用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 個女好害羞,見到陌生人唔採人, 點面試?? ...
go

個女好害羞,見到陌生人唔採人, 點面試?? [複製鏈接]

個女好害羞,見到陌生人或見得好少的親朋戚友, 就唔採人、唔講野、唔打招呼。但係屋企就講好多野, 而家就來2歲, 點面試呢?? 各位媽咪, 平日會點樣訓練佢呢? 比D意見
P.S 平日我都有帶佢行公園, 出街...
   1    0    0    0

你有冇帶佢返playgroup?

你有冇朋友有小朋友? 佢地有冇一齊玩?

你落公園時, 有冇鼓勵佢同其他小朋友玩?

你有冇問過佢點解唔鍾意同其他人講野?

小朋友呢個時候係好需要發展社交能力
要及早解決

我有帶佢返PLAYGROUP架, 去到公園都有鼓勵佢同其他小朋友玩及打招呼, 但係面對大人, 佢就真好驚....
佢係好散熱, 分離焦慮症好強....唉..

原帖由 apology 於 11-8-11 10:40 發表
你有冇帶佢返playgroup?

你有冇朋友有小朋友? 佢地有冇一齊玩?

你落公園時, 有冇鼓勵佢同其他小朋友玩?

你有冇問過佢點解唔鍾意同其他人講野?

小朋友呢個時候係好需要發展社交能力
要及早解決 ...

原帖由 cherrywong123 於 11-8-11 04:22 發表
我有帶佢返PLAYGROUP架, 去到公園都有鼓勵佢同其他小朋友玩及打招呼, 但係面對大人, 佢就真好驚....
佢係好散熱, 分離焦慮症好強....唉..

即係陌生小朋友就冇事
但係陌生成年人就唔得?

個女好害羞,見到陌生人唔採人, 點面試??

從她喜歡的入手!例:她想買玩具(當然不可經常買),叫她自己付錢,對售貨員說「0吾該」……記得我兒小時候,嚷我帶他到海洋公園,我在巴士站叫他問阿姨這巴士是否到……上了車,叫他問司機可否到……到餐廳,他自己order
當然一步步來~~

回覆 7# cherrywong123 的文章

For some kindergartens, if the kid study in their playgroup, then no need to have interview for nusery (i.e. automatic admission).  For example, Tutor Time.

‹ 上一主題|下一主題