用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SPN for 2011 Parents Chat CHAT chat
樓主: max1116
go

SPN for 2011 Parents Chat CHAT chat [複製鏈接]

咁......報到吓先.....

原帖由 dadabb2009 於 11-8-9 13:32 發表
大家有乜方法可以令小朋友快d適應呢.... 我唔係心痛佢喊, 知道係一個過程, 但如果有嘢可以做, 都想做, 唔想佢好似一個問題學生咁~~~

我已經早一個月開始educate佢返學係點, 佢好明白我地係唔可以陪佢, 佢要同老師和 ...

小朋友係需要適應期....有D快...有D慢....就好似我細仔都狂喊左3個 weeks 先 ok.......仲要佢自己搵到個安全位...老師初初仲唔俾佢入課室...要俾佢係出面安靜, 睇到都覺得好難受....
不過你可以試下同佢係屋企扮下 role play... 夜晚臨瞓睇書就買D...上學去...學校真快樂既書....同佢 repeat 下係學校唱既歌...跟住同佢 repeat  "要自己入課室"...媽咪係屋企等你...." 呢D短句...我會同佢講...媽咪爸爸好錫你...學校有好多玩具..(跟住 repeat 學校情況)...媽咪會嚟接你......講多D....俾佢聽多D...
當然最緊要係....只要信老師......

原帖由 KaHeiBaBa 於 11-8-9 23:44 發表

講到呢度,又令我諗起當年囡囡同我哋講,佢真係好鍾意返學,最擔心嘅反而係驚我哋冇錢交學費。

你真係講得啱.....真係 only  擔心冇錢交學費...所以依家我都唔敢亂洗錢......連過去"北海道個邊睇 post' 都少左....唔睇唔駛得個"恨"字.... .....

原帖由 jl118 於 11-8-12 19:35 發表

真羨慕你地有如此難忘經歷
我女返兩歲班時無流過一滴淚,她對付恐荒不安的方法是沈默

好冷靜.............你女女一定係 observation type. ..

原帖由 jl118 於 11-8-12 19:31 發表

我女巳超級期待星期一

我地要等到星期二 ar ...

原帖由 dadabb2009 於 11-8-12 22:58 發表
N1呢幾日d photos post 咗上學校website了!好開心見到阿囡上堂嘅相,同埋見到佢由第一日張張都喊嘅相,到今日無乜喊lu!

繼續努力......叻!

我想問吓....老師咪派左個 "assessment form" 既...我都問係咪人人都參加....有無咩特別... ???
‹ 上一主題|下一主題