用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 接近 6歲,返 CAC 做評估後既少少分享.... ...
go

接近 6歲,返 CAC 做評估後既少少分享.... [複製鏈接]

我覺得又唔係佢講咁啦, 而家呢代細佬, 個個三分鐘熱度, 只要遇到困難, 就會立即放棄, 父母又担心佢辛苦, 轉頭又比錢佢學過其他, 我朋友中大把呢D人, 根本A唔A無分別

小兒評估結果也有專注力不足, 當時心理學家解釋話: 小兒不能自己一個人專注做一個指令維持10分鐘, (打機&玩玩具不計), 大約係咁
原帖由 someoneelse 於 11-8-19 22:50 發表
事實的確如此!
不過我對專注力不足唔熟悉,如果有過來人可以分享下就好喇....究竟用咩測試呢?到咩程度先叫有問題呢?

佢係有野比佢做, 例如: 講故事, 做手工, 持續對話, 跟指令做特定動作, 佢話有些小朋友最差可能30秒專注力都無, 就可能要食藥, 咁佢話小兒係輕微, 因佢不會中途離坐, 不會情緒失控, 只係多野講, 經常話唔想做.
不過, 評估嘅野, 佢講左家長咪多留意下囉, 反正, 我覺得去得評估, 佢地一定一早已標籤左我地, 有D野正常人都會啦, 何況一個5歲小朋友, 佢同我講話做到最后15分鐘, 亞仔好想走, 問佢乜都話唔知, 剩係問走得未, 當然啦, 個評估做成2個鍾, 係人都想走啦, 不過, 佢又唔理得你, 照寫你有問題, 連個心理學家都同我講結果係唔多啱,X__X
原帖由 someoneelse 於 11-8-19 23:20 發表
等我留意下先!Thank you!!
令郎係當時因做唔到某個 task 10分鐘 or 係根據你所講既生活細節而被評專注力不足呢?
總覺得好兒戲~~~~

我相信都會, 無論如何, 在佢地眼中, 呢一些小朋友一定有問題先要來評估, 呢個先入為主的主觀意識, 你話無標籤我一定唔信,我覺得佢地係好比佢地的職位左右佢地的中肯性, 因佢潛意識裹已認定佢係一個專業人士, 無理由經佢評估過的小朋友係可以牽逃出佢眼, 所以, 佢可以將一件正常人都會犯的錯, 再套在一個A仔身上, 再加上小小專用名詞, 發揚光大, .....!!!!!
原帖由 someoneelse 於 11-8-20 00:19 發表
哈哈哈哈哈 (sorry, 原諒我既無禮!)......
我同你一樣感受....我地大大話話都跟左幾年訓練,所知既野一定唔少得過果班心理學家s .....比佢地更優勝既係我地睇自己個細路係全天候既,並唔係做果兩個鐘野就可以反映得哂事實 ...

去見精神科醫生仲求其, 問佢亞仔係咪有專注力不足, 佢就話不是, 係佢自閉問題, 有自閉就有專注力不足喎? 佢入到房同我個仔講唔到3句野? 只係睇住佢份紀錄就照講,完全不知所謂
原帖由 someoneelse 於 11-8-21 16:25 發表
去唔去評估好多時都係睇家長覺得孩子以後還需要政府服務與否...如果咩都唔需要 (例如讀私校及一向無任何津貼等),去同唔去都唔影響什麼,當然如果家長想知孩子響班“專家”眼中近況如何,一去是無妨的....
提議讀咩學校亦 ...

呢個世界係有不同的人, 不同的個性, 如果每個人也一式一樣, 咁生存係無意義.
由亞仔兩歲評估話佢自傾, 到4歲再評估佢自閉,我 好記得當日個心理學家的表情&語氣, 就好以一個法官將亞仔判左死刑咁, 我足足哭左3 日, 跟住有個小組的故娘同我講佢不是很差, 一定追得番, 不是盡信評估中心的話, 我用左兩年時間同佢不停訓練, 終於佢也回流主流, 現在佢只係一些抽象的說話比較理解差小小, 其他同一般小朋友沒有分別, 如果比我再見到評估中心的心理學家, 我會同佢講, 希望佢地評估時不要先入為主, 一見個小朋友就覺得佢一定有問題............
‹ 上一主題|下一主題