用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 大學選科
樓主: khmama
go

大學選科 [複製鏈接]

原帖由 khmama 於 11-8-25 22:15 發表
十月開始要選大學啦, 大家選定20個志願未? 順便一提, 英國大學聯招9月中可以開始報, 未考IELTS既家長要快o的報名啦!

我想問填 jupas是否一定要填左先...到考完 HKDSE 出埋成績後....如果成績達標..佢地就會聯絡我地去登記之類呢 ? 因我唔太明點解要咁早要填 JUPAS......同時可否講清楚D JUPAS 係點..可以嗎 ? THX

原帖由 khmama 於 11-10-6 22:27 發表
JUPAS咁早填, 都係等你地多o的時間諗清楚, 就算而家填好, 出年都可以改, 甚至放咗榜都仲改得.

JUPAS要填5個BAND (A/B/C/D/E) 共20個選擇, BAND A同BAND B各有3個選擇, BAND C 有4個選擇, BAND D同BAND E各有5個選擇 ...

其實我都唔知阿女這次文憑試成績會考成點.....所以如果係填JUPAS 時...要填5個BAND (A/B/C/D/E) 共20個選擇, BAND A同BAND B各有3個選擇, BAND C 有4個選擇, BAND D同BAND E各有5個選擇....選左既科目會否因公開試成績考得唔好..什至如果有D 主科唔達最低標準的話...這樣是否代表完全冇行...可以放棄..另行搵其他去讀呢 ?

原帖由 khmama 於 11-10-7 23:33 發表
如果你囡囡中英數通識達唔到3322既要求, 學位課程就冇得諗. 如果主科達標, 你咪根據成績再調動你既選擇囉, 除非你既自選科肥晒, 如果唔係總有一科啱你囡囡讀既. ...

多謝妳幫我解答左我D 疑惑...起碼我知道係一定要填左JUPAS 先.....選左D 女婿先.....到最後先再選個岩自己既女.....既女婿.....
‹ 上一主題|下一主題