用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 曦彤媽媽
go

2011-2012 P3 繼續Talk [複製鏈接]

醒目開學勳章

回復 SuggieC 的帖子

明天就派成績表, 你地有冇緊張呀? 我自己就有少少咁.

醒目開學勳章

SuggieC 發表於 12-2-3 13:44
ok啦, 我估佢一科中文都拉低晒, 所以冇乜期望! 唯有鼓勵佢多啲, 希望唔好失去興趣! 我相信學習是一個非常漫 ...

係呀,佢今次係重未試過考咁高名次(20名內呀)。不過我女一時時,我希望佢一直keep著。

醒目開學勳章

SuggieC 發表於 12-2-6 09:13
raikkonen, 恭喜晒!
我囝就有啲科好好, 中文就真係...., 我老公話佢仲有好多進步空間! 總 ...
冇錯, 我地都要比多d鼓勵佢地.

醒目開學勳章

我想問下大家,我女唔見咗個水壺,  事緣係上星期, 呀女將個水壺放係佢個位側面地下, 但係上中文轉堂時唔記得攞起水壺, 放學就唔見咗, 我有問過佢係唔係轉完堂之後唔見咗, 佢冇番意, 淨係放學就唔見有. 佢呢幾日有揾過都唔見有, 去校務處問過又冇. 真係激死, 呢次已經係第2次, 第1次仲要唔知幾時唔見.

醒目開學勳章

呀女昨日話有同學見到有個水壺係3A班出現. 問咗3A某同學, 佢話放咗幾日, 昨日攞咗去校務處, 等一陣番屋企睇下個水壺係唔係佢. 最衰就係冇寫名.

醒目開學勳章

終於找番個水壺喇. 呀女話可能係轉班時, 個同學仔好順手咁攞咗, 收黎發現咗唔知邊個, 咁求其放係一邊囉.

醒目開學勳章

SuggieC 發表於 12-2-14 10:49
我阿囝都試過兩星期內唔見兩件冷衫(背心+長袖), 周圍找都冇, 結果寫左張紙比班主任在班中呼籲, 但最後老師 ...
Suggie, 講開你個仔唔見咗件冷衫, 我琴日發現咗屋企多咗一件長袖冷衫 . 因為佢d校服係放係一個位置. 琴日見呢幾日天氣熱, 想攞d冷衫去洗, 發現多咗一件長袖冷衫, 可能係你果件.  好彩前日講開唔見水壺先知你個仔唔見咗件冷衫, 我叫呀女明天比番你個仔. 我真係比佢激死, 我問佢點解攞咗人地件冷衫, 佢連幾時攞, 點解攞咗都唔知. 屋企多咗件冷衫都唔知. 真係對唔著

醒目開學勳章

SuggieC 發表於 12-2-15 17:31
唔緊要啦, 都係我個囝成日將自己啲野亂噤放, 佢如果除左件衫放番入書包就唔會唔見啦! 佢番到屋企都係亂噤掉 ...
我女咪有係, 係又係成日將d野亂噤放, 臨出門口先至黎搵野. 佢仲試過我唔記得幫佢簽即測簿. 落咗街都要番屋企攪到遲到.
其實我都發覺有工人嘅小朋友特別係咁, 大安指意會有人跟手尾, 我地係屋企都好. 我會叫佢自己做黎. 最近, 我都叫我女洗碗, 我係側面睇實佢. 比佢做下家務.

醒目開學勳章

其實我都諗著呀女讀到中一就唔請姐姐. 所以e+訓練下佢.

醒目開學勳章

aliceykm1 發表於 12-2-22 11:15
我懷疑我囡囡的近視又加深了, 現在已有300多度, 現在年齡正處于加深最快的年紀, 到中學可能會有千度近視,
...

呀女都300幾度, 仲要係係1年內加深咗一個double有多. 我都有打過去理工問過矯視, 不過太貴打消咗, 唯有叫佢小心d.
不過現視科技發達, 到佢大咗去做laser囉.

醒目開學勳章

aliceykm1 發表於 12-2-23 10:24
回復 raikkonen 的帖子

無錯, 我阿囡就係加深得太快, 我同佢爸爸都驚,
有冇電話可以比我,我打去問下先.

醒目開學勳章

aliceykm1 發表於 12-2-23 12:21
23919188 香港視力, 旺角

嘩! 呢兩間比理視平一半有多. 我e+考慮緊邊間, 點解你會揀香港視力.

醒目開學勳章

aliceykm1 發表於 12-2-24 11:22

其實兩間我都有朋友試過, 他們都說能控制近視加深的速度.
冇錯, 長遠計香港視力係會好的. 姑娘好比機解答..  你可唔可以問一下你朋友,小朋友會唔會難習慣, 帶著瞓覺會唔會唔舒服? 我同我女講咗, 佢好似好驚咁.

醒目開學勳章

SuggieC 發表於 12-2-27 10:22
點解連瞓都戴住, 係唔係要長期控制眼球活動?
BTW, raikkonen, 可唔可pm 個搵到你阿囡個電話比我, 我阿囝明 ...
係呀, 個姑娘好攪笑, 佢話好似叉電咁, 瞓覺戴著就好似叉電咁, 叉夠電日間就唔洗戴眼鏡.

醒目開學勳章

aliceykm1 發表於 12-2-27 12:24

其實好似太人戴contact lens 咁, 開始戴ge時候會有小小唔舒服, 適應左之后就ok.   ...
我女話寧願戴眼鏡, 比佢激死,不過我都會要佢戴.

醒目開學勳章

aliceykm1 發表於 12-2-29 10:10

如果佢唔想戴, 都好難逼佢ga, 到時佢唔戴仲會waste money!!! ...
我約咗星期日去睇, 因為我想復活節開始戴, 訂con要2個星期.

醒目開學勳章

paltiBB 發表於 12-3-12 14:29
又係考試既時候喇!! 又要keep呢個常識時事題呀! 大家有咩心水可以供吓下呢?
萬分感激呀!

1. 邊條隧道發生3級火? 獅頭山隧道
2. 邊間銀生發行紀念鈔? 中國銀行 或發行幾多種紀
鈔? (單張,三連張及三十連張)
3. 邊位華人係美國打籃球出咗名? (林書豪) 或佢係邊個祖籍? (台灣) 或問係美國玩邊種運動? (籃球 )
4. 全球最竹矮的人是咩國家? 命尼泊爾)
5. 邊個國家發生火車出軌事故, 導致多人死亡? (阿根廷)
6. 最近邊個國生總統大選? (俄羅斯) 或問下一任俄羅斯總統是誰? (普京)
7. 今年是英國英女王伊利沙伯二世登基幾多周年?  (60)
8. 日本大地震第幾周年 (1)
9. 香港動植公園生咗2隻猩猩叫咩名? (雲雲、華華)
10. 中國早前邊位訪問美國? (習近平)
11. 施政報告中, 請問電費補貼多少錢? $1800

暫時諗到咁多, 再諗到再補充.

醒目開學勳章

aliceykm1 發表於 12-3-15 10:44

Thanks! Raikkonen.  等我都諗諗先
去咗喇, Join咗要等31/3試戴. 我想係復活節可以多d時間同佢試.

醒目開學勳章

係全球最矮的人是咩國家?

醒目開學勳章

SuggieC 發表於 12-3-21 10:39
唉! 我阿囝成日都溫漏默書範圍, 攪到我對佢都冇乜信心, 上兩星期默書明明溫好晒, 返來佢比老師扣左好多分,  ...
我女都係嫁, 每次都同佢默過晒, 錯個d字, 默完番黎又錯.
我想知道, 平時默書, 會唔會計入評估? 有冇人知.
‹ 上一主題|下一主題