用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無BB想下年9月報將軍澳區的pre-nusery?大家傾吓好唔好 ...
go

有無BB想下年9月報將軍澳區的pre-nusery?大家傾吓好唔好? [複製鏈接]

已報既有LH學之園,黎跟會報埋2間翠茵,另外打算報多一間藍田同一間九龍塘既PN

學之園只有上/下午班,翠茵同德寶都有全日班。
救世軍明德好似都有全日班,但今年報已經過晒廟。

teresa_timothy,恭喜你做對了選擇呢,比著我,都會在學之園和翠茵之間揀學之園呢,但其實學之園既學費都幾貴呢,你小朋友讀咗一年,你覺得係米物有所值呢?我囡係1005B,首選係學之園,將會報埋翠茵做後備,另外仲會報藍田朗思,同試下報Keen Mind....我都想知你既小朋友係米坐校車番學?介唔介意講下佢住邊度?

多謝你寶貴的資料,teresa_timothy,難怪咁多人選讀LH啦,也加強了我對佢哋既了解同信心....我住怡心園嫁,因為我係工作mama,如果考到LH,都想比囡囡坐校車番學....

我之前的post有提過,康城學之園是無全日,只有上/下午班,學之園只有一個校舍是有全日班,我無記錯應該係紅磡果間吧?

原帖由 teresa_timothy 於 11-8-15 22:54 發表

TKO_NANA,你去過LH LP campus未?最好去視察下環境睇下係咪合適,有d人話條入康城大路好多泥頭車,小朋友搭校車危險;有d人驚聞到臭味(但so far我都未聞過) ...

我都有睇過關於康城選址失敗既posts,原本想上兩個月親身交appl form時,順道視察下環境,後來佢哋話郵寄form就可以,咁就無去到....我打算10月open day時先過去望下.....

原帖由 B1234 於 11-8-16 00:01 發表
大家有冇唸過報北角D pn班?

都有嫁,我有同事住北角,佢話佢個囡間幼稚園有好多住將軍澳既小朋友讀,都唔錯嫁,而且有學券,同埋一條龍上小學,咁啱有晚我落屋苑會所,遇到個小朋友(我同我老公都覺得個小朋友好乖,講野好成熟,又有禮貌)又係讀同一所幼稚園,佢話佢係坐MTR番學嫁......其實如果同藍田或者九龍塘比,北角真係唔算遠,坐一程MTR就到,不過諗還諗,我應該唔會比個囡讀北角既PN^^

我想問下,有冇住將軍澳既媽咪打算PN時比小朋友讀九龍塘既幼稚園?2歲就坐校巴到咁遠返學係米唔係咁好......?我屋苑有D媽咪N班在區內讀,到K1時就考九龍塘既幼稚園.....但KM好像評價好好,對第時升讀傳統出名小學似乎有優勢.....讀LH就target d好既直資小學,大家有何睇法?

我只係知D唔知D,我諗所謂優勢(讀傳統小學)應該係指幼稚園升上小學後的涵接會好D?媽咪小朋友上到小學後追得無咁吃力?

如有錯,請指正~

[quote]原帖由 cycream 於 11-8-18 17:52 發表

我個囡係中間,0510B,我同你一樣,一係唔報Kln tong,一報就報間我認為最好既pn,如果真係可以好似你咁好,KM收咗我個囡,咁K1佢就唔洗又去考其他幼稚園啦....

回覆 12# cycream 的文章

唉!要看bb的臨場表現啦.....我之前看另一個topic,有人話KM既interview,唔洗bb答問題嫁喎,面試形式係要佢哋聽英文故事,跟住回應老師問題,例如指出apple或orange,etc...你大囡面試時係米又係咁?

半個多小時的車程又not bad喎,我住怡心園,你住邊度嫁?唔知佢哋將軍澳區係米得一條校巴線呢?寶琳屬於早or遲上車果批?

我同你一樣,又係諗住考5間pn,3間tko,1間藍田,1間kln tong,但聽講上年虎b出生率好高,我仲諗緊報5間夠唔夠?但報得多,bb要面試又辛苦.....

回覆 2# tedghost 的文章

2011/12 - $37,180/年

可參考 -
http://specials.mingpao.com/cfm/ ... &SpecialsID=165

回覆 1# cycream 的文章

Thanks so much for your detailed information for interview.

yes,2間翠茵我都會報,如果考唔到LH同KM,我既2nd choice一定係翠茵,因為近我屋企,同評價都可以,我另外揀咗藍田Think打底,我諗緊好唔好報埋德寶同藍田Cannan,但其實呢2間都唔係我心儀既幼稚園,但我又驚囡囡下年無書讀.....

你細仔係幾月bb?同我囡囡一樣係虎b?諗咗試邊幾間幼兒園未?如果唔係而家d出名既幼稚園間間都話唔收細b,其實你細仔可以跟阿哥讀KM......另外,介唔介意講下你大仔將會轉讀邊間k1?

回覆 19# Angine 的文章

Thanks Angine^^ 睇完你朋友attend完翠茵的分享,令我對翠茵有點卻步,不過從另一方面諗,上年你都同時報讀了2間翠茵同Boxhill,3間幼稚園其實你個仔都未有attend過,finally,你選擇了Boxhill,是因為較近你屋企?(如不對,請指正~)基於同一個原因,我還是會放翠茵在2nd....不過同時我都會搵個禮拜六到Boxhill參觀一下,再決定會否報讀;還有,我都有朋友的囡囡10月開始在PL翠茵上課,我會問下佢情況,留待下年IN完LH再做最後決定,橫掂報名費預咗要比的了,唔慳得.......

回覆 9# teresa_timothy 的文章

我都諗緊好唔好如你所言,報多幾間幼兒園,讓我個囡拿多些實戰(interview)經驗?前晚我區d議員在我屋苑辦了個以優惠價影證件相的服務,$10(1打),$15(2打),想當然,我即刻帶我個囡去影定,因為apply幼稚園要提供好多相片,快x美$50得8張,結果,在1小時內不論我如何軟硬兼施,我個囡都喊住唔肯影相....第日佢帶佢面試都唔知點算??

teresa_timothy,除咗LH,你另一間心儀的PN是?

回覆 16# hehababy 的文章

明慧幼兒園好嗎?感覺好似好商業化?

回覆 16# hehababy 的文章

network short short they, pls disregard~

原帖由 hehababy 於 11-8-24 17:28 發表
ic...咁如果翠茵同德寶比, 邊間好d呢??

我諗我會報LH, 翠茵, 德寶, 藍田就think, 迦南同靈糧堂...諗緊報埋北角既明慧...haha...會唔會太多呢??

sorry, network short short they......pls disregard

回覆 1# teresa_timothy 的文章

Indeed SC PN class located in HH is far away from TKO. I heard that the school fee is very expensive, approx. $5XXX/month. Also, there is no schoolbus arranged by SC. Hence, if you plan to let your little boy studying SC PN in the next year, the expenses will be much higher than LH. But meanwhile, the fame of SC is large. And what is the percentage of PN class children going up to K1 class?
‹ 上一主題|下一主題