用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資要求:evidence showing good English and Putonghua ...
go

直資要求:evidence showing good English and Putonghua skill. [複製鏈接]

醒目開學勳章

考直資,其中一項要求-evidence showing good English and Putonghua skill.,即係要俾D咩呀?英文Cert? 普通話Cert?
   0    0    0    0

基本校內有關科目的奬項及比賽成績,校外如英文/普通話朗頌比賽/辯論/話劇等等公開活動。外地遊學/交流生等類似經驗。司儀/演講的經驗都有用。有無英文文章登在刋物/校刋之類,有就影印交俾學校做support data。希望有用。

醒目開學勳章

校外如英文/普通話朗頌比賽/辯論/話劇等等公開活動。外地遊學/交流生等類似經驗。司儀/演講.............................
你講既全部都無。讀緊英小,中文又用普通話教,咁算唔算evidence?

原帖由 ABC-DAD 於 11-8-17 17:40 發表
基本校內有關科目的奬項及比賽成績,校外如英文/普通話朗頌比賽/辯論/話劇等等公開活動。外地遊學/交流生等類似經驗。司儀/演講的經驗都有用。有無英文文章登在刋物/校刋之類,有就影印交俾學校做support data。希望有用 ...

回覆 3# Fatty 的文章

當然可以!其實有此要求的學校,面試必定用英 及  普 ,你子女能於面試應對,顯示有能力,便可!放心

原帖由 Fatty 於 11-8-17 18:17 發表
校外如英文/普通話朗頌比賽/辯論/話劇等等公開活動。外地遊學/交流生等類似經驗。司儀/演講.............................
你講既全部都無。讀緊英小,中文又用普通話教,咁算唔算evidence?

...

就咁講讀緊英小,中文又用普通話教,好似幫學校賣廣告多個sell你個小朋友。
如果小朋友沒有獎項的話,你就詳細描述小朋友在在學校英語環境下的生活,功課,甚至連同小朋友的英文作文一起呈上,盡量展示出英語的寫作表達能力。至於英語和普通話的聽和講可在面試時盡量發揮。
希望你成功啦!

I would copy:
1) book reports or
2) Essay writing / Free writing

回覆 2# BookloverJ 的文章

如果我是老師,不會花時間看DVD

public exam cert

回覆 1# BookloverJ 的文章

有證書當然好,但我認為學校寫此句並非1定要!我面試的•Proficiency in languages (English and Putonghua),我沒提供証書,不過可能我兒的小學是普教中的。
重申一次:其實有此要求的學校,面試必定用英 及  普 ,你子女能於面試應對,顯示有能力,便可!

原帖由 BookloverJ 於 11-8-18 13:28 發表
拍番隻DVD video, 表演下小朋友英普既能力, 唔知得唔得呢?

agree x 2。
我覺得d直資學校老師同校長都好鬼認真架,佢地真係想搵d好學生,我想信佢地會睇。我記得舊年訪問過油天個校長,就算係申請小一,佢地都收到好多呢類DVD,有d內容重好感動添。佢強調,正常呢d係唔會影響到收生準則,但係特別情況要取捨時,就起重大作用。
相反係官校就可能采你都傻!

醒目開學勳章

已經打電話問佐其中一間,個老師話係會睇小朋友面試時既英文表現同普通話表現,學校只會用英文同普通話進行面試, 即係話面試既表現就係evidence.

醒目開學勳章

同意,部份學校已寫明唔收CD,VCD等
原帖由 vincher 於 11-8-18 15:41 發表
如果我是老師,不會花時間看DVD

Engl :  KET, PET, FCE, etc.
PTH :  GAPSK
plus speech festival etc cert.

如果打電話去問學校收唔收dvd,佢一定會答唔收dvd。
舊年我自行交表時,學校寫明只填5、6年級的成績或獎項,但我照列明小朋友由一年級在外面獲得的獎項,只係抽起這部份的相片。在收表時,學校都要求我刪去,但最終還是收了。
據聞有家長還會每星期寄一隻dvd給校長,內容就是跟校長談心,上至天文,下至地理,以至這星期社會發生的問題,向校長發表感想。

醒目開學勳章

某D學校已經註明: Only paper documents will be accepted (Please do not hand in CDs, clear folders etc.),俾我就一定跟足學校要求去做。

醒目開學勳章

唔該晒你呀!
原帖由 Bluestar 於 11-8-19 02:44 發表
Engl :  KET, PET, FCE, etc.
PTH :  GAPSK
plus speech festival etc cert.
‹ 上一主題|下一主題