用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華有3000人報名
樓主: 無氣同你講
go

英華有3000人報名 [複製鏈接]

相信家長選校的過程,一定是衡量過各種因素 (包括學費,學術水平,校風,地點,宗教等),經過一輪篩選才得出申請學校的名單,如果在第一輪已入圍"申請名單"的學校,應該在家長心目中有一定地位,就算不是所謂"頂級",也不至於只是水平一般。

其次,我並不認同"貴一定好"的原則。小兒有一家學費比SPCCPS更貴的學校取錄,但我們沒有接受,因為我們很清楚,那小學不是小兒那杯茶。
原帖由 babybear 於 11-8-18 14:49 發表
「平」代表比較多人負擔得起。
就如"St.Paul co ed"好出名,好多人眼中既頂級名校,好多人都想入,但係學費非個個負擔得起,唯有路經此校時望多幾眼,向現實投降,報一些自己付擔得起既次選。

...

這個當然,不過難道選學校只看價錢,不問質素?
原帖由 babybear 於 11-8-18 14:58 發表
買衫都有分頂級名牌定普通牌子啦!
而菜鍾意可以去citysuper買又或者普通街市買。

原帖由 To_Ma 於 11-8-18 13:22 發表
非也非也,本人並非英華家長,正正因咁才想知道一下實際情况,如果唔係我上forum做乜?重有一點我想澄清下,我幾時踐踏過你地學校?極其量咪一間"popular","多咗人會想報的好學校",or even "一間普通dss",同用咗股票做比喻咁上下啦, ...

既然想知道實際情況,就請閣下謙虛請教英華家長之意見。因為只有已經做了該校的學生家長才可以真正了解該校。穿鑿附會只怕會令自己迷失方向。

"平"唔等餘適合。
揀YW嘅家長亦唔等餘負擔唔起學費。
請分清楚揀選適合孩子就讀的小學,不是以學費平~貴來評選,是以學校理念,教育模式,校風,學生表現,升中學和大學等等來選擇。
幫孩子揀學校升小一,真是如你所講咁簡單,"路經此校啱價錢就報,未免兒戲d。
根本大眾家長早便知道從邊方向幫孩子揀選適合小學,早已有自己心儀小學嘅組合。
絕不要拿孩子嘅前途來當作街市賣菜咁隨便,孩子們要勞力面對一輪面試,經過重重考驗先。
考學校唔同shopping,(有錢未必買到心頭好,筍嘢未必又輪到你)。
一句講哂努力加隨緣。
原帖由 babybear 於 11-8-18 14:49 發表
「平」代表比較多人負擔得起。
就如"St.Paul co ed"好出名,好多人眼中既頂級名校,好多人都想入,但係學費非個個負擔得起,唯有路經此校時望多幾眼,向現實投降,報一些自己付擔得起既次選。

...

最可靠係聽讀緊既學生感受, 唔係家長喎! 大部分的家長都係報喜不報憂, 點會批評自己的學校呢!
讀邊間都冇謂, 最緊要屋企有支援及小朋友質地好, 家長們, 一齊隨緣吧!

原帖由 shannonchan 於 11-8-18 17:12 發表

既然想知道實際情況,就請閣下謙虛請教英華家長之意見。因為只有已經做了該校的學生家長才可以真正了解該校。穿鑿附會只怕會令自己迷失方向。

原帖由 thomasha 於 11-8-18 15:12 發表
這個當然,不過難道選學校只看價錢,不問質素?
選報學校是重要,不過最重要都是在所報學校經過N關後,學校收貴子弟才作深入考慮。現階段考都未考,就如此妄自誹簿。各位愛子心切的家長,是否太過多濾呢?

原帖由 overview 於 11-8-18 17:28 發表
最可靠係聽讀緊既學生感受, 唔係家長喎! 大部分的家長都係報喜不報憂, 點會批評自己的學校呢!
讀邊間都冇謂, 最緊要屋企有支援及小朋友質地好, 家長們, 一齊隨緣吧!

...
其實大部分家長係呢度都係隱姓埋名,又何須報喜不報憂?只要去各小學本身的forum就可見有彈有贊。不過,我亦認同一切隨緣。

我只不過分析了學費平會吸引更多層面既家庭報(有專業人士既家庭,也有普通家庭)所以係報名人數多既原因之一。

對一些收入不高既家庭來說,對某間學校既教學理念好認同,但無奈學費不能負擔得起的話,Sorry呀!要接受現實退而求其次搵次選囉!

我從來都冇批評過呢間學校優唔優質!
只係佢一定唔係頂級首選之列。

原帖由 fanwong29 於 11-8-18 17:14 發表
"平"唔等餘適合。
揀YW嘅家長亦唔等餘負擔唔起學費。
請分清楚揀選適合孩子就讀的小學,不是以學費平~貴來評選,是以學校理念,教育模式,校風,學生表現,升中學和大學等等來選擇。
幫孩子揀學校升小一,真是如你所講咁簡單 ...

原帖由 shannonchan 於 11-8-18 17:12 發表

原來都係怪我未夠謙虛,未曉用閃爍形容詞...

你重未答我邊一part 我有踐踏過貴校呀。

回覆 167# shannonchan 的文章

看過眾多意見之後, 我明白面見家長是必要的, 因為家長的性格會直接影響小朋友的性格...

我對YW的了解只限於三次interview後的感覺, 你在Snoopy 校長面前基本上很難去講大話, 無論你是fans又好, 質疑她又好, 有幸跟她過招你會對自已, 對兒子有另外一種了解, 這個經驗是很有價值

我在BK見過不少 "報憂不報喜" 的家長,所以不知道你說 "大部分的家長都係報喜不報憂" 的理據所在,也許這是你自己想法或做法的寫照而已。

對我來說,報憂不會令我"無面",但可以警惕到其他家長,我認為後者更重要。
帖由 overview 於 11-8-18 17:28 發表

...

原帖由 To_Ma 於 11-8-18 19:01 發表
原來都係怪我未夠謙虛,未曉用閃爍形容詞...

你重未答我邊一part 我有踐踏過貴校呀。

請問我字裡行間哪一句出現過踐踏一詞呢?

孩子的感受,是否就可以斷定學校的好壞呢?舉個例子,媽媽指出孩子的不是,孩子感受當然不好,但可以說這位媽媽不好嗎?很多時候,家長看事情看得較為全面和成熟,對學校的評估才會比較準確。

記得在另一topic內,有一位網友說英華學費太低,沒有足夠資源培育學生。由此可見,學費低可能會令一些家長卻步,相反他們會追逐學費特高的學校,所以也許學費低可以令一些家境較遜的家長申請,但亦使部份上述 "高貴" 家長減少申請。
原帖由 babybear 於 11-8-18 17:55 發表
我只不過分析了學費平會吸引更多層面既家庭報(有專業人士既家庭,也有普通家庭)所以係報名人數多既原因之一。

對一些收入不高既家庭來說,對某間學校既教學理念好認同,但無奈學費不能負擔得起的話,Sorry呀!要接受現實退而求 ...

原帖由 thomasha 於 11-8-18 15:09 發表
相信家長選校的過程,一定是衡量過各種因素 (包括學費,學術水平,校風,地點,宗教等),經過一輪篩選才得出申請學校的名單,如果在第一輪已入圍"申請名單"的學校,應該在家長心目中有一定地位,就算不是所謂"頂級",也不至於只是水平一 ...

你放棄的應該是在赤柱最大的學校, 你的選擇十分明智!

原帖由 fsforth 於 11-8-18 19:26 發表
看過眾多意見之後, 我明白面見家長是必要的, 因為家長的性格會直接影響小朋友的性格...

我對YW的了解只限於三次interview後的感覺, 你在Snoopy 校長面前基本上很難去講大話, 無論你是fans又好, 質疑她又好, 有幸跟 ...

所謂上樑不正下樑歪,interview最後一關見家長同小朋友就是如此必要。

原帖由 Geni 於 11-8-18 01:24 發表
hm... 今年咁快就有D咁激烈O既討論lar! 幾時得O黎到面試同放成績呢~~~

查實報考直資私校由頭到尾都係你情我願, 簡介會唔一定要去, 去到唔一定要拎佢D資料, 冇學校會夾硬捉D家長俾錢報名.... 如果面試都未開始已經唔 ...

根本有些人係到搵交嗌,唔喜歡間學校可以唔去報。乜嘢平平地讀得過,收又OK,唔收又冇損失的等言論更加可笑,我們可不是去街市買菜啊!

報得間學校,當然希望家、校配合把小朋友教好。尤其是這些一條龍學校。12年啊,一句平平地讀得過就把自已寶貴的兒子放進一間自己都唔知認同教育理念與否的學校?講白點,我覺得好可悲囉。

至於是否名校,在這個乜乜紀念學校都叫名校的年代更本不值一提。不過真係要講,英華書院是22所香港補助學校之一,也就是所謂的傳統名校:
成員學校(依創校年份排序)

至於和那所百年名校(其實英華歷史更悠久)和聖保羅男女相比,咁有真係冇咁'名'嘅(尤其是在BK)。不過有些家長以為佢係坊間的新進直資,又話英華家長硬要升呢間學校為名校就真係有點井底.....

至於有些家長說那所百年名有乜乜歷史背景,有質素保證就更加唔明,明明佢間附小都只係大英華小學幾年。

講到底,唔喜歡可以唔好報,報咗又要鬧,咁唔開心就無謂啦!

原帖由 shannonchan 於 11-8-18 19:30 發表

你唔係話我標籤咗貴校咩?

或者我又謙虛啲用另一個問法,請問我邊part令你有hard feeling 呢?

原帖由 To_Ma 於 11-8-18 20:25 發表
你唔係話我標籤咗貴校咩?

或者我又謙虛啲用另一個問法,請問我邊part令你有hard feeling 呢?

閣下沒有邊part可令本人有hard feeling。

算了吧,不必在字眼上爭辯,作無謂的意氣之爭。
原帖由 shannonchan 於 11-8-18 19:30 發表

你有無睇YW呢幾年學生攞獎同其他表現? 上網有得睇,你應該無做過research喎。

原帖由 To_Ma 於 11-8-18 08:51 發表
我對英華既感覺同你差不多。

我只係唔明點解d人硬將佢升呢同名校比?佢咪普通dss一間!
‹ 上一主題|下一主題