用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SPN for 2011 Parents Chat CHAT chat
樓主: max1116
go

SPN for 2011 Parents Chat CHAT chat [複製鏈接]

原帖由 bbgrass 於 11-9-7 10:10 發表
學校 activity 定係私人去呀??
我估 N1 班都無咩 outing lu.

學校呀

n1仲細outing難manage少少, 遲d仲有旅行!

原帖由 蕃薯仔媽媽 於 11-9-7 21:38 發表
唔知今年去邊度旅行呢?

我阿囡係暈車浪人嚟架,
遠行好難搞

我聽同班同學講可能去屯門, 不過唔知係咪真

原帖由 bbgrass 於 11-9-8 10:04 發表
係咪指 3 DEC PTA 搞的旅行?  N1有無得參與 ga?

係呀, 我諗應該有? calling max

原帖由 KaHeiBaBa 於 11-9-10 03:03 發表

唔好咁悲觀住,趁重有時間,多 D 訓練妳囡囡坐長途車,咁就唔會少咗一 D 快樂嘅時光;因為老師會邀請小朋友們,喺車上面一齊唱歌,玩得好開心 !! ...

係呀, 今日家教會周年大會都有講返好多舊年既活動, 有得玩你囡囡可能ok呢, 唔好擔心住

原帖由 蕃薯仔媽媽 於 11-9-15 10:03 發表
請教各前輩,
秋季校服買多少套為之穩陣呢,
冬季是否一定要買呢?
學校會唔會規定幾時要著冬季架?
毛巾料好似舒服D,
抓毛料會否好熱?
外套買一套得唔得?
因為件外套好似幾重mouth:" />
唔太冷時可唔可以著私家褸? ...

我都煩緊, 每季兩套唔知夠唔夠/多唔多, 又唔知會唔會勁縮水, 唔知買咩size, 諗住聽日帶套衫褲去度下...

原帖由 max1116 於 11-9-15 23:05 發表
學校果款外套我只買一件,再冷D就一定著街外買的紅色大褸/棉背心。秋天料都唔會買好多,反而會買多幾件樽領底衫。 如果唔急,遲D自已WALKIN去買都得啦 ~ (如果就腳的話) ...

學校外套我都係諗住買一件, 秋天料唔好買咁多咁即係冬天要多d? 每日都著, 我諗最少都要兩套咋.

in case錯size, 可唔可以攞返去joseph換? 其實好近我公司, 不過諗住一次過跟車返屋企唔洗我攞黎攞去咋

我度件外套大碼應該fit, 但同班d家長就外套同校服都話要買晒加大碼, 好似好誇張咁, XL外套隻袖又係去到手掌一半

我就相反, 諗住秋天買3, 冬天買兩套, 因為薄既唔夠可以加衫, 厚既就唔得, 真係乾唔切先再買

原帖由 KaHeiBaBa 於 11-9-17 16:01 發表

多功能外套。

相信於稍後時間,家教會就會有通知訂購嘅方法。

KaHeiBaBa,

好少起d咁"正常"既時間見到你bor

即係除左而家訂果件紅色fleece風褸, 遲d仲會有另一件厚d既?

原帖由 aralelo 於 11-9-17 01:13 發表
BTW, 我家大小姐同爸爸一樣好怕冬, 所以反而驚佢唔夠暖, 哈哈~~

大小姐, 即係有二少或二小姐?

原帖由 dadabb2009 於 11-9-23 13:09 發表
我11月頭生, pta 旅行係12月頭, 希望我到時同到囡囡去第一次旅行啦...

好耐唔見你, 你同大女洗左腦未? 我個女就好期待細b! 係咪唔係你送返學? 日日送女返學都唔覺有就生得既大肚媽媽.

生完記得上黎報喜

原帖由 max1116 於 11-9-24 22:32 發表

你都買咗喇 ?! 有D淡紅色啦 ~ 不過兩百幾...真係買得過架 ! 過年著埋都好OK架 ~

舊年都有呢件呀, 不過我想買件厚既. 之前見nissen有類似既薄羽絨, 唔知而家仲有無.

原帖由 KaHeiBaBa 於 11-9-24 02:56 發表

當佢哋讀到 N3,你哋會見到佢哋能夠揸住個咪,可以喺所有人面前,完完整整咁 present 一個 project,相信到時你哋會更加驚訝,哈哈 !! ...

期待中

原帖由 max1116 於 11-9-24 22:38 發表

期待中 .... 佢地依家進行緊第一個PROJECT, 我知道最尾果個絕對係重頭戲啊。

我地聽日去呀, 好驚阿女唔肯開口, 而且佢d英文真係

最尾果個係咩重頭戲, pm黎聽下得唔得?

原帖由 max1116 於 11-9-24 23:13 發表

果個我地擒日放學攪掂咗喇,今日做埋後期製作(剪貼)。
重頭戲好難三言兩語打字出來,見面再傾啦 ~

我想今日做, 不過被訪者唔得閒, 要聽日, 係喎, 仲要晒相tim, 唔係做唔到剪貼, 呢個project對我女真係big challenge.

hehe, 咁搵朝你唔洗咁忙去"巡視"業務再傾啦.

唔知今天zara有無, 舊年起zara買左件長羽絨都唔錯, 只可惜唔係紅色. hallmark baby有出咁大件嗎?

啱啱睇完兒凶, 仲未驚完

原帖由 aralelo 於 11-9-27 07:50 發表
Nissen那件羽絨我上年買了size100, 感覺真係太簿, 好怕我家小姐一出門口會冷親, 每次都換返件厚嘢, 最終只著了3次, 今年唔啱著了!!

我都有類似厚度既褸, 只係無羽絨咁輕, 所以舊年都無買

原帖由 bbgrass 於 11-9-26 12:11 發表
聽到個戲名都心寒 我最怕睇呢D戲
上個星期六同阿囡去 Ocean Park 見到d 鬼屋都已經覺得好核突

其實套戲既內容ok架, 睇得CSI多, 已經train到唔係好怕核突野. 好在我起屋企睇, 有乜唔對路就行開

原帖由 dadabb2009 於 11-9-27 13:55 發表

Daddy 會去呀, 不過我好想一齊去呀, 話晒囡囡first school picnic, 到時睇吓我去唔去到, hehe, 最多我著多幾件衫, 包實自己, 哈哈哈!

唔好心急, 點都等坐埋月先出動, 冬又又去郊外, 唔好亂黎

原帖由 dadabb2009 於 11-9-27 14:04 發表

323, 我見囡囡開始adapt to學校生活, 已經開始慢慢同佢洗腦了, 不過日日講吓咁囉, 唔想太心急, 怕佢唔鍾意, hehe, 仲有40+日....
我有送返學呀, 不過9月囡囡成日病呀... 所以你少機會見我囉..... 我同老公都要返工 ...

都要預左佢呷醋, 希望無咁嚴重就算, 試下叫囡囡幫細佬改下名, 我女"玩"得好開心, 仲話"我一定要bb叫xx", 加油!

hehe, 你走時我有時都未返到, 之前通常8:15, 呢排好攰就8:25左右, 唔怪得見唔到

原帖由 dadabb2009 於 11-10-4 12:59 發表

要報名了, 我估我都係報咗先, hehe, 可能細b早幾日出世, 咁去picnic時剛坐完月, 但我其實又唔想細b早咗, 唉, 真係矛盾......

我都好煩呀, 旅行果時我個肚已經好大, 想叫c6同阿女去, 但又有個親子攝影比賽, 我唔去即係無人同佢地影, 我去又好辛苦, 而家已經唔想行.

仲有家長日, 我book左一月中開刀, 2月家長日99%仲坐緊月, 一年得兩次, 真係唔想miss, 多數都會照去
‹ 上一主題|下一主題