用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 曦彤媽媽
go

2011-2012 P3 繼續Talk [複製鏈接]

醒目開學勳章

真係好難放鬆, 距離評估二仲有2個幾星期, 好快咋.

原帖由 SuggieC 於 11-11-11 17:19 發表
大家近來都好似比較靜噤, 不過評估一不久就黎評估二, 心情真係好難放鬆 !

醒目開學勳章

剛剛從呀女口中聽到好驚訝嘅消息, 今日新聞有個小朋友因功課壓力大跳樓, 原來係佢地學校一位小五學生. 今日校長,係中文堂call晒所有老師開緊急會議, 呀女仲話好多記者係學校門口.
其實我地真係要好好反思. 我都有問過呀女大唔大壓力. 好彩佢好樂天. 我都好感慨現時d小朋友太過容易輕生.....

醒目開學勳章

係呀. 睇到好心"up"

原帖由 aliceykm1 於 11-11-14 15:53 發表
刚才我去接阿囡放學, 都有記者係學校門口....  唔知係咪呢單新聞呢?

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/art_main.php?&iss_id=20111114&sec_id=6996647&art_id=50048979

醒目開學勳章

我覺得功課真係輕鬆咗好多. 以前未入讀呢間學校之前都聽好多人話呢間好谷, 但當我女真係入讀咗之後又唔係喎. 所以好多時真係唔好聽咁多流言.

其實呢件事關唔關功課壓力都好, 我覺得關心子女嘅情緒都好緊要. 真係要多d用佢地傾下計.

原帖由 SuggieC 於 11-11-14 22:18 發表
SHOCK都係好正常....不過唔好太信報紙呀..佢地加左個"疑"係功課前面, 好多時都係未查清楚就作住先. 其實基灣都唔係好PUSHING, 功課都輕鬆左, 起碼小朋友習慣左係可以應付到.

我覺得小朋友自殺有好多原因, 我以前上 ...

醒目開學勳章

Support .

原帖由 SuggieC 於 11-11-15 09:37 發表
Agree! 今早送完阿仔返學, 去到茶餐廳都聽到人講緊, 仲係亂噤講! 好多報紙都賣, 內容都唔係好真確!

我估我地係度都真係唔好講太多, 學校都要承受好太壓力, 特別係校長, 我建議我地不如講到呢度, 多番啲可以幫到小朋 ...

醒目開學勳章

今日報紙話全港小六TSA有2年暫停,

中一編班試

有1暫停, 如果咁計, 我地d小朋友小六係唔係2014年呀. 有冇人知

中一編班試, 係咩?

小六TSA

2012:暫停

2013:維持

2014:暫停

中一編班試

2013:維持

2012:暫停

2014:維持

醒目開學勳章

明白晒.

不過真係唔明點解考咁多試嫁. e+ d 小朋友都幾慘.  

原帖由 cstchan 於 11-11-16 15:38 發表
2011/12    P3
2012/13    P4
2013/14    P5
2014/15    P6

TSA和中一編班試都是在學期尾舉行,所以小朋友P6時要考什麼,仍是未知數。

中一編班試的正確名稱「中一入學前香港學科測驗」,只因中學可參考這測驗的成績進行 ...

醒目開學勳章

呀女話剛收到通告, 將評估二時間改去12/12 - 16/12.

醒目開學勳章

我女好開心, 話有多d時間溫習.

醒目開學勳章

恭喜你呀.可以煩少一樣.

原帖由 angelmokco 於 11-11-21 17:04 發表
好開心呀! 阿女終於被取錄了, 出年可以同阿哥一齊番基灣了! 好期待.......原來今年的世襲生有成42個咁多呀!真的要多謝哥哥開左個井...阿妹先有水飲......因為將會越來越多人爭小一學位呀! 回起當年我仔選校時的心情, ...

醒目開學勳章

我女曾經都轉過組, 但都齊晒.

原帖由 angelmokco 於 11-12-1 14:15 發表
各位媽咪, 我想問一下你地仔女d評估範圍的中文補充紙同工作紙齊唔齊呀, 我仔因為中途轉過組, 2個老師派功課的次序唔多同, 中間有幾張我仔miss左呀, 我想知究竟係我仔自己唔齊定係其實全部都未派番來做呀? ...

醒目開學勳章

你地有冇報名參加旅行呀. 我老公極唔想去, 但都冇辦法. 最後都填咗去.

醒目開學勳章

冇問題喇.

原帖由 angelmokco 於 11-12-2 10:59 發表
可唔可以得閒scan張 補充五 & 工作紙3俾我呀, 唔該你們!

醒目開學勳章

好呀! 我地洗唔洗插支玫瑰花

原帖由 SuggieC 於 11-12-2 11:36 發表
如果去到旅行, 我地bk媽咪不如相認一下, 以後溝通可以實在啲!

醒目開學勳章

我估有呢d問題, 大家研究下, 又可以考下小朋友, 就算唔估唔中, 起碼都識多樣野.

1. 早前有電視台誤報哪位前國家領導人死訊. (江澤民)
2. 早前哪個國家發生水浸 (泰國)
3. 會選出多少人成為特首選舉委員會成員. (1200人)
4. 首間平民超市係哪處開業 (新蒲崗)
5.「國際聖誕老人之最」香港聖誕老人代表取得第幾名 (季軍)
6.「國際聖誕老人之最」哪國家代表取得冠軍 (荷蘭)

原帖由 Linki 於 11-12-4 20:28 發表
Hi, 各位媽咪 :

請問今次常識果5題課外有乜心水?

醒目開學勳章

大家研究下, 呀女日日番屋企問我有咩時事題考佢.

原帖由 曦彤媽媽 於 11-12-7 10:35 發表
Thanks raikkonen and aliceymk1, 你地d常識好犀利呀!
背默果度, 阿女話老師無講呀! 等我今晚再問清楚d先.

醒目開學勳章

我記得2年級最後一次評估, 聖經已經係冇得揀答案. 要自己填寫.

原帖由 aliceykm1 於 11-12-7 11:29 發表
想問一問聖經今次評估係咪都要默字, 阿囡話今次冇字"簡" wor....

醒目開學勳章

我記得呀女有講過考過聲母, 韻母, 不過好似好耐之前.
一定唔係最近. 不過真係唔多覺有簽名. 連我自己都唔記得咗.

原帖由 曦彤媽媽 於 11-12-9 15:38 發表

之前都係即測聲母, 韻母, 但最近呢次係即詞語, 仲要寫埋d 拚音同音節響個詞語上面, 要即十個.

醒目開學勳章

時事題.
1. 最近區議會選舉中發現多宗不當行為 (種票)
2. 食物營養標籤列明多少項成分 (1+7=8)
3. 「膠袋徵費計劃」把覆蓋範圍擴大至哪膠袋都需要收費 (平頭膠袋)

醒目開學勳章

呀女話時事題好難呀. 我都貼唔中.
1. 迪士尼邊種遊劇發生意外
2. 蘋果創辦人逝世
3. 邊隻火箭升空與另一隻對接
4. 邊位前國家領導人被人殺死
5. 泰國曼谷發生什麼災
‹ 上一主題|下一主題