用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 請問, 入主流班 or 國際班 的機會較大?
go

請問, 入主流班 or 國際班 的機會較大? [複製鏈接]

原帖由 hobby 於 11-8-17 17:28 發表
因為囡囡係11月細囡, 其實, 現在都不習慣係陌生人面前講嘢, 平時見佢好似對英文歌反應好啲, 係playgroup有時都係跟住做動作; 問佢眼耳口鼻, animals, colours, fruits 如果佢唔玩嘢, 基本上中英都可以指得出, 但佢有 ...

按之前既班級結構, 如果冇大變的話︰

上午主流有3班, 下午主流有3班

國際班只得下午3班

咁就一定係入主流機會大過入國際班啦。

原帖由 hobby 於 11-8-18 11:06 發表

Hi silvia_ng,
Thanks for the reply. May I check with you if you have any idea about total no. of applicants for each division? I just heard over 1000 applications, but I have no idea if they applied ...

應該 2000人左右吧... 但有D家長同你一樣, 兩部都冇所謂的, 我就唔知有幾多人啦。
國際部INTERVIEW我都唔係好清楚IN乜野, 我兩個小朋友以前都係讀主流部的。

BTW, 如果有咩問題想問我, PM我比較好, 因為我小朋友今年已經畢左業, 少左"游"過黎崇真專區架啦! 但係我都好樂意解答各位我所知既野架。

原帖由 KKCHOI 於 11-8-30 00:02 發表
Silvia Ng:
我今日要交表喇,想報主流班,但我住元朗,仲諗緊上午班/下午班,我諗住自己帶到美孚轉校車,但又怕亞b辛苦...想問你bb讀主流班ok嗎?現在是崇小嗎?學校優點和缺點? ...

下午班應該會少人報D, 你要睇返你自己時間, 小朋友作息時間。我都認識有家長粉嶺日日出黎讀上午主流, 中間時間做完運動先接仔囉。不過話哂一個咁細既小朋友要坐咁長途車, 都幾辛苦架。不過如果你自己湊佢, 可以當係一個親子時間傾下計, 係架車度睇下人身百態都幾有趣既。
我兩個小朋友都係崇幼主流畢業, 大果個已經升三年級, 細果個今年9月升小一, 不過兩個都冇係崇小讀書。因為兩個學費好貴, 我都冇得CLAIM, 所以讀左另一間收費平既直資小學。
崇幼優點係, 價錢平, 地方大, 老師好, 活動多, 肯溝通, 好處真係多到數唔到。
缺點就真係冇乜...極其量唸到係有蚊咬, 同埋樓梯/斜路囉...

原帖由 BBCOW2009 於 11-8-30 17:34 發表
請問主流班和國際班的分別是否只是廣東話老師和普通話老師做班主任? 而教授英文的時間是一樣?

主流 - 兩個廣東話班主任, 每日英文老師教15MINS, 普通話就每星期只得兩堂。但時間我唔係好記得有幾長, 可能15-30MINS吧。

國際 - 好似三個班主任, 一個香港人(但都只可以說PTH / ENG), 一個普通話老師, 一個NET。每日NET英文一個鐘, 其餘都係PTH。(或香港老師講英文吧)

原帖由 himuimui 於 11-8-31 11:47 發表
I would like to know are kids using computer or looking and TV, monitor always for on the breafing, what I aware is too many IT things for too small kids.
And is TT keen on Maths ?? I just know TT is ...

IT 野比較多都係架, 不過好多學校而家都要係咁, 因為小學都有呢D架。
數學方面都係正常囉, 反正唔會要求你幫小朋友背九恩歌, 唔會揠苗助長既。不過佢課外活動有一個叫"操作式數學", 另外有奧數班, 有興趣可以參加。(不過呢兩個好似成日都FULL的)
讀下午班都可以參加1:05-2:00既課外活動, 早D返學就得架啦, 呢D唔係只比上午班參加架。

你心儀係讀邊D 小學先? 我只係知少部份小朋友考到咩, 唔知係唔係你想架喎。你講出黎我再睇下有冇啦。

原帖由 BBCOW2009 於 11-8-31 14:51 發表
謝謝蕭亞姨的詳細解答, 還有以下問題想弄清楚:

好多bk媽媽都話TT語言方面強, 但我看主流班每天15min的英文和每星期兩次的普通話又好像不比其它的學校多, 那TT語言強只是國際班?? 還是因為TT還有大量的課外活動可提 ...

應該咁講啦, NET 主要教PHONICS, 唔係一句一句日日咁教, 所以學識PHONICS, 係好多字都會識讀, 睇多D書就明多D架啦。如果家長打算有SUPPORT比個小朋友, 咁讀主流都已經OK。課外活動亦都係另一個加強小朋友外語能力既方法, 收費亦都勁平。

以我兩個小朋友就例, 妹妹K2 / K3時, 已經睇緊百幾頁既英文書, 讀哂出黎我聽, 又自創英文故事氹我, 幫讀小學既呀哥溫習英文默書(因我懶, 叫呀妹讀出黎呀哥默), 咁我已經好收貨了。我地而家讀緊呢間小學, 英文係數一數二深的, 其中5份1小朋友係非華裔學生黎, 平時同同學仔溝通都要英文, 但睇落佢兩個都OK呀!

原帖由 himuimui 於 11-8-31 15:57 發表
hahaha dreaming include : SFA, LS, YW etc. hahaha I didn't know mach about p and need to work hard. I just know I am in net 40. I don't even know which is which.

sfa都有學生入到的, 但本身要醒囉。佢地教深一年程度的。yw, 我都識有人入, 但父母要付出好多先入到架。LS - 齋抽講LUCK, 叩門位都唔多個。
40網學校好平均, 都幾易選擇的。你只要想天主教 / 基督教 / 無宗教, 已經差不多可以選到40既TOP 3 心水了。

呢度有講少少我地今年畢業生去左咩小學的︰

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2294769&extra=page%3D3

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2264585&extra=page%3D2
‹ 上一主題|下一主題