用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 **新聞透視**
go

**新聞透視** [複製鏈接]

**新聞透視**

今晚7:00鐘有得睇, 內容講關於幼稚園/幼兒園, 記得啦!

Re: **新聞透視**

THANK YOU VERY MUCH.

fan Q!

剛才睇完,
我老公一路睇一路鬧,
佢話考幼稚園要識字咩?
如果BB識字,洗鬼考咩....

我都唔明,為了收生率,學校忍心放下學前教育的原則,而要小朋友變填鴨?唔該反省下啦! :evil:  :evil:  :evil:  :evil:

我都覺得係呀 , 傻傻地 , BB識字駛鬼考試咩 :evil:  :evil:
以笑臉迎接每一天 , 以信心去對抗逆境  ^0^
一個人的快樂 , 不是因為他/她擁有得多 , 而是因為他/她計較得少 ^0^
因為愛,學會珍惜.因為愛,學會不捨.因為愛,你要學會放下.
每個人都有一顆慈悲心,視乎你有沒有好好運用它. 慈=施予別人快樂, 悲=拔走別人痛苦.

最弊而家仲係有好多家長BUY呢一套呢! 受罪嘅始終咪係D小朋友, 就係有咁多呢D家長先至有D咁多咁嘅幼稚園嘛!

我個人認為幼稚園有2種:

1.知識傳授型---
配合文化水平較弱,或家長工作時間長ge,呢種幼稚園可以迎合到家長需要,當然小朋友學習會好緊湊。

2.愉快學習型---
呢種學習係正話「新聞透視」都見到,用紙條砌字,高班砌「工」、「田」...淨係玩梗開心啦,不過「真正學習」果部份咪比番家長law,唔通你地真係相信只係「玩」就可以銜接到小學咩....?除非你地d小朋友將來讀國際學校啦..!

其實,所謂「愉快學習」ge幼稚園極大部分有直屬小學,仲要係名校先有條件講「愉快學習」啦, 鬼唔知幼稚園玩就得咩,但將來點讀小學呢...!!!

註:「新聞透視」話有幼稚園讀果d「考死人」ge英文又誇張d,你地睇佢地d教材已經好舊,可能係d名牌老校...!!!

I miss it.  Anyone know if i can watch it again in tvb.com?  

I know one kindergarden in Tsuen Wan, needs to have Chinese and English dictation every week for a K2 children.
For example: Monday to Sunday(English)
                    January to December(English)

And they have to do many copy works everyday.
我個寶貝仔係屎撈B

其實幼稚園唔受教育統局管制, 好多時"佢地"都為左迎合家長既需要就張D小朋友"吹谷", 其實D小朋友真係好"參"架, 但家長見到其他既小朋友識既野而自己小朋友唔識, 有比較下, 驚"蝕底"會張壓力轉左比學校, 所以學校咪"吹谷"D小朋友囉!

Do anyone know which kindergarten in **新聞透視** is talking about?
Are the famous traditional kindergartens in Kowloon Tong e.g. Kentville also present in the programme?

Haemon,

Which kinder is it??

Gordon ma

Haemon 寫道:
I know one kindergarden in Tsuen Wan, needs to have Chinese and English dictation every week for a K2 children.
For example: Monday to Sunday(English)
                    January to December(English)

And they have to do many copy works everyday.

有一間是駿景園樂基。

簽名被屏蔽

Icy_babe 寫道:

2.愉快學習型---
呢種學習係正話「新聞透視」都見到,用紙條砌字,高班砌「工」、「田」...淨係玩梗開心啦,不過「真正學習」果部份咪比番家長law,唔通你地真係相信只係「玩」就可以銜接到小學咩....?除非你地d小朋友將來讀國際學校啦..!

其實,所謂「愉快學習」ge幼稚園極大部分有直屬小學,仲要係名校先有條件講「愉快學習」啦, 鬼唔知幼稚園玩就得咩,但將來點讀小學呢...!!!

非常同意!   

見到那位背生字的小朋友
小小年紀已經有眼袋...  :-|
我實在不能理解
讓小孩勉強學Igloo這個生字有何意義
日常生活中會用得著嗎?
所以今次我是贊成靈糧堂的立場

不過我覺得節目內容都未算誇張
今天報SPK K1時
校門外竟然有人派K1面試補習班的傳單
我們究竟是要培育出怎麼樣的下一代呢?

其實有沒有學校程度高,又可以愉快學習,咁就最好啦!bb今年選幼稚園,真頭痛。

gordon,
The kindergarden is Funful kindergarden in Tsuen Wan  Discovery Garden.
我個寶貝仔係屎撈B

忘記了看!想請問邊到可以重溫呀?Thanks!!
:-?
‹ 上一主題|下一主題