用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 接近 6歲,返 CAC 做評估後既少少分享.... ...
go

接近 6歲,返 CAC 做評估後既少少分享.... [複製鏈接]

囝囝早幾日返左去做評估...詳情我唔寫出黎喇,但如果各位有問題想問,我有時間既話一定會答覆!

其中有一點想同大家分享...

背景:囝囝參加好多不同種類的課外活動,全部都係囝囝鍾意而自己提出要學的,每次上堂都算開心,但對要求俾心機去做好些就不想給力,好多時要威迫利誘下先做回水平

心理學家意見:A 仔因腦部問題,不能對事堅持

做亞媽既我:吓,係咁既咩?!(心諗依家唔係個個細路都係咁架咩?)

rainbowcov  請問咩叫 CAC 呀?  發表於 12-6-11 12:30
   0    0    0    0

回覆 1# xixi1218 的文章

Dear xixi1218,

I hope he is not la.
Being a parent w/ autistic id is not easy.

For about temper & naughtiness, please remember it is not a feature fo autism. Everyone could have.

For bad temper, there should be some reason behind. For autistic kid, since they are not gd in language & expression, they might easily lose their temper in a very very minor issue.
2nd, since their brain might be over sized, it squeezed inter part (lope) of the brain which caused anxiety easily -caused temper to be bad.

Please always remember, whenever yr kid lost his temper, the first & most important part is COMFORT & love. Just hold Him & hug him, rug his chest or kiss his chik no matter how bad he had acted. No need for word, esp NO REASONING. Body touch helps a lot in solving emotional problem

原帖由 LPYdad1 於 11-8-31 01:47 發表
Dear parents,
One funny story shared w/ you
Yesterday night, I have brought my son about 4yrs 9mths to play in govt indoor playhouse.
My son has played slide with other kids. He has some social activi ...

說不定,那個男孩也是A仔,。。。。。
有個脾氣好的溫和A仔已經很好了,但我的那個偏愛發脾氣和故意搗蛋。。。。。

Dear parents,
One funny story shared w/ you
Yesterday night, I have brought my son about 4yrs 9mths to play in govt indoor playhouse.
My son has played slide with other kids. He has some social activity already.
Another boy about 4 yrs grabbed a few toys under the slide and my son wants to have one. The boy get angry and beat my son. Since the fight is not so serious, I just separate them. The boy's mom grabbed his son and warned his boy to share. Of course, his boy did not listen to his mom. Once my son get closer to "his" toys, he got mad and lost his temper, beat my son again. I also warned my son
not to bother him, but he enjoyed
‘playing’him
by easily pissing off and my son laughs at him continuously. The guard comes and starts to comment the boy being rude and bad temper. Other parents also starts their "O mouth" with him.
The boy's mom is extremely embarrassed. Of course, I told her not to bother by kids' matter.

Everyone seems on my side. The point i want to raise is. You see if people have no clue what is the difference of autistic kid if you don’t tell. Autistic kid could have better conduct, better temper, better social activity, maybe even better communication skills or words.
Be extremely careful who you should tell your situation about your kid. People are highly prejudice including teachers, doctors & therapists about autism. There is no fair trial& silence is golden in lots of times.
Talk to you more about their prejudice next time.

原帖由 pipi331 於 11-8-30 14:00 發表

有紋有路者, 即離出關之日不遠la.
但自己小朋友ge同班同學又如何呢? 我要返工, 想睇都無得睇..... 互勉之.

其實我都唔太清楚同班同學能力如何
我都有問老師,老師都係話個個同學有唔同須要
遲0的有親子活動,到時可能會清楚些
最開心係老師話要求仔仔做的事情大部份都跟到,不過係慢熱型,教講說話都有跟住學講
老師話同治療師開完會,會同我詳細傾傾小朋友情況
都係話發展遲緩,其實各方面都追番好多啦,係語言方面最慢
我最就記得上年1月番學時,連超簡單指領都唔明
對比現在巳進步好多,不過語言一part始終最弱
盡力啦~~~~~~

原帖由 pocoyo123 於 11-8-29 20:49 發表
呢個世界係有不同的人, 不同的個性, 如果每個人也一式一樣, 咁生存係無意義.
由亞仔兩歲評估話佢自傾, 到4歲再評估佢自閉,我 好記得當日個心理學家的表情&語氣, 就好以一個法官將亞仔判左死刑咁, 我足足哭左3 日, 跟 ...

我之前是看私人醫生確診的,他好NICE,而且還不停鼓勵我,給我希望。不過費用就很貴。。。。你個心理學家是政府的?是不是政府的態度不太好?如果是,我會好猶豫是否看政府。。。。因為,我們需要的是正能量,雖然要正視問題,但希望也很重要。

原帖由 someoneelse 於 11-8-29 11:30 發表
正苦既精神科好似唔知係 $60 定 $100...情況穩定既小朋友大約半年至一年先覆診一次!
不要太有期望...只是為寫報告而已....

寫報告?請問是寫什麽報告?給誰人的?

原帖由 pocoyo123 於 11-8-29 20:49 發表
呢個世界係有不同的人, 不同的個性, 如果每個人也一式一樣, 咁生存係無意義.
由亞仔兩歲評估話佢自傾, 到4歲再評估佢自閉,我 好記得當日個心理學家的表情&語氣, 就好以一個法官將亞仔判左死刑咁, 我足足哭左3 日, 跟 ...

我仔他當年兩歲番n1
又比老師勁直接話我個仔肯定係自閉症
"我肯定佢係,全部徵狀中晒"
0甘直接說話試問有幾多個人接受到
當時係老師面前扮冷靜,忍住喊
我有同老師講仔仔行為又真係唔太似
人0地咪以為我唔接受,個事實
自己最清楚仔仔情況,一開始我就知仔仔比較慢
係發展遲緩
有時人0地就覺得自己係專業,話係就一定無錯
你講3講4咪話你唔接受事實
有時做我0地呢0的家長真係好辛苦
就係比呢0的人攪到死幾多神經細胞

原帖由 pipi331 於 11-8-28 00:13 發表

我仔己四歲多, C谷爛谷盡追, 仲系争小小....
己經系S位入面能力不算差的組別, 同班同學包括自己個仔, 自言自語有, HIGH HIGH地有, 成日扭計又喊... 之類都有. 去到四歲, 就算系不多留意四週人物GE A仔, 小朋友之間 ...

頭兩日我接仔仔放學時
都見到兩個約5age小朋友,媽媽接放學
好乖,講0野有紋有路,仲好有禮貌
又唔係0甘差,我都好希望仔仔第日會係0甘
大家比心機

由亞仔兩歲評估話佢自傾, 到4歲再評估佢自閉,我 好記得當日個心理學家的表情&語氣, 就好以一個法官將亞仔判左死刑咁, 我足足哭左3 日, 跟住有個小組的故娘同我講佢不是很差, 一定追得番, 不是盡信評估中心的話, 我用左兩年時間同佢不停訓練, 終於佢也回流主流, 現在佢只係一些抽象的說話比較理解差小小, 其他同一般小朋友沒有分別, 如果比我再見到評估中心的心理學家, 我會同佢講, 希望佢地評估時不要先入為主, 一見個小朋友就覺得佢一定有問題............

看了妳們的分享, 我心情反而好左,曾經為評估的結果同老公炒過好幾次, 佢話我要清楚、同清醒"d", 唔好比人洗腦 (由其專家話), 要看看自己孩子的問題是否真的有問題, 班專家須是專業, 但其要交的過案、數據是否因應其他要求而為交數而填寫(佢地都要有這些問題兒童先有工返), 有問題唔好用放大鏡去對待! 我當時比佢話完, 只覺佢好唔接受自己孩子有自閉傾向這事情(當時孩子3歲), 仲有老公堅持孩子一定要返主流幼稚園, 我孩子今年升K2了, 我想同大家講, 我孩子都有自閉証的幾點特徵, 我都給孩子上過特殊小組, 是有用的, 但他還是喜歡上普通的興趣班開心同有進步, 我是應同妳們的看法!

正苦既精神科好似唔知係 $60 定 $100...情況穩定既小朋友大約半年至一年先覆診一次!
不要太有期望...只是為寫報告而已....
原帖由 xixi1218 於 11-8-29 09:18 發表

是不是要等很久的?我準備排,政平日的訓練都是自己苦苦地掏錢,政府沒什麽資源能用到,我想在政府醫院看醫生起碼能便宜一點吧。

原帖由 pipi331 於 11-8-28 23:48 發表

我仔未排到睇正苦精神科WOR

是不是要等很久的?我準備排,政平日的訓練都是自己苦苦地掏錢,政府沒什麽資源能用到,我想在政府醫院看醫生起碼能便宜一點吧。

原帖由 pipi331 於 11-8-27 23:59 發表

只一句, 努力睇荷包做人....

請問看一次政府的精神科醫生幾耐,幾多錢一次?

哎,我最近也開始幫小朋友排政府醫院位,因為我心沒底,覺得這些孩子好像需要定期去看醫生。。。?聽你們這麼說好像沒有太大用?另外一直有覺得孩子同時有AHDH,不過這和A仔的現象是不是很相似??都不知道怎麼分。。。又不知道醫生是否能幫我確定,不過有時自己也會想到確定了又如何,我不想孩子一直吃藥。。。。。天啊,我自己都不知道自己想怎樣了。。。。
‹ 上一主題|下一主題