用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 孩子語言與文化培育之我見
樓主: Brisingr
go

孩子語言與文化培育之我見 [複製鏈接]

如果明知道人地有病, 仲故意走去圍攻人, 就更加冇品 !
*****藍藍天空掛著我的夢*****

原帖由 Annie123 於 11-8-25 12:48 發表
有些人話其他人咬住某君唔放,
但這些人,何嘗唔係咬住人唔放。

話人講 "傻人" 要道歉,
那不停話人 "下流" 等,係唔係更要道歉?

QUOTE 人的所謂 "不當" 用字,根本就係刻意扭曲人家本來意思,自己心邪就刻意將之放大。不用跟我 ...

此話差矣, 我點解咁無聊走黎抬高自己 ? 你識我咩, 現實生活中我係邊個你都唔知啦 .
粗言邊個唔識講 ? 睇下對咩人, 值唔值 , 你爭開眼睇下, 樓主收左口九年啦, 你班傻人追住人閙, 邊個傻D ?
剛睇到回覆帖子, 真搞笑啦, 原來真係知人有病 , 唔怪得開口埋口叫人傻人啦,   人地有病仲咁樣叫人, 於心何忍 ?
又要威, 又要帶頭盔, 又要圍人, 又要幚自己友, 又要扮清高, 唔通文化人就係咁 ? (除幾位有型男士外.)

真心講句, 真為樓主不值, 對住你班傻人 (你們覺得傻人冇問題, 我即本講. ), 根本唔係以事論事,一單還一單,  以前可能唔係讀書. 讀c片.

原帖由 stccmc 於 11-8-25 14:05 發表
真的有人小題大做。某君的觀點一定引來反對聲音,他自己也知道。聲音一多就叫圍攻,咬住唔放。如果咁叫圍攻,那麼每一個題目也有圍攻出現,圍攻又有乜問題?

聯盟更無稽,有人提出討論下去無結果,有人覺得對,忽然變成聯盟。如果意 ...

講來講去, 講到最後, 原來仲知道人地有病添, 有病都圍, 唔係讀c片讀咩 ?
唔使查我係邊個, 我根本唔識樓主及其化身及其人.
唔怕講埋你聽, 粗口閙人我識, 我只用來閙過一個人, 佢開帖子講, 佢坐MTR, 見有個大肚婆好樣衰, 在佢面前故意用心摸下個肚, 目的乞位坐, 我當場用粗口閙爆佢, 被版主封過戶.
我就係咁架啦, 見到唔鐘意就講, 話之你成村人對著我干. 仲有呀, 我都好鐘意BK, 你地唔好激得我興興地爆粗閙你地, 死完我又會黎過 !

不知所謂 !

原帖由 cow 於 11-8-25 15:22 發表

刻意扭曲人家本來意思,這就是下三流既老屈手法.

做完又唔敢認,
不是君子所為.
哈 ! 高估左你們, 實情成班粉腸, 小人都不如 , 故意對
可能情緒有問題的人圍攻  個心黑過墨斗 !

原帖由 Sumyeema1 於 11-8-25 15:31 發表

哇,估唔到我個[一次性] post, 雖然刪左,都俾 BK CSI 列出來。

既然版主唔理, 我都會講.
你們班粉腸, 對樓主一次性圍攻, 好開心乎 ?

原帖由 judy 於 11-8-25 16:02 發表

呢三個詞,用邊個好呢?我有如下之考量:
装兇作勢: 咬住"傻人"两字唔放,無限放大,上肛上線。呢的係真兇,唔係装兇,所以,我將装兇作勢剔除。
装腔作勢: 本來都恰當,但視覺效果和時代感不及装胸作勢,又俾我剔除。
...

我寫 "装兇作勢 ." 既
你鐘意寫 "裝胸作勢 ."
真係字如其人呀.
裝完記住照下鏡, 睇你可能都冇鏡架啦
不如苛督尿自己照下
睇下裝得似唔似 ?
唔係你隻佬唔鐘意架 ,
哈哈哈. 笑死人呀 ~

原帖由 wunma 於 11-8-25 16:17 發表

呵....... 講粗口!

既然傻人唔係無禮,
那麼. 粉腸都係一種食品呀.
我現在都脫下西裝著牛仔褲走入這個大會, 你又吹得我漲 ?
唔明呀, 睇以前我俾雙兒#246帖子啦.

原帖由 wunma 於 11-8-25 16:28 發表

又來? 醜死!

點醜法 ?
一次性 ?
定 二次性 ?
醜得過成班人不分是非黑白, 一定覺得佢曾是某人, 要寫明割席黎圍樓主 ?

原帖由 Lovely-Boy 於 11-8-25 16:32 發表
大家唔好甘火甘認真, 又唔係十冤九仇, 大家上黎消遣吹水啫, 啱聽既米吹多兩句囉, 唔啱聽既米頂兩句就算囉, 嗌下交或唊住唔放都無所謂, 又唔係做人世......relax D!

米大家嗌下嗌下鬧下鬧下變咗雙兒第二就唔好啦, 甘 ...

唔好怪我今時今日講得難聽, 今日下午之前, 我可曾講過粗魯說話 ?
實情班粉腸自作孽,不可活.
版主你唔好怪我, 人必自侮而後人侮之 !
仲有, 好多圍人的人自己講, 這是教育版, 不是家庭版, 可以講喎 ~! 

原帖由 Lovely-Boy 於 11-8-25 16:43 發表
你都好懷舊教育板喎!  "呵....... 講粗口!" ---呢句好似我兒時D小學生口吻.......你打呢句既時候有冇舉埋手向老師投訴呀?  

係囉. 思覺失調.
粉腸者, 食品是也 ! 

原帖由 Lovely-Boy 於 11-8-25 17:05 發表
我同你一樣原本入黎"教育政策"係想向高人學嘢, 點知原來D高人虛有其表, 平時滔滔不絕, 長篇大論, 引經據典, 咬文卓字, 一臉道貌岸然, 扮到好似成半個教育專家甘, 但今日觀之, 真係得個笑字 , 原來呢度D專家, 凶神惡殺:evil: , 說話粗婢 , 自以為是 , 隨時同你無理取鬧, 無中生有, 成日計算邊個係咸魚翻生 ......

......

...

嘩, 你講得好恰好到好處, 好句好句 !
班粉腸心胸狹窄, 唔夠人講就一次性群起而攻之
我講過, 我點俾人封戶添, 我認呀, 但佢地講完又唔認, 又話冇問題, 點知我又學佢學埋一份, 即時有反應 ~~~ 粗口, 真唔知醜 ! 講大話,  扮晒野, 真係嘔心 !
同佢地講野都貶底緊我人格! 

‹ 上一主題|下一主題