用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 放洋的小孩生活篇 PART 2
go

放洋的小孩生活篇 PART 2 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 Pizza_Hut 於 11-8-19 11:00 發表

long time no see ~ miss all of u

係呀, 大家好耐冇見了.
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Gracewu1219 於 11-8-20 22:16 發表
不知不覺,搞visa 已經是兩年前嘅事!今年你個女可以食咗月餅先走啦!

今年又要再搞過, 不過今次文件簡單咗.
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 JChan 於 11-9-5 16:58 發表
Everything completed.

My son will depart on 24 September.

He will be back home on 12 June 2015.

佢放假返香港嗎?
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Gracewu1219 於 11-9-7 18:39 發表
我個仔出年都要搞過visa(for sixth form),可以分享下嗎?:)

當然可以啦!
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 JChan 於 11-9-7 19:53 發表
Only in Easter and Summer Holiday.

Christmas留喺英國嗎? 我囡暫定3個假期都會返香港,不過唔知佢遲啲會唔會改變主意。
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 JChan 於 11-9-7 23:01 發表
I attend a pre-departure briefing and got an information note.
http://www.educationuk.org/HongKong/Home

HKSAR & BNO passport holders do not routinely have to show financial evidence at the time of ap ...

好詳盡

不過我有俾埋parents letter做financial support( 雖然阿囡已過18歲, 但佢戶口冇乜錢), 咁就要attach出世紙正副本, 我agent話可以唔駛附bank statement, 睇小樣就check小樣仲會快啲, 但我唔敢博, 橫掂有喺度, 就夾埋bank statement正副本入去.
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Gracewu1219 於 11-9-7 23:34 發表
謝謝! 希望唔會好似前年咁亂.据聞曾經有好多人投訴呢!:(

哈哈~哈, 我仲以為出年先俾資料你tim.
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Gracewu1219 於 11-9-8 13:21 發表
冇錯係出年至搞 不過攞定料先!
最希望係搞到個葡国passport就好啦!
BTW, 唔係一定要佢地自己户口有$$$$$嘅咩?

雖然過咗18歲,但唔一定財政獨立,所以唔一定係小朋友戶口,可以用父母戶口,但要父母出consent letter,同要俾出世紙證明關係。
[img][/img]

醒目開學勳章

Cas一定要hard copy嗎?學校喺成績出咗即日就e-mail CAS No. ,我只係填咗CAS No.喺form上,因CAS個e-mail內已註明唔需要其他文件證明,雖然我有帶埋e-mail CAS copy,但領事館冇叫話要,所以我冇俾佢。
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 joenjac 於 11-9-9 12:42 發表

無食月餅:cry: 我個女仲係 5th form,4號同佢地過去,因為第二個要去升yr 9.

有d問題,第二個女 護照2013到期, visa 批到2014年,到時要點做

照理係可以新舊護照騎住一齊過關的。
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 honeybeemom 於 11-9-10 01:42 發表
我有列印cas letter 個e-mail同 copy多一份比領事館.今天已收到visa section封e-mail話有得攞啦.星期一去希望無問題啦!今次真係比兩年前快很多,我今個星期二先入証,今日就有回音.只是4天. ...

係呀, 今次快咗好多.
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 joenjac 於 11-9-10 10:03 發表
即係唔使去領事館再申請過?

我小朋友試過用新護照夾住舊護照(過期)個visa過關, 冇問題.
[img][/img]
‹ 上一主題|下一主題