用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 孩子語言與文化培育之我見
樓主: Brisingr
go

孩子語言與文化培育之我見 [複製鏈接]

原帖由 virjoyba 於 11-8-10 11:58 發表

語教學在香港不受歡迎, 原因並不”multiple”, 反而是一字咁淺的簡單; 因為英語在香港是一種強勢(但不普及的)語言. 鄰近我們的中日台韓, 母語都是強勢語言,
, , , , 各專業介別, 都以母語作溝通媒介, 以上各國人民, 當然可以安於母語授學. 香港的情況跟他們則剛好想反.

若果想要推行母語教學, 香港政府可以立法, 以中文為唯一法定語言, 並指令所有政府部門, 法庭, 醫院…..等等全以中文為溝通媒介; 我擔保母語教學必定馬到成功, 當然這樣什麼國際都市, 中外橋樑的角色必然有變, 不過這是另話!

若不改變英語在香港的強勢地位, 在學校層面作什麼微調,勁調, 都是枉然!

講多無謂,現實先系最實際......

原帖由 Brisingr 於 11-8-10 12:44 發表
對!講多無謂,現實先系最實際,Virjoyba已清楚指出問題所在,所以我也懶得再回應母語教學之問題,先叫政府規定香港之大學一律要以中文為主要教學語言否則不會資助,那時才討論推行母語教學吧!

那些口口聲聲支持母語教學的人,先用腳來表示吧,不要口講一套,而做又一套。在這裏,我暫時只知 eviepa 言行一致(雖然我絕不認同是明智選擇,而他是有能力選擇的人), 其他的支持者,實況如何呢?

據我理解,eviepa 言行一致是基於他相信用母語教學,學生比較容易理解, 相對上較容易有"愉快學習"和打好基礎的學生生活.......最重要的是evie在他的信念安排下, 絕對可以取得入大學的入場卷......老實說, 我對自己阿仔讀英中是否能入大學門檻還不太確定,更莫論要安排阿仔讀中中取入大學門檻甘"藝高膽大"之路.....

原帖由 cow 於 11-8-10 13:30 發表

香港政府立法, 以中文為唯一法定語言, 是遺反基本法.

基本法既解釋權在阿爺果度, 幾時要釋法到合憲都得架

原帖由 Brisingr 於 11-8-10 15:04 發表
要有愉快學習、要打好基礎、要容易理解,不需選擇中中之路,大有更佳途徑選擇。除非他想女兒到國內或台灣升學,或大學時選修中文相關科目,否則他這樣做,白白要女兒多走寃枉路,學習反而不具效益,比別人學得慢,學得少,削弱競爭力,即使取得大學的入場卷(其實今時今日在香港,一點也不難)又有何用,其女兒英文程度即使大學畢業時,相信比起一些優秀的小學生還不如,他日在社會拼博,如何能比人閱讀英文文件更快、更理解、更能用英文表達自己。

有些父母迫於無奈沒有得選擇,那無可厚非及無話可說,可是他是有得選擇,但竟然作這樣選擇,這不是"藝高膽大",因為那是要真正"藝高"才可"膽大"。

類似的情況,我會用"不智"來形容這樣的選擇。

即使取得大學的入場卷(其實今時今日在香港,一點也不難)<----我意思其實是"有得揀"的大學的入場卷, 不是"扳"車邊, 入d冷門學科, 剛升格的大學,甚至副學士都當系........
我並不認識eviepa, 只是根據他網上發言理解而已, 根據我觀察中中要"有得揀"入大學, 基本上真的要非常"藝高及膽大".......

原帖由 virjoyba 於 11-8-10 15:59 發表

Stccmc,

各人有不同的價值觀.

我的想法很簡單: 自己是地道香港人, 滿腦子中國人思想, 若果生個孩子下來跟自己在語言和文化上都有隔閡, 那倒不如像身邊很多朋友一樣, 乾脆孩子都不要生了, 省得麻煩!

...

我都系甘諗.......所以一直都俾阿仔在傳統學校"困獸鬥", 最後都放棄俾佢地入國際學校or中學就去"放洋.......

原帖由 ok_ko 於 11-8-10 16:36 發表
文化培育和小孩當時成長的地方與父母付出的程度有莫大關係。一般相信父母用母語和小孩溝通對小孩的cognitive development 有莫大益處。在溝通過程中,父母的背景,對小孩有很大影響。然而,到了小孩入學,老師和朋輩的影響會 ...

可能因為國際學校始終都要講下"財力"先讀到, 自然會出現左國際學校比傳統學校"高一等", "好D"既感覺......但我只覺得是2套完全唔同既教育理念而已, 很難說何者比較"好", 只可以說何者比較"適合", 始終"針無2頭利" ......"利"有好處, 相反有時"利"都可能系缺點.......

原帖由 雙儿 於 11-8-21 12:21 發表
囝囝爸

不管怎樣,只要唔睬(啋佢就得)佢,雙儿謝過就是。

I mean every word I said. 若有資深網友執意同佢「講理」,就咪怪雙儿唔講理。割席之餘,用埋嗰半邊草蓆打包都有可能;若未符雙儿版規者,最好就祈求喺呢度咪咁長命,廢事到時走唔甩雙儿啲刻薄話。

傻人嗰仔,呢度邊個冇讚過?就算喺呢個問題上最harsh嗰個Csy_ma都唔知讚過幾勻。唔通要我哋個個post都要山呼萬歲之後先講嘢?邊有人咁,講乜主題都有本事兜到佢個仔,就連人講包皮都關佢個仔事。

雙儿

公開論壇竟然會出現類似小學雞聯盟杯葛事件....
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2295471&extra=page%3D1

好好笑 ,好攪笑, 果然系天下無雙的雙儿

原帖由 Brisingr 於 11-8-21 09:21 發表
保持童真與創作是兩回事,當你接觸過我朋友之孩子,你便不會擔心他沒有童真,隨了在創作世界時,他如同其他同齡孩子般活潑可愛,唯一分別的是若與他深義討論時,你會驚訝他年紀小小卻知識廣博。

作家創作的發展歴程大同小異,只是所需時間不同。當一個作家發展到有能力寫高水平的文章或故事時,有些作家會選擇反樸歸真,專攻兒童文學,創作一些童言童語的文章或故事。而那些只能寫童言童語文章或故事的小朋友,只是他們的語文水平及知識有限的表現而已,不要兩者混為一談。

-「其實可以好好分享, 總要做成花腩肉加嚿豬頭骨, 頂人心肺.」
你看清楚是誰首先要做成花腩肉加嚿豬頭骨, 頂人心肺,就是那些心懷酸溜溜感覺,卻又無力反駁,唯有寫些無聊、冷嘲熱諷式的回應,以洩心中之不忿。

我從新聲明,我無意再跟無聊人士糾纏,而歡迎理性討論與分享。

老實說, 你朋友之孩子是否真的年紀小小卻知識廣博我冇興趣去求真, 亦不會自己代入去做"傻人" 然後羨慕到要寫些無聊、冷嘲熱諷式的回應,以洩心中之不忿。.......
假設你朋友之孩子真的甘"勁", 佢D IS同學真的英文都勁過讀完大學的學生 , 中文又唔使"進補", 我相信教統局真的要考慮將傳統學校都過度晒 IS模式的學校啦.......

原帖由 Brisingr 於 11-8-22 16:01 發表
佢D IS同學真的英文真的都勁過讀完大學的學生,不過是指本地生土長在傳統教育下的一般本地大學畢業生。中文方面,他們不期望等同本地程度,只當外語般學習,也通常一星期有兩三小時的中文補習。然而,我真的認為教統局真的要考 ...

甘我都系轉唔到 mindset的一般父母......IS還是"不是我杯茶."......

原帖由 Lovely-Boy 於 11-8-24 15:09 發表
Hello 35C9, 你好!!  
知唔知都唔重要, 就算人地咸魚翻生甘又點啫?  甘亦唔代表Brisingr佢個朋友係傻人, 最多米話Brisingr做乜甘儍, 比人delete完account又delete 都要死上BK.
...

我就認為話Brisingr或者Brisingr佢個朋友係傻人都唔系咩甘大問題, 個問題只系反對話人果個既個人修養而已.....
但最大問題系在公開論壇好像d小學雞甘公開要求網友集體杯葛Brisingr, 甚至出言威脅有網友回應即割蓆.......不知公開論壇是否以後都容不下另類聲音, 只有雙儿及其盟友才可發聲.......

原帖由 peter_pan 於 11-8-24 16:02 發表
其實雙兒比聰明仔爸爸算係好斯文啦!

之前聰明仔爸爸點樣橫蠻我不太清楚, 佢地點積落來既恩怨點都好, 都唔應該甘不斷追殺卦........如果你話Brisingr真系聰明仔爸爸既化身, 甘我想知道Brisingr系呢個post內有咩比雙兒較唔斯文呢?

原帖由 35C9 於 11-8-24 15:49 發表
依樣直情係搞笑啦...但又真係有資深會員聽喎, 好奇怪呀 !
現實世界中, 有辦公室政治, 阿頭唔鐘意的人, 我為保飯碗, 都唔敢同佢地來往太密. 實在悲哀.
現在是網上世界喎, 我一定做回真我 , 唔埋堆, 唔跟風, 想講 ...

我都好奇怪......網上吹下水而已, 何其認真........
老實講, Brisingr或者Brisingr佢個朋友個仔點勁, 其實信不信由你, 我唔覺有咩甘大件事要話人"傻人",......仲要攪集團杯葛.....

原帖由 雙儿 於 11-8-24 16:53 發表

Samuel89

你太睇小我哋呢度啲資深會員了。網上世界,大家咁高咁大。雙儿若冇道理,舉個例,若35C9話我冇品我就話圍剿佢,你話有冇傻人會聽我枝笛呢?况且,我話割席咋喎,雙兒係邊位?佢咁無品,唔係個個係佢friend;係佢friend都唔見得要聽佢枝笛,好似囝囝爸話齋,怕乜?怕佢去鵝頸橋底使用遙感攻擊?唔啋你咋喎咁大把,唔知幾多人恨都恨唔到。

有人嘅地方就有政治,在網上亦作如是觀。網上當然較易兀立獨羣,雙儿亦自認係乜都抝餐飽嘅人,亦真心頂撞過 Stccmc, Eviepa,Judy...... 等人。雙儿戲劇化嘅把戲只不過係用嚟收服傻人用嘅,喺深圳買番嚟嘅一次性用品,冇下次。要看官看得開心,把戲當然要次次不同,but to make it work 雙儿要 mean her words. 886, Samuel.

雙儿

我不敢睇小我哋呢度啲資深會員......如你所講有人嘅地方就有政治,在網上亦作如是觀。......但你的公告的確引起左Stccmc, Eviepa,Judy...... 等人呼應(雖然may be佢地之前都有恩怨).....但甘做法明顯系對人唔系對事, 有你講過既"白色恐怖"效應.......
在這論壇我都自認係乜都抝餐飽嘅人,亦真心頂撞過很多人, 但我只說我自己認為對的說話, 抝一下自己既觀點, 發掘下d新思維.......所以我都很少理會別人既感受(相信我都得罪左唔少人), 但網上吹下水, 合則抝一下,不合就唔回, 何必太認真.........

原帖由 eviepa 於 11-8-24 23:10 發表
雙兒:

辛苦妳了。

對於一些熟知此君前世今生的資深會員,妳的行為是替天行道,補足版主鞭長莫及的地方。但如只以此君最近的言論,而不計算過往,妳就是過火。

在一輛擁擠而搖晃的巴士上,一個男人的手肘碰到了一個女郎的胸部。一般來說,我們是這樣判斷的:如果這個男人從沒有非禮的紀錄,我們傾向相信是意外地碰到,而不是有意;但如果這個男子,強姦、非禮往績多蘿蘿,我們會傾向相信是蓄意的。

要判斷一個會員蓄意去損人,或只是意見不同的表達,不計算往績,怎能準確定奪?

今晚太累了,大概不能寫得太多,只能短短的幾段為妳打氣。
eviepa

eviepa你舉的例子正正講出左我想講既野.........
作為街坊街里我地絕對可以用"往績"去品評嫌疑人......但當上到法庭, 法官要睇既就系環保証供, "往績"只可以用來加重刑罰, 絕對唔可以用來判斷嫌疑人是否有犯非禮罪......
我反對雙兒聯盟杯葛, 就是覺得甘做等同街坊街里糾眾執行"私刑", 雖然有時可以起到大快人心,懲奸罰惡的作用, 但請問如果嫌疑人已經改過自新, 真的只是冇心之失, 我地又情何以堪, 香港的法治又放在那裡呢?(其實我真的感覺香港的法治已經愈來愈回歸祖國了)...........
最後一問: 是否雖無過犯,面目可憎就可以判死罪,執行"私刑"了........

原帖由 cow 於 11-8-25 11:25 發表

"往績"一般來說不可以在庭上作為證據,但在有些情況下是可以的 (eg: simialr fact evidence).

多謝賜教...:) .
但我相信"往績"都只系用來當做嫌疑人的"品格審查"參考, 以考慮控辯雙方何者較為可信.....實際上應該唔可以叫做"證據"卦.......
ps.  Sorry, 我唔系專業,只系跌左落地"毑"揸沙, 順便請你再賜教多小小. ......thanks!

原帖由 cow 於 11-8-25 14:20 發表
陪審團指引:
在正常的情況下, 陪審團不會獲告知任何人的定罪紀錄, 因爲倘若陪審團得悉有關紀錄, 將會出現重大的危險, 就是陪審團會認爲他較有可能再犯另一罪行, 或干犯目前被控的罪行。這當然不是如此; 再者, 對任何人作出 ...

謝謝........陪審團指引:<---跟我的理念很相近, 但我的只是東拼西湊的模糊概念, .......睇來前人累積的智慧真的令我呢d少讀書,不學無術的人汗顏 .......感謝分享.....

原帖由 stccmc 於 11-8-25 14:05 發表
聯盟更無稽,有人提出討論下去無結果,有人覺得對,忽然變成聯盟。如果意見相近者為聯盟,35C9, lovely-boy, samuel89 不是聯盟嗎。

首先, 我只是純粹針對雙兒的割蓆post發出我不認同聯盟的意見而已, (如果你覺得我有那個回應是聯盟針對雙兒本人的話, 煩請提出........).
我說你們聯盟是因為你跟Eviepa真的有實實在在化身青蛙支持雙兒聯盟杯葛.......
原帖由 eviepa 於 11-8-22 00:28 發表
雙兒:

stccmc呢隻青蛙收左聲,我睇佢頭,都做小青蛙收聲。

不過網上吹下水, 你要說我有聯盟, 我只好現在先自行禁言,退出聯盟, 以免愈描愈黑......
‹ 上一主題|下一主題