午睡後班主任幫阿女鬢咗靚靚辮!

回覆 2# Snoopywy 的文章

我祝你阿女開心順利返新學校啦!

我估我阿囡喊嘅其中嘅原因:
1,天生嬌爹,仲好眼瞓
2,插班生,仲未投入新環境,仲未記得坐隔離嘅小朋友叫咩名
3,經過N1A 同 N1B班房時,見/聽到BB們嘅喊聲

原帖由 蕃薯仔媽媽 於 11-8-24 00:02 發表
我祝你阿女開心順利返新學校啦!

我估我阿囡喊嘅其中嘅原因:
1,天生嬌爹,仲好眼瞓
2,插班生,仲未投入新環境,仲未記得坐隔離嘅小朋友叫咩名
3,經過N1A 同 N1B班房時,見/聽到BB們嘅喊聲 ...

希望啦! 呀女超慢熱....

阿囡已經無喊好多日, 今日突然喊番, 可能因為尋晚瞓得唔好, 今日扭眼瞓.....

希望明天唔喊啦...

各位:
想問你地D小朋友有冇搭保母車..有冇個章做記認呀? 如有,你扣於那處?

貢獻勳章

原帖由 Snoopywy 於 11-8-23 17:08 發表
容許我同SPN差唔多同一個門口既人入黎先..

好緊張,只望呀女快D熟習環境....佢上N班時,足足用左幾個月時間先習慣學校....

係隔離個門口呀,唔好入錯喎,哈哈 !!
[img]http://forum.baby-kingdom.

醒目開學勳章

原帖由 Snoopywy 於 11-8-24 16:08 發表
各位:
想問你地D小朋友有冇搭保母車..有冇個章做記認呀? 如有,你扣於那處?

黎太車會比車仔型掛牌掛係書包的,牌上有保母車及小朋友資料

原帖由 蕃薯仔媽媽 於 11-8-23 23:51 發表
還好…今日阿女放學搭校車回家,
樣子很開心,吱吱喳喳說過不停,
仲有驚喜,午睡後班主任幫阿女鬢咗靚靚辮!

我個女又係好鍾意老師同佢扎果條辮, 不過都係扎馬尾多

原帖由 KaHeiBaBa 於 11-8-24 18:40 發表

係隔離個門口呀,唔好入錯喎,哈哈 !!

回覆 2# 323 的文章

可能個日阿女唔開心鬧情緒,

班主任幫佢鬢咗條五手辮,

平時都係一條馬尾嘅,

所以放學即刻影低佢

回覆 4# jl118 的文章

你講嘅車仔形牌係九龍黎太?

香港黎太嘅係普通透明牌仔咋

原帖由 蕃薯仔媽媽 於 11-8-24 23:28 發表
可能個日阿女唔開心鬧情緒,

班主任幫佢鬢咗條五手辮,

平時都係一條馬尾嘅,