用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

2011-2012 P3 繼續Talk [複製鏈接]

醒目開學勳章

我真係比我女激死, 開頭話比我聽有3本暑期作期. 今個星期又話有一本要做聆聽, 咁究竟依家有幾多本要做嫁?
我想問下係唔係其實有4本要做嫁? 2本係綜合, 1本英文及1本係中文 (有聆聽). 另外要睇10本中文及10本英文書 (只係寫書名)

醒目開學勳章

會唔會唔同班有唔同呢? 我見個本係全中文, 其中一Part有聆聽.

醒目開學勳章

大致上3本+20本中英文書係咁多班一定要做, 其他係唔同班有唔同野. 我女果班要做多本中文.

醒目開學勳章

曦彤媽媽: 係有隻光碟嫁, 我見佢果本係幾頁紙, 冇cover.

醒目開學勳章

原帖由 angelmokco 於 11-8-30 10:29 發表
OIC, 我仲以為開始要番學我唔知tim, thanks!
過2日就要番學啦, 又要早起身, 我仲好enjoy日日訓到8:00先起床的日子呀!!!!!

我女日日都9點先起身, 仲有2日就要番學. 9月1日番學, 懇定烏下烏下.

醒目開學勳章

我女就比佢激死, 番學仲發緊夢, 琴晚先黎問要帶咩野番學. 比我同老公鬧到佢七彩. 上堂唔係你上嫁咩, 竟然問番我明天要帶嘜野, 佢諗下諗下先記得好似要帶聖經及詩歌集, 另外, 中英數書全部帶晒 (佢驚帶溜, 所以全部帶晒), 真係比佢激死.

醒目開學勳章

勁喎.congratulations! 你仔仔p1時跟學校上堂嫁.

原帖由 paltiBB 於 11-9-2 13:16 發表
小兒有幸今年入了管樂. 今天老師派了練習時間表, 想問吓各位家長知唔知練習當天由下午2時半開始練到晚上7時多?? 我猜4時後有休息時間, 我仔是坐校車,  請問知唔知校車如何安排???

練習時間: 14:30-16:00 & 16:50-19 ...

醒目開學勳章

我女唔知有冇寫錯手冊, 星期一及二上PE堂. 咁密嘅, D衫洗唔切. 我得一套PE衫咋.

醒目開學勳章

睇黎係學校學入校隊機會真係大好多喎, 不過學費又真係貴好多.

原帖由 paltiBB 於 11-9-5 10:13 發表
只在星期五放學後練習.

醒目開學勳章

今年全部都係連著孖日上pe堂喎. 唔好講話pe衫得一套都洗唔切, 基本上有2套校服都洗唔切. 即係星期三著完校服要立即洗, 如果唔係星期五乾唔切. 如果星期六要番學學野, 就仲煩. 好彩我屋企有乾衣機咋.

醒目開學勳章

呀女黃組呀

原帖由 曦彤媽媽 於 11-9-8 10:05 發表
聽阿囡講尋日中文堂分組上, 紅黃藍綠紫, 佢係黃組呀, 你地呢?

醒目開學勳章

我聽呀女講, 好似係p4 c & d班先開始煲冬瓜,唔係咩. 我e+最驚就係拼音, 我真係一d都唔識, 要靠佢自己.

原帖由 曦彤媽媽 於 11-9-9 10:57 發表

我想講黃組同綠組抄d詞語原來有唔同呀!

唔知佢有無用煲冬瓜上wor? 晏d問下先.

醒目開學勳章

好彩我影咗相呀
www.bca.hkeaa.edu.hk

原帖由 aliceykm1 於 11-9-10 16:27 發表
請問你們是否記得在那裏可以downloadTSA的試卷?

醒目開學勳章

中秋節快樂!!

醒目開學勳章

呀女都話唔可以用擦得嘅原子筆, 佢話擦咗要比老師簽名. 我女往時, 寫手冊好鬼肉酸, 寫到亂七八槽, 烏槽辣tat, e+寫得不知幾整潔, 可以佢驚要比老師簽名, 所以好有心機寫. 係從未見過, 我希望佢keep得到.

原帖由 Linki 於 11-9-12 17:42 發表
有時真係俾學校激死! 点解? 話說開學小姐返嚟同我哋講話手冊可以用藍原子筆寫, 敢我哋未去買支筆頭可以擦得gei原子筆俾佢, 点知返嚟同我哋講話寫手冊係5可以擦gei, 綠色筆先可擦 (用嚟改正), 你話激5激死吖。

...

醒目開學勳章

呀女係功課欄及時間表都係用藍筆, 可能比小朋友自己揀用鉛筆或藍筆寫. 如果用藍筆寫, 就唔可以用擦膠或塗改液, 只可以"差"用 / 一條"差"咗去, 然後要老師在"差"的地方簽名. 琴日我女剛剛寫錯咗個字係功課欄上, 我想用塗改液改, 佢話唔得, 就咁用 /. 佢話叫番老師簽名就得.

原帖由 SuggieC 於 11-9-14 10:13 發表
我有啲confuse, 我阿仔都係3C, 佢除左寫時間表之外, 功課欄都係仲用鉛筆(仲有擦過添), 但老師又冇話唔得既?! 不過佢話其他部份用原子筆就唔可以擦.

醒目開學勳章

暫時係得中文科, 不同組會由不同老師教授. 不過我記得上年呀女p2時, 好似下學期先開始分組上中文.

原帖由 paltiBB 於 11-9-14 12:41 發表
請問係咪只有中文科??   這樣, 現時班中的中文老師是組別老師之一, 上中文課時有可能不是現時的中文科老師??

醒目開學勳章

我女都係嫁, 搵唔到果樣野, 都好驚嫁. 其實佢地係驚比老師鬧.

原帖由 SuggieC 於 11-9-15 14:45 發表
我阿囝係藍組, 朱主任果組, 叫尋日搵唔到本即測部比我簽名, 緊張左成晚. 今朝起身仲擔心緊! 我老公叫我幫下阿囝減壓.其實我都有讚佢架喇 !

剛開學已經.....  :(  

...

醒目開學勳章

唔係喎, 我反而覺得係少咗功課,量同以前2年級參唔多, 但內容少咗好多, 例如: 英文pen簿寫4-5句, 以前一定係10句. 仲有我女最憎做嘅數學簿 (文字題)e+只係做4-5題. 輕鬆咗, 多咗時間同個女溫習.

原帖由 SuggieC 於 11-9-20 11:17 發表
OH. 我覺得功課多, 家長辛苦過細路仔!

D班好似一向都多啲功課, 我朋友個女2,3,4年級都係D班, 佢都話多過其他班

醒目開學勳章

真係輕鬆咗好多, 以往6:30分同佢對埋d功課要成7點幾, 琴日用咗20分鐘攪掂, 快到我唔信. 連我個女都話好少功課, 我叫佢做下d街買果d補充練習.

原帖由 SuggieC 於 11-9-20 12:38 發表
噤咪好囉, 輕鬆啲!

‹ 上一主題|下一主題