用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 孩子語言與文化培育之我見
樓主: Brisingr
go

孩子語言與文化培育之我見 [複製鏈接]

原帖由 35C9 於 11-8-23 10:20 發表

係囉, 叫人 " 傻人" 真冇品.

35C9

一來深知自己為人道德標準確低,二來亦無心與BK史上最無稽的圍毆事件(巴治奧+梁太)的積極參與者對話,但總想申明,雙儿雖然貌似無腦輕率,但咬文嚼字還是講究的。使用「傻人」一詞,當中並無涉及價值判斷,純為描述客觀事實。使用該詞,同雙儿的低下道德標準無關。

1. leehoma001 已殁

2. daydream 已殁

3. jediknight 已殁

4. christf 已殁

5. wisekid2007 已殁

6. edexp 已歿

7. knowledger 已殁

8. Y2KChild 已歿

9. Jackeylwfd 已歿

10. christf2 已歿

11. Brisingr

這是雙儿所知傻人的前世今生,好可能還有其它化身。若這不算傻,怎樣才算?若 Voldemort 有11個分靈體Horcruxes,Harry Potter 都要揾雙儿幫手。

雙儿

雙儿附加版規適用於本文,即BK會齡少於一年或發帖數少於150者,恕不回應。

原帖由 35C9 於 11-8-23 21:19 發表
雙兒

如果你真係有道理, 可以以理服人, 那樣更好.
好多人都覺樓主講得唔對, 但都冇用到 "傻人" 2字去閙人呀 ?

我係局外人睇你們帖子, 我唔知你講那十幾個人是誰, 我來時佢地好多己被封晒艇.

巴治奧在教育王國班 ...

35C9

對不起,我無心對話。
要看看有沒有資深網友點化你了。

雙儿

雙儿附加版規適用於本文,即BK會齡少於一年或發帖數少於150者,恕不回應。

Csy_ma

對不起,雙儿悟性低,仍在遇神殺神、遇佛殺佛的淺薄境界。

雙儿

原帖由 Lovely-Boy 於 11-8-24 09:48 發表
雙儿 - 你個 list 好似本閻王生死冊, 似乎你將呢D網上參與者既作為好上心, 把他們一一記住, 花D甘既寶貴時間去一個字母都不漏甘去記錄D用户名, 我真怕你會過份投入同沉迷BK.......請留心.

你話: "深知自己為人道 ...

版規所限,sorry.

原帖由 peter_pan 於 11-8-24 12:59 發表
Once upon a time, there was a man whose son was very talented but flawed with .... issues. Fully convinced with his own philosophy of child-raising, the man came to the Kingdom to spread his gospel. H ...

Dear peter_pan

I've only been involved since he became Jackeylwfd and the list was passed to me by an old timer here. I've spent quite a bit of time looking into the old posts about him and I've found no contradicting evidences.

I agree with all you say except the last paragraph. According to many people who have been pm-ing with him, he is a much more amicable character in pm. But I wouldn't know that, would I?

雙儿

原帖由 35C9 於 11-8-24 15:25 發表

我唔理有人開左咩十幾個朵, 咩前世今生, 但講還講, 都唔係開口埋口叫人做 " 傻人" 囉.

35C9

咁 critical 你都唔理?佢唔係咁做,點會叫佢傻?

喂,你啱啱夠秤咋喎。睇真啲,人哋話「對不起,我無心對話」。唔答你都唔得?邊位?

今日心情好啲,講多兩句。睇你個名,等姊姊教你:做人想不單止係35成群其中一名C9,就要勤力啲。咪以為自己係立法會議員,提問一句就要啲官員翻箱倒篋摷個答案出嚟俾你。人哋俾名我,雙儿咁能力低(傻人朋友話齋)都識花時間verify吓啦。

話人傻肯定唔係 unparliamentary;不過,雙儿無品確是事實,唔駛抝。唔同你講啦,再講雙儿個名就真係要喺前面綴個傻字。

雙儿

35C9

你咁想認識佢,有個方法好簡單:PM好。佢好鍾意網友咁做,重好好人添。順便confirm/update 埋張list。據說佢啲posts亦保存甚佳,問佢攞就得。

真心的
雙儿

原帖由 samuel89 於 11-8-24 16:20 發表

我都好奇怪......網上吹下水而已, 何其認真........

Samuel89

你太睇小我哋呢度啲資深會員了。網上世界,大家咁高咁大。雙儿若冇道理,舉個例,若35C9話我冇品我就話圍剿佢,你話有冇傻人會聽我枝笛呢?况且,我話割席咋喎,雙兒係邊位?佢咁無品,唔係個個係佢friend;係佢friend都唔見得要聽佢枝笛,好似囝囝爸話齋,怕乜?怕佢去鵝頸橋底使用遙感攻擊?唔啋你咋喎咁大把,唔知幾多人恨都恨唔到。點解唔可以好似Eviepa咁睇,當做係朋友間嘅提點。你好似阿牛咁抝赢我,仲可以得到雙儿真心讚美;同傻人抝,你班友係咪有非份之想,抑或過高估計自己呢?想得到乜?

有人嘅地方就有政治,在網上亦作如是觀。當然網上當然較易兀立獨羣,雙儿亦已自認係乜都抝餐飽嘅人,亦真心頂撞過 Stccmc, Eviepa,Judy...... 等人。雙儿戲劇化嘅把戲只不過係用嚟收服傻人用嘅,喺深圳買番嚟嘅一次性用品,冇下次。要看官看得開心,把戲當然要次次不同,but to make it work 雙儿要 mean her words. 886, Samuel.

雙儿

女兒做intership上班前老公傳授辦公室祕笈,其中一條:女仔人家,人哋傾乜都可以搭爹,惟獨是如果人哋講鹹濕嘢,咪理係邊個,速速彈開,咪俾人任何機會。女仔人家,俾人講乜都好,俾人話淫賤就最蝕底。

十幾歲女仔當如是,幾十歲女人亦當如是,雙儿唔會再喺呢個主題講多個字。
‹ 上一主題|下一主題