用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Think Int'l KT (九龍塘朗思) 48人一班的「小」班教學 ...
樓主: gtgy
go

Think Int'l KT (九龍塘朗思) 48人一班的「小」班教學 [複製鏈接]

教署的中央監察組已介入事件

Hi sweeticandy,

Exactly the same situation as in Kowloon Tong Lincoln Road campus.

gtgy

原帖由 sweeticandy 於 11-8-19 17:00 發表
我係THINK 藍田 LN 班既家長.. 我想請問. 九龍塘CAMPUS 既情況....

因為我地都係一班48 個人, 但就話分左4個小組.. 我見每次活動都係2 個小組. (每組.12人 + 1 個老師 = 24人.+ 2 個老師..)

但就就茶點時間就4組一 ...

我有個UNCLE做教署, 打個電話去問下已經知龍與鳳

原帖由 9284 於 11-8-19 16:36 發表
剛打電話去教育署問過, 原來林肯道果邊係仲未註冊完成, 即係根本唔可以開學, 佢地話會跟進

我打電話問過, 幼稚園&幼兒園係2樣嘢, 幼稚園個license係未得, 唔可以開學; 幼兒園個license就俾我check 緊, check完會覆返我, 希望快啲搞清楚la

一般都係一個老師對12個小朋友. 你是上午班嗎?

原帖由 sweeticandy 於 11-8-19 17:00 發表
我係THINK 藍田 LN 班既家長.. 我想請問. 九龍塘CAMPUS 既情況....

因為我地都係一班48 個人, 但就話分左4個小組.. 我見每次活動都係2 個小組. (每組.12人 + 1 個老師 = 24人.+ 2 個老師..)

但就就茶點時間就4組一 ...

copy from 幼兒園, 都係我post:

收到最新消息, 經過無限轉線, 打咗唔知幾多個number, 我終於都可以同九龍區教育服務署主任通過電話, 主任第一句同我講: "我勸你唔好俾個小朋友係度返學 ..."
主任答, 學校係未完成註冊嘅; 我再問, 係幼稚園定係幼兒園部, 主任答, 2邊都未, 唔可以開學, 主任仲答, 我唔係第一個家長打電話去, 佢亦再係半個小時之前, 同註冊組confirm過, 朗思(林肯道校舍)係未完成註冊, 主任仲叫我, 叫學校退$$, 或要求轉去其他分校, 佢仲問我, 你唔知間學校未完成註冊都報? 我答, 報名, interview, 到俾$$, 學校都冇講過 ... 我真係唔明, 點解辨學機構都搞成咁!!! 我覺得幼兒班還不一定要讀, 但k1 或以上, 依家都開學, 叫人點轉校?? 我諗(我個人意見), 唔知學校會唔會搬返界限街用舊校舍呢?

48人一班,就算分十組,仍然係迫响一個課室。

讀緊K1既小朋友,試吓轉讀其他學校,唔好忘記,要讀三年。

林肯道校舍係唔係今年至有,點解未完成註冊??

醒目開學勳章

原帖由 gtgy 於 11-8-19 14:32 發表
As suggested by karaqueenie, I also post this top in 談幼稚園 in addition to 談幼兒園.

Think International Kindergarten (Lincoln Road campus) puts 48 pre-nursery students in one classroom, which tota ...

Terrible!!
一班有幾多個班主任?
可唔可以同教育局講,就算佢係私家, 教育局應該都有個指引每個學生嘅活動空間最少有幾多.

醒目開學勳章

原帖由 hobby 於 11-8-19 18:08 發表
copy from 幼兒園, 都係我post:

收到最新消息, 經過無限轉線, 打咗唔知幾多個number, 我終於都可以同九龍區教育服務署主任通過電話, 主任第一句同我講: "我勸你唔好俾個小朋友係度返學 ..."
主任答, 學校係未完成註 ...

吓...咁大件事, 未註冊都辨學, 可想到呢間學校係唔係真係愛惜小朋友? 讀緊嘅家長真係要好好諗清楚自己嘅小朋友去向.

幼稚園及幼兒園註冊係分開架,幼稚園响教署註冊,幼兒園响社署註冊.
除左按師生比例外,亦有課室既嚴格規限,課室大小會影響該課室可容納學生人數,連鮮風量同照明都有嚴格限制!

http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1978/app7-health-chi-non(may%202011).pdf P48-49

如學校的房產原本並非設計及建造作學校用途,但主管當局認為就本條例第12條而言,在顧及該學校房產在設計及建造上的負荷量後,該房產適合作學校用途,則該校舍內每間課室均須
C.根據教育局的建議,全日制幼稚園課室內每名學生應有不少於1.8平方米的樓面空間。

48人一個課室,合唔合條例真係要度過計過先知!

其實,基本上未辦好註冊,就算你間學校自己已攪掂大大間咁橫响條街都好,响教育局分區辦事處依然係未存在呢間學校,間學校唔單止唔可以開始教學,連收留位費都已經唔啱程序.呢樣係我之前問教育局分區辦事處既.但好似仲有樣叫臨時註冊’,呢樣我就唔清楚啦.

http://www.edb.gov.hk/FileManager/EN/Content_5414/procedural%20guide%20on%20ccc%20registration%20in%20kg%20premises.pdf P10

(VI) 重要注意事項
十六、 請注意,根據《幼兒服務條例》第6(1)條規定:「任何人不得經營或參與管理並非註冊幼兒中心的幼兒中心。」;而第6(2)條則規定:「任何人違反第(1)段的規定,即屬犯罪,經定罪後可處第 6級罰款及監禁2年。」

照字面理解,經營者係咪已屬?

[我都係知D唔知D,如有錯,請指正!]
[版主大人:我只係提出一D資料同疑問,無任何定論,唔好封鎖我A/C呀!]

醒目開學勳章

原帖由 littlecook 於 11-8-19 22:31 發表
版主大人:我只係提出一D資料同疑問,無任何定論,唔好封鎖我A/C呀! ...

醒目開學勳章

Certainly understand the seriousness of the matters and hope the parents can have the situation resolved as soon as possible.  Good luck!

However, just a friendly reminder concerning this kind of topic.  It is the best as always to handle this with the concerned organization.  Members are responsible for their own comments.

原帖由 littlecook 於 11-8-19 22:31 發表
幼稚園及幼兒園註冊係分開架,幼稚園响教署註冊,幼兒園响社署註冊.
除左按師生比例外,亦有課室既嚴格規限,課室大小會影響該課室可容納學生人數,連鮮風量同照明都有嚴格限制!

http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/ ...

littlecook,
其實我都怕會被lock account, 因為好似講咗啲損害學校的話, 或者有人唔信, 我真係打電話問過識員, 只不過我沒法提供確實證據, 所謂口講無憑, 不過大家真係可以自己打電話求正

一眾朗思的受害者,我地再繼續討論落去都無用,學校未註冊及超額收生,全部都係一個事實,下一步,不如大家想下方法令THINK給我們一個合理的交代,好嗎?

原帖由 karaqueenie 於 11-8-19 23:51 發表
一眾朗思的受害者,我地再繼續討論落去都無用,學校未註冊及超額收生,全部都係一個事實,下一步,不如大家想下方法令THINK給我們一個合理的交代,好嗎? ...

KARAQUEENIE,
唔好意思, 我想8吓, 你小朋友好似讀K1? 已經係林肯道上課? 地下/樓上? 班房有幾大? 幾多小朋友?
我好相信自己會再打電話去學校問清楚,
唔知大家會唔會出席27/8個簡介會呢?

原帖由 karaqueenie 於 11-8-19 23:51 發表
一眾朗思的受害者,我地再繼續討論落去都無用,學校未註冊及超額收生,全部都係一個事實,下一步,不如大家想下方法令THINK給我們一個合理的交代,好嗎? ...

其實個職員答我未完成註冊, 不是沒有申請/未註冊,所有審批程序, 幾時完成審批, 要再問其他負責同事先知, just a friend remainder, 我哋真係要小心用字, 因為差之毫釐, 謬之千里, 我哋亦要注意, 因為有機會要為自己言行負上法律責任

你的資料好專業!

http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/ ...
‹ 上一主題|下一主題