用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 曦彤媽媽
go

2011-2012 P3 繼續Talk [複製鏈接]

醒目開學勳章

raikkonen 發表於 12-3-14 10:58
1. 邊條隧道發生3級火? 獅頭山隧道
2. 邊間銀生發行紀念鈔? 中國銀行 或發行幾多種紀
鈔? (單張,三連張及三十連張)
3. 邊位華人係美國打籃球出咗名? (林書豪) 或佢係邊個祖籍? (台灣) 或問係美國玩邊種運動? (籃球 )
4. 全球最矮的人是咩國家? (尼泊爾)
5. 邊個國家發生火車出軌事故, 導致多人死亡? (阿根廷)
6. 最近邊個國總統大選? (俄羅斯) 或問下一任俄羅斯總統是誰? (普京)
7. 今年是英國英女王伊利沙伯二世登基幾多周年?  (60)
8. 日本大地震第幾周年 (1)

9. 香港動植公園生咗2隻猩猩叫咩名? (雲雲、華華)
10. 中國早前邊位訪問美國? (習近平)
11. 施政報告中, 請問電費補貼多少錢? ($1800)

12. 今屆奧運係邊年舉行? (2012)
13.今屆奧運係邊道舉行? (英國倫敦)
14. 「地球一小時」活動幾月幾號?  (3月31日)

醒目開學勳章

明天又開始考試喇, 各位努力呀.

醒目開學勳章

SuggieC 發表於 12-3-28 10:07
Yeap! 各位家長同小朋友, 加油! 考完開開心心過復活節
係呀, 唔洗心掛掛, 玩都玩得開心d.

醒目開學勳章

我係其他討論區睇到其他學校出嘅時事題, 可以參考下
15.今次是第幾屆行政長官選舉? 4屆
16.邊間戲院本來要結業, 最後得到幫助可以繼續營業? (新光戲院)
17. 臺灣選舉,哪位落選? (蔡英文)
18 行政長官涉貪, 乘富商遊艇遊由哪裹回來? (澳門)
19. 中銀紀錄鈔面值是多少元? (100)
20. 行政長官全期多少年? (5年)
21. 所有候選人在行政長官選舉中要獲最多少票才可以當選? (600票)

醒目開學勳章

時事題真係估佢唔到, 我估咗20題, 只係1條中咋.
1. 邊條隧道發生火警
2. 黑金政治係邊間大學.
3. 邊位坐私人飛機, 涉貪
4. 香港老大街係邊間主題公園
5. 行政長官選舉幾時舉行

醒目開學勳章

SuggieC 發表於 12-3-30 16:53
有冇留意今次全部都係本港時事?!!
係呀, 最好笑係香港老大街個條, 呀女話都唔係新聞, 係廣告. 佢話睇廣告都見到喇.

醒目開學勳章

好開心呀, 今日就可以大玩特玩, 佢已經約晒d同學仔玩啦.

醒目開學勳章

aliceykm1 發表於 12-2-29 10:10
回復 raikkonen 的帖子

如果佢唔想戴, 都好難逼佢ga, 到時佢唔戴仲會waste money!!! ...
星期六同呀女攞咗cons, 試咗2日都Ok, 開頭係間舖頭度試戴, 我都擔心我地hand唔handle到, sofar佢都好乖, 最慘係好早起身幫佢除cons. 因為呀女好早起身, 所以我又要好早起身幫佢除cons.
戴咗第一日已經得番好少近視, 今朝除咗又再好d, 今日都可以唔洗戴眼鏡番學, 不過我驚佢睇卷睇得唔清楚, 叫佢考試睇卷先戴番眼鏡 (呢副眼鏡好少度數).

醒目開學勳章

SuggieC 發表於 12-4-2 12:40
噤勁既, magic cons. 會唔會小朋友會快啲見效
raikkonen 發表於 12-4-2 10:16
星期六同呀女攞咗cons, 試咗 ...
係呀, 好快就見效. 好最係日頭唔洗戴眼鏡.

醒目開學勳章

今日係兒童節要同佢玩餐飽先得。

醒目開學勳章

aliceykm1 發表於 12-4-5 10:43
回復 raikkonen 的帖子

Raikkonen, 效果真係幾好wor. 因為我3月份好忙, 我地約左这個星期日去驗眼, 應該都 ...

佢係戴完之後隻眼好痕,瞓覺又唔覺唔舒服。

醒目開學勳章

曦彤媽媽 發表於 12-4-10 09:53
我都好耐無黎傾呀! 原來阿女放咁長復活節假(半個月), 我個細仔今個星期五要返學喇. ...
今次復活假真係好長, 早知同佢去下旅行。

醒目開學勳章

就黎放完復活假,你地小朋友做完功課未呀?呀女病左成個星期,到依家仲有4樣未做。

醒目開學勳章

呀女病咗成個星期, 到e+仲有4樣未做. 今日好d我叫佢今日要做晒佢.  真係好彩佢唔洗番學咋.

醒目開學勳章

琴日呀女病咗冇番學, 係唔係英文科仍未知成績? 呀女中文退步咗, 數學就進步咗少少. 不過唔緊要喇, 下次再努力.

醒目開學勳章

SuggieC 發表於 12-4-20 16:01
知道喇, 阿囝除左中文和常識好左, 英文和數都跌左啲! 同意, 大家繼續努力啦

...
Suggie, 我又做咗d對唔著你嘅事喇, 話說今日PE堂, 同佢搵件短袖冷衫著, 點知見到有2件係到, 問呀女點解有2件嘅, 佢竟然話不嬲都有2件, 一睇之下原來我女連你個仔件短袖冷衫都攞埋. 因為之前姐姐收起咗, 所以今日比我見到. 唉......真係冇面.原來你件長袖及短袖都係我女攞咗, 真係要同你講10次sorry. 因為今日好趕, 我明天叫呀女比番你個仔. 我同我老公講開, 佢都話我女離譜, 攞咗人野自己都唔知. 真係唔怪得成日唔見水壺.

醒目開學勳章

曦彤媽媽 發表於 12-4-23 12:24
raikkonen, 你女女好攪笑, 不過都好suggie可以搵返件衫.
比我女激死就真.

醒目開學勳章

SuggieC 發表於 12-4-23 14:21
唔洗sorry啦, 我阿仔都見得好好保管自己既野, 除左件衫一定亂放先比你個女攞錯! 不過我阿囝肥左好多, 由9月 ...
嘩! 咁快肥咗咁多, 佢緊係係學校好開心. 我女上個星期病完之後反而瘦咗幾磅.

醒目開學勳章

係咁, 我想問下今次中文係唔係好深呀, 我女及佢d friend, 今次中文都退步咗好多. 究竟係深咗定係佢地退步咗呢?

今次我女係數學進步咗, 其餘幾科都退步晒. 為有下次努力.

醒目開學勳章

SuggieC 發表於 12-4-23 15:17
不過阿仔真係話係基灣好開心, 又多朋友! "心廣體胖"好有道理
raikkonen 發表於 12-4-23 14:29
嘩 ...
咁咪好囉, 因為轉校都要有過渡期。證明佢已經適應咗。
‹ 上一主題|下一主題