用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 接近 6歲,返 CAC 做評估後既少少分享.... ...
樓主: someoneelse
go

接近 6歲,返 CAC 做評估後既少少分享.... [複製鏈接]

等我留意下先!Thank you!!
令郎係當時因做唔到某個 task 10分鐘 or 係根據你所講既生活細節而被評專注力不足呢?
總覺得好兒戲~~~~

原帖由 pocoyo123 於 11-8-19 23:04 發表
小兒評估結果也有專注力不足, 當時心理學家解釋話: 小兒不能自己一個人專注做一個指令維持10分鐘, (打機&玩玩具不計), 大約係咁

小兒評估結果也有專注力不足, 當時心理學家解釋話: 小兒不能自己一個人專注做一個指令維持10分鐘, (打機&玩玩具不計), 大約係咁
原帖由 someoneelse 於 11-8-19 22:50 發表
事實的確如此!
不過我對專注力不足唔熟悉,如果有過來人可以分享下就好喇....究竟用咩測試呢?到咩程度先叫有問題呢?

事實的確如此!
不過我對專注力不足唔熟悉,如果有過來人可以分享下就好喇....究竟用咩測試呢?到咩程度先叫有問題呢?
原帖由 pocoyo123 於 11-8-19 22:26 發表
我覺得又唔係佢講咁啦, 而家呢代細佬, 個個三分鐘熱度, 只要遇到困難, 就會立即放棄, 父母又担心佢辛苦, 轉頭又比錢佢學過其他, 我朋友中大把呢D人, 根本A唔A無分別 ...

我覺得又唔係佢講咁啦, 而家呢代細佬, 個個三分鐘熱度, 只要遇到困難, 就會立即放棄, 父母又担心佢辛苦, 轉頭又比錢佢學過其他, 我朋友中大把呢D人, 根本A唔A無分別

『專注力不足』....都可以咁講,一般人叫心散,但咩程度下先要食藥呀?
返精神科,一直都有架喇,半年一次嘛...
PS: 囝囝返普通學校無課堂學習問題...
原帖由 autunmbb 於 11-8-19 21:55 發表

咁係唔係「專注力不足」?要唔要返精神科跟進同食藥?

原帖由 someoneelse 於 11-8-19 21:46 發表
囝囝早幾日返左去做評估...詳情我唔寫出黎喇,但如果各位有問題想問,我有時間既話一定會答覆!

其中有一點想同大家分享...

背景:囝囝參加好多不同種類的課外活動,全部都係囝囝鍾意而自己提出要學的,每次上堂都算開心,但對要 ...

咁係唔係「專注力不足」?要唔要返精神科跟進同食藥?
‹ 上一主題|下一主題