用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SPN for 2011 Parents Chat CHAT chat
樓主: max1116
go

SPN for 2011 Parents Chat CHAT chat [複製鏈接]

想開始計劃係秋冬時返學要用乜嘢被, 其實之前已經買咗uji coral down, 咁係唔係秋天可以用呢? 咁到冬天要唔要用羽絨or棉被呀, 我又見到一些蠶絲被, 都有學校指定size, 唔知買乜好呢? 其實學校冬天時涷唔涷呀? 瞓覺時有開heater嗎?

各位前輩, 應該買乜好呢?

阿囡已經無喊好多日, 今日突然喊番, 可能因為尋晚瞓得唔好, 今日扭眼瞓.....

希望明天唔喊啦...

返咗5個星期學, 第2次發燒, 唉!

原帖由 hellohellomami 於 11-9-6 21:34 發表
Hi dadabb2009,
我個女都係一個月燒兩次!

好彩今次只係微燒, 少少傷風, 食咗藥休息一天已經好番了!

原帖由 caltrate 於 11-9-6 21:21 發表
long long did not chat here, very busy. Do your girls get use to SPN life? Mine is ok, she enjoys very much.

I'm finding a phonics course for her, any suggestion?  jolly phonics or letterland is bett ...

everyday when my girl leaves home for school, she happily says, "I m going to school now".

however when she enters the classroom, she always pouches (without crying), i take it as she likes school life but just misses us, haha!

hope she will fully enjoy school life soon!

明天的pta大會, 通告寫10am-12nn, 我地要唔要早少少到呀, 如要, 應該幾點到呀? 今朝想問老師但唔記得咗呀@_@

好耐無上來了, 因為囡囡on and off 咁病, 公司又忙, 唉!

校服我訂了4套秋+2套冬+1 fleece jacket, all xs, 老公話太多怕囡囡玩時跌親@_@

我諗住訂咗先, 真係太細就攞去換... 可能洗一套試吓先....

uniqlo 羽絨 too bad最細係110, 太大了...
不過好唔好買定件出年著呢..?

我11月頭生, pta 旅行係12月頭, 希望我到時同到囡囡去第一次旅行啦...

雖然囡囡on and off 咁病, 返唔足學, 但我都發現佢返學已經學了好多嘢...
1) polite咗好多, e.g叫人食飯
2) 佢愛上了drink soup, 成日都話要drink soup
3) 成日話要摺嘢, 如毛巾, 被etc
4) 成日好好唱口, 哈哈...
good start =)

原帖由 bbgrass 於 11-9-23 14:52 發表
咁快見到 improvement, esp (1) 好好 wor....

我就覺得阿囡講d說話長了, 記餸名又叻咗, 可能因為係學校要講晒所有 dish 名先可以開飯...

咁佢又未至於乖到自動自覺叫人食飯, 但我問佢你叫咗人食飯未, 佢就會跟我叫囉, 有時佢仲叫埋老師食飯, 可能慣咗.... 好好笑!

原帖由 KaHeiBaBa 於 11-9-24 02:56 發表

當佢哋讀到 N3,你哋會見到佢哋能夠揸住個咪,可以喺所有人面前,完完整整咁 present 一個 project,相信到時你哋會更加驚訝,哈哈 !! ...

好期待呀!

原帖由 蕃薯仔媽媽 於 11-9-24 13:54 發表
嗰件羽絨係紅色偏橙嘅 ,  
我估都幾搶手呀,
我係太古城買,
綠色同紫色都無乜貨喇!  

Thankyou, KaHeiBaBa!

我都係太古果間買咗件紅色110, 但我估囡囡起碼出年先著到, 不過我見佢咁平, 所以買咗先!

原帖由 max1116 於 11-9-24 22:28 發表

唯有DADDY出馬啦 ~ 果個月份天氣較涼,身子要緊啊 ~

Daddy 會去呀, 不過我好想一齊去呀, 話晒囡囡first school picnic, 到時睇吓我去唔去到, hehe, 最多我著多幾件衫, 包實自己, 哈哈哈!

原帖由 max1116 於 11-9-24 22:35 發表

我細女就完全接收哂家姐果D, 反過來要買哂新校服俾家姐喇 ~

max, 我都諗住第日如果細佬有幸入到spn, 都要接收家姐的秋冬uniform gar, 秋冬無分男女ma....

原帖由 323 於 11-9-24 22:57 發表

好耐唔見你, 你同大女洗左腦未? 我個女就好期待細b! 係咪唔係你送返學? 日日送女返學都唔覺有就生得既大肚媽媽.

生完記得上黎報喜

323, 我見囡囡開始adapt to學校生活, 已經開始慢慢同佢洗腦了, 不過日日講吓咁囉, 唔想太心急, 怕佢唔鍾意, hehe, 仲有40+日....
我有送返學呀, 不過9月囡囡成日病呀... 所以你少機會見我囉..... 我同老公都要返工, 所以約8:15就走, 你乜嘢時間出沒呀?

原帖由 323 於 11-9-28 00:34 發表

唔好心急, 點都等坐埋月先出動, 冬又又去郊外, 唔好亂黎

要報名了, 我估我都係報咗先, hehe, 可能細b早幾日出世, 咁去picnic時剛坐完月, 但我其實又唔想細b早咗, 唉, 真係矛盾......

好喎, 叫佢幫細佬改名, 哈哈, 唔知佢改乜名呢....

原帖由 323 於 11-9-28 00:37 發表

都要預左佢呷醋, 希望無咁嚴重就算, 試下叫囡囡幫細佬改下名, 我女"玩"得好開心, 仲話"我一定要bb叫xx", 加油!

hehe, 你走時我有時都未返到, 之前通常8:15, 呢排好攰就8:25左右, 唔怪得見唔到 ...

323, 今朝因為塞車遲咗, 8:25才走, 在一二樓梯間和一個個肚比我細的大肚婆相遇, 是你嗎, 哈哈?

你去picnic時, 個肚應該同我而家差唔多, 我好明白, 真係行都唔想行, 不過如果你真係好想參加親子攝影比賽, 你去囉, 去到就坐吓, 等你老公同個囡玩, 你抖吓先, 到影相先出動....其實我估果到應該好多室內地方休息的, 我好似n年前去過... 我都會報咗名先, 但會叫多個人一齊去, 咁如果我到時去唔到, 都有多個人陪阿囡玩....

原帖由 323 於 11-10-4 14:59 發表

我都好煩呀, 旅行果時我個肚已經好大, 想叫c6同阿女去, 但又有個親子攝影比賽, 我唔去即係無人同佢地影, 我去又好辛苦, 而家已經唔想行.

仲有家長日, 我book左一月中開刀, 2月家長日99%仲坐緊月, 一年得兩次, 真 ...

我前日開始同佢玩, 我比幾個好攪笑的名佢choose, 佢係到笑....... 今日試吓叫佢比d idea先....

原帖由 323 於 11-10-4 15:25 發表

你試下問囡囡先, 再一齊"商量", 我女講過好多卡通人物名

Happy New Year!

hi 323, 我真係好耐無上嚟!bb 11月出世了,湊兩倜眞係好忙,尤其係囡囡放x'mas holidays! 仲有囡囡一放假就病,仲傳埋比我同弟弟,好彩而家大家都好番晒!

你點呀?bb預產期1月?
‹ 上一主題|下一主題