用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 孩子語言與文化培育之我見
樓主: Brisingr
go

孩子語言與文化培育之我見 [複製鏈接]

其女兒英文程度即使大學畢業時,相信比起一些優秀的小學 生還不如

咁又點啫,出去見工,我估冇人会請一個英文好叻,但程度如小學生嘅人。

視覺藝術會是女兒的終身興趣,但到今天為止她完全沒有打算在大學讀類似的科目。她說,想起畫家就會想到一個『窮』字。

不過,尚有兩三年的時間,我也會找點Art or Design的就業資料給她參考。

Portfolio – 謝謝提醒。她 ...

阿二初初選科時,也是很有理想,很可愛的,話將來想做個建築師。但跟住,佢又同我講驚讀唔掂,跟住又同我講,要做建築師,都唔使讀art嘅,讀物理得啦,跟住又同我講,物理好難,不如讀綜合科學,跟住,又同我講佢憎嗰位先生原來教綜合科嘅...最後,都係唔做建築師啦。我俾佢玩到頭都大,激死。

Evie可愛好多。

這是一個陷阱。學習是一個過程用中文書作參考會使得本來有問題的學生更依賴中文。本來有機會克服英語問題的機會也減低了。如果小孩還在低年級,應該是協助他解決學習英語的問題,並不是要他們逃避。到了高年級時才矯正,困難程度也增加了。

這是一個陷阱!学習是一個過程,用英文書不錯可今學生學好一點英文,但學好學科的机会也減少了...。

'正如你說中英區佳的學生,除天分外他們做了些甚麼呢?他們的中英文根基在小學如何建立起來?'

I want to know it too, any parent can share?

其實,何謂中英文俱佳呢?無底洞。

嘩!我都有幫過作者朋友寫中文既榮譽博士頒授讚辭,但冇本事唔睇注釋睇得明《易經》

孫子兵法唔難。睇易經,需要想像力。我買咗本漫畫易經,都睇唔掂。

原帖由 yeenmama 於 11-8-15 23:55 發表
應該是露底!

非禮勿視,露唔露底都好,當見唔到就得啦。

但願生兒愚且魯,無災無難到公卿

我以前都覺得呢句好正,但現在就更信因果報應。愚且魯而至公卿,災難開始了。

即便兒女愚而魯,仍想其位至公卿,重要冇災冇難,實大想頭之至。

但是否災難之開始?恐又未必。觀乎殊仔、超仔,有太傅「磅」住,在旁俾出ABC三個fail-proof嘅方案揀一,再由太傅執行,功就自己領,冇衰嘅! ...

你都識講啦,人地有太傅。

但我呢挺平民,如果兒女愚而魯,俾佢升到公卿,我会好担心:會唔會係扯線公仔,代害羊呢?

話時話,你咁高智慧,自己做埋太傅便可。講真,呢度班友,特別係Eviepa同csy_ma,應該好似我咁聽從你智慧之言,非禮勿視,非禮勿言,非裡勿動。人哋露底就要令mer面咪去「裝」,更加唔好手多揭人條裙(人哋女仔嚟家媽)。而家又累人晒幾十蚊買過張電話卡。

唉,人總有缺點,聰明仔爸爸得罪人多,辦論時候喜歡死唔斷氣咁追住來,好幾年前都令我好激氣。自此,我知佢性格,也少和他計較。佢有sent短訊俾我,我也有向請教英文書單,關係唔差。
非禮勿視嘅意思:既然佢不表露身份,又冇作出特別"惡行",咁我吔又何必去揭穿佢呢?

仲要無証無據就去屈Brisingr係以前D死咗既用户既化身 -- 真無厘頭, 無証無據就唔叫"客觀事實", 你好明顯係度死撑.

天知地知,我知,唔知你係扮唔知定係真係無知?
"無証無據就唔叫"客觀事實"", 笑死人了。

原帖由 Lovely-Boy 於 11-8-24 14:41 發表
你唔係天又唔係地又無通天地之能, 你根本談不上"天知地知", 因你根本唔知天地知唔知.
你可以說"我知", 但單說"我知"而不提出理據, 証明, 就隨便話人地係以前D死用户翻生 or 儍人, 甘就係無理取閙.
仲有, 唔知唔等於無知, 請閣下理性交流, 小心用字, 以免予人撩交之想.

Lovely-Boy,
你又唔係我,你又點知我唔知天知地知呢?此係其一。其二,天知地知,係信仰來嘅,如果冇呢基本信仰,人都癲。其三,我又冇話天地知雙兒個list係真噃,可能知双兒個list係假呢!
我無意撩交,我係見到呢两行字趣致,忍不住玩下啫,別介意。
雙兒係街霸春麗級選手,聰明仔爸爸係死唔斷氣戰神。我就選擇企埋邊睇嘢啦。

天地有正氣 !

有啲人講呢句話會笑死人。

除左識講 " 笑死人" , 你仲識講咩 ?

你唔好睇少"笑死人"三個字。
有冇睇Harry Potter第三集?有一種鬼怪,最叻装胸作勢,普通人實比佢吓死,破解之法,就係令此鬼怪变得好笑 。笑聲中,此鬼怪灰溜溜走了。

我就俾你笑死 !

咁都笑死?笑死人了,哈哈哈!

睇過Cara2006個list,原來我咁資深。和聰明仔爸爸打交過,大大話話都有7,8年。印象中,聰明仔爸爸第一个网名,叫Leehoma,第二個先至係Leehoma001。聰明仔爸爸有一特性,就係佢一提出論點,就一定要嬴,嗰種死唔斷氣法,係人都怕怕。係BK,我做咗第一個傻仔。

跟住,佢以不同的名字出現,我見好多BK會員,初初和佢辯論得好地地,突然進入高潮,俾佢扁到猪頭咁,先知佢係聰明仔爸爸。真係笑死我。

對於聰明仔爸爸,我估好多BK會員同我一樣,拿佢冇辦法。不過,佢一啲都唔陰濕,我就當佢係小朋友算啦。佢俾版主封ID,我也從冇替佢救過情。

今次雙兒和佢過招,一如以往,我担凳仔排頭位睇嘢。點知走出啲唔知咩人出來,陰陰濕濕,拿着"傻仔"二字,無限上綱。雙兒己退讓,自嘲自己道德水平低,仍唔收貨,苦苦追迫。太唔似樣啦!

‹ 上一主題|下一主題