用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 曦彤媽媽
go

2011-2012 P3 繼續Talk [複製鏈接]

醒目開學勳章

我都相信, 我記得幾年前, 係明報都做咗個全港小學re-search, 愛蝶基灣係有91%派到英中. 係全港小學派到最多英中的小學排名頭1/2位.當然過咗咁多年, 有變都唔出奇. 但係上年小六, 學校派位又真係好好.
我又見過有人話過, 其他學校嘅小六生要考頭30名先至有機會入到英中, 但係愛蝶基灣考到頭60名都入到英中.

其實今年小咗人報愛蝶基灣, 我都有問過我個friend (佢個女係上年入讀), 佢又冇揀我地果間, 佢揀咗舊基灣, 佢話我地學校太嚴又要剪頭髮又多功課. 連住我隔離屋都有問我地係唔係好多功課 (隔離屋個仔讀邱佐榮), 連我其他friend都有問過. 可能嚇怕咗好多人.

原帖由 SuggieC 於 11-9-20 10:46 發表
噤又冇, 副校只係sell基灣時話有人話學校多功課, 佢先講已adjust左! 不過去年自行收生,基灣收到170幾份表, 好似少過早幾年, 我估計有些家長可能擔心太heavy唔敢報, 又可能東區好小學多左!

副校仲quoted有個專家講,  ...

醒目開學勳章

你地兩位都有小朋友讀呢間, 已經煩少好多野喎. 諗起自己之前為個女揀學校, 真係死好多細胞.

醒目開學勳章

我同你一樣都係知明天short test p12-13 (好似), 其他唔知呀.

原帖由 Linki 於 11-9-22 12:51 發表
聽小姐講星期五 23/9 short test英文5知乜嘢, 不過, 尋晚我問過佢, 係我5記得佢講乜, 只係知佢要test果12個生字, e.g. English, Chinese, Music, P.E.........另加Page 唔記得重有邊2页, 呢有對話果2頁

...

醒目開學勳章

呀女話明天係默句子或詞語, 星期一係考, 考嘅意思係睇下你識唔識d文法, 就好似我地2年級有張紫色ASSESSEMENT, 有分數咁喎.

原帖由 SuggieC 於 11-9-22 15:16 發表
阿囝話明天考subjects, worksheet 教過的內容
下星期一sentences
*佢話好易唔洗溫喎.... 我問多兩句都覺得我好煩噤

醒目開學勳章

曦彤媽媽: 你真係好有熱誠, 支持支持!

醒目開學勳章

SuggieC & Linki, 你地小朋友今日有冇周身骨病, 兩隻腳有冇酸痛呀, 哈哈! 呀女琴日上pe堂玩得太激 (玩單腳跳, 鴨仔跳), 今朝兩隻腳仔好酸痛, 好彩今日唔洗番學咋.

醒目開學勳章

我地冇要抄咁多個字, 琴日淨係見佢要抄個永字.

原帖由 曦彤媽媽 於 11-9-28 11:04 發表
阿女剛剛打電話來話抄中文書法抄到佢手軟, 總共119字(連標點)...... , 你地幾時要交呀?

醒目開學勳章

係呀, 前日都有見佢抄孫中山, 好鬼長, 仲係用藍筆抄, 我見呀女抄到好多x(寫錯字呀), 仲好似係用黎參加硬筆書法比賽.

原帖由 SuggieC 於 11-9-28 11:59 發表
你係唔係講硬筆書法? 有噤多字咩? 阿囝好似話抄一段都ok, 佢尋日交左

佢仲唔係好慣用原子筆, 竟先用鉛筆起稿, 再用原子筆在上面寫多次, 然後擦番啲鉛筆! 佢話驚抄錯, 我同佢講小心啲寫咪得囉, 噤既方法唔可以有下次 ...

醒目開學勳章

永字係抄係一張派嘅工作紙, 有9公格嫁.

原帖由 SuggieC 於 11-9-28 15:10 發表
點解我冇印象見過"永"字既

醒目開學勳章

唔係喎, 我女已經做咗中文, 但係英文&數學未做.死喇,係唔係當功課交.

原帖由 Linki 於 11-9-30 13:03 發表
想問吓網上個功課係5係仲未做得吖? 因為小姐本手冊星期五寫話要做, 咁諗住星期日做, 但入到去試做之後都5係小姐個名?

小姐都由朝玩到晚, 好HAPPY吖

...

醒目開學勳章

呀女勁期待, 連零食都買埋, 希望佢地去得成喇.

原帖由 SuggieC 於 11-10-3 10:28 發表
天氣唔好, 聽日唔知去唔去得成旅行?!

醒目開學勳章

真係死火, 佢仲有數學會英文未做, 唔知會唔會當欠放功課呢.

我女仲攪笑, 佢練寫張紙貼錯位置, 都要全本做過. 好彩補做番練寫一&二咋.

原帖由 SuggieC 於 11-10-3 12:00 發表
都係, 有時真係跟唔到噤多, 佢話OK就信佢! 不過有時check左都會有估唔到既野發生

阿囝上星期有張worksheet, 做左, 交埋, 老師比左comment, 不過第日派番油顏色再交, 我都check過,放埋係功課袋! 但點知第日比老師寫 ...

醒目開學勳章

本應預備咗個細背囊比佢, 但最後都係要用番學書包比佢用, 帶咗大袋野食, 又要帶雨衣. 又要帶外套. 今朝仲好似開籠雀咁, 好興奮. 諗起小學去旅行, 真係開心到瞓唔著嫁.

原帖由 SuggieC 於 11-10-4 09:09 發表
YES, 佢地真係好期待!

阿囝今朝4點幾就醒左,5點幾就拍我地房門提我起身整壽司,跟住不停"打點"(點我同姐姐 ).

想番起, 我地細個去旅行有冇噤緊張呢?!

...

醒目開學勳章

嘻嘻!我都唔知有評估範圍tim.
原帖由 angelmokco 於 11-10-4 14:18 發表
各位媽咪你地好, 想問你地可唔可以post個評估一中英文範圍給我呀? 我仔都唔知自己寫咩呀! 謝謝!

醒目開學勳章

正呀, 好少呀今次.

原帖由 SuggieC 於 11-10-6 14:11 發表
暫時只知道中文及常識:

中: 補充(1-3); 工作紙(1-3);閱練(1,2);三上(一/2,12)(二/9)課文,問答,主旨

常識(1-4)課及作業

醒目開學勳章

我e+數學通常都唔同佢對, 只要佢有做就得. 真係要比d責任佢. 我女以前好依賴我同佢對. 有錯咪改囉. 有時會我懷疑佢錯做. e+做錯咗, 會比老師知道, 佢會驚嫁.

原帖由 SuggieC 於 11-10-6 14:42 發表
我都好認同佢地要負番責任, 不過而家讀書真係唔簡單, 功課唔少,父母多數要返工,真係要比多啲鼓勵我地啲小朋友,至怕佢地失去學習興趣,上到中學要追會好辛苦

希望我地係bk多啲交流, share多啲資料!   

...

醒目開學勳章

哈哈, 原來好多小朋友做減數都唔得, 我女做減數都係成日錯, 連佢自己都好驚減數.

原帖由 angelmokco 於 11-10-7 10:28 發表
唔該哂咁多位幫我post個評估範圍, 原來我仔抄d ( 和 / 前後調轉左, 俾佢激死!

功課我真係想放手唔幫佢對, 但好多時都唔忍得. 但尋晚真係的起心肝唔同佢對數學張補充紙. 我臨訓前偷偷攞來睇, 份工作紙有20題減數, 佢 ...

醒目開學勳章

我女d作文都唔掂,好似上次功課要寫一百字溜冰編文,我地真情要每一句引導佢先寫到出黎,考試都唔知點算。

中文及數學係我最擔心嘅科目,中文作文及閱讀理解最唔掂。二年級作文次次都係緊緊合格,暑假都比佢學下作文班,但效果不太。今年中文我都諗著叫老公教埋個女,起碼英文由佢教左之後真係有進步。

原帖由 Linki 於 11-10-7 21:58 發表
唉! 小姐d作文好弱好弱

醒目開學勳章

呀女話今個星期冇家課做, 佢話如果有會寫手冊. 但我就冇留意到冇晒d分. 今晚番去睇下先.

原帖由 Linki 於 11-10-9 23:23 發表
各位媽咪我有個問題想問問大家, 係関於網上功課, 是関小姐1/10做網上功課時, 有分同有完成字眼顯示的, 但今天9/10再登入時所有分數冇晒, 而登入中、英、數科都話沒有家課, 5知大家有冇d個問題呢? 是関好每科都有期限 ...

醒目開學勳章

請問英文考試範圍係咩?我女話老師未比,想同佢溫都唔得。

原帖由 SuggieC 於 11-10-6 14:11 發表
暫時只知道中文及常識:

中: 補充(1-3); 工作紙(1-3);閱練(1,2);三上(一/2,12)(二/9)課文,問答,主旨

常識(1-4)課及作業

‹ 上一主題|下一主題