用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學電子琴幾時轉鋼琴好啲
go

學電子琴幾時轉鋼琴好啲 [複製鏈接]

呀仔上緊JMC,諗緊幾時轉學鋼琴或兩樣一齊學好啲,請問有無人有經驗?

謝謝
   0    0    0    0

有心學鋼琴.....即轉!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

JMC真的唔好??

我會堅持比阿仔完成兩年的JMC課程﹔另外鋼琴我一向自己教他。

原帖由 iamfansma 於 11-8-21 00:34 發表
JMC真的唔好??

唔好..........................

醒目開學勳章

原帖由 bebebe12345 於 11-8-18 10:37 發表
有心學鋼琴.....即轉!

亞女當年上咗一個月 JMC , 我覺得麻麻 ,
之後就轉咗一對一鋼琴 , 直到依家  !!!

一對一好?我諗住jmc可令小朋友有興趣啲,並且可以訓練耳仔,一般學鋼琴是否也可練到聽音?

Ohmygosh,我也想堅持完成晒兩年,最多同一時間學埋鋼,除非呀仔話辛苦

加油呀﹗堅持下去﹗對音感和節奏感是很好﹐很有系統的訓練﹗
至於一對一﹐雖然我和學生的每一課都有少許ear training/aural skills的練習﹐但大部份時間始終著眼於演奏技巧上﹔再者﹐六歲前是訓練聽力的最佳時機呢﹗

原帖由 iamfansma 於 11-8-21 23:44 發表
一對一好?我諗住jmc可令小朋友有興趣啲,並且可以訓練耳仔,一般學鋼琴是否也可練到聽音?

Ohmygosh,我也想堅持完成晒兩年,最多同一時間學埋鋼,除非呀仔話辛苦 ...

原帖由 ohmygosh 於 11-8-22 03:24 發表
加油呀﹗堅持下去﹗對音感和節奏感是很好﹐很有系統的訓練﹗
至於一對一﹐雖然我和學生的每一課都有少許ear training/aural skills的練習﹐但大部份時間始終著眼於演奏技巧上﹔再者﹐六歲前是訓練聽力的最佳時機呢﹗

...

我都係咁諗,多謝支持,我會KEEP住的

我只會考慮加埋鋼琴一齊學?但其實有乜分別?其實點學比較好?電子琴佢幾學心,因可以變其他聲,佢覺得好得意
同埋有機會都會考慮吓報演藝,可能報小提琴,因我住港島,唔會太長TRAVEL,當然要睇呀仔程度
其實真的咁急要小朋友一對一學嗎?

唔好意思我真係音樂白痴來的

鋼琴和電子琴基本是二回事,
孩子多大了,考APA 小提琴留意年齡的要求,
Beginner.....Pre Jouior.....Junior.....皆有不同的要求,不要跟JMC比較。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

當年阿女學了一年JMC後, 約4歲手指有力便學琴. 也沒有放棄JMC. 因為學琴可補唱遊聽音的不足. 也可習慣鋼琴的力度. 6歲半她考3級. 其實是雙管齊下. 鋼琴對跳音和延長音都不同於電子琴.有心學琴就快d換鋼琴la

我覺得五歲半至六歲開始學琴會比較適合﹔而如果真係開始一對一學鋼琴﹐就一定要立即將家中的電子琴換為鋼琴﹗
原帖由 iamfansma 於 11-8-22 11:33 發表

我都係咁諗,多謝支持,我會KEEP住的

我只會考慮加埋鋼琴一齊學?但其實有乜分別?其實點學比較好?電子琴佢幾學心,因可以變其他聲,佢覺得好得意
同埋有機會都會考慮吓報演藝,可能報小提琴,因我住港島,唔會太長TRAVEL, ...

我囝囝當年都係兩邊都學, jmc後期有D功課唔係好識, 就請教鋼琴老師~

found this video of this little boy playing piano at 3. just want to share the video. enjoy.

http://www.youtube.com/watch?v=n ... ure=player_embedded

該男孩的手指明顯未能放鬆,唔系好得,將來有牌改正。

原帖由 iamfansma 於 11-8-18 09:58 發表
呀仔上緊JMC,諗緊幾時轉學鋼琴或兩樣一齊學好啲,請問有無人有經驗?

謝謝

唔好意思, 想問下什麼是JMC, 因為我對音樂冇乜認識.

請問APA係乜?
呀仔四歲七個月,幾時考APA的,我哋O岩O上路開始學小提琴
其實佢似乎對小提琴興趣大啲,不過當然要上耐啲先知
謝謝

原帖由 bebebe12345 於 11-8-22 04:13 發表
鋼琴和電子琴基本是二回事,
孩子多大了,考APA 小提琴留意年齡的要求,
Beginner.....Pre Jouior.....Junior.....皆有不同的要求,不要跟JMC比較。

JMC係TOM LEE的JUNIOR MUSIC CLASS/COURSE
原帖由 AmandaAu 於 11-8-25 01:27 發表

唔好意思, 想問下什麼是JMC, 因為我對音樂冇乜認識.

原帖由 iamfansma 於 11-8-25 09:44 發表
JMC係TOM LEE的JUNIOR MUSIC CLASS/COURSE

哦! 係咪要讀2年嗰個course, 我都考慮緊比個仔讀, 不過又唔知係咪真係咁有用, 又想比佢學咗彈琴先.

回覆 17# iamfansma 的文章

HKAPA=演藝學院
其中有給孩子學習的青少年音樂課程(Junior Music Programme)明年孩子5歲,可以留意。

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

‹ 上一主題|下一主題