用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 YORK 人人都收?
樓主: chungmanchung20
go

YORK 人人都收? [複製鏈接]

萬樂豬

好多人都會幫小朋友報十間八間學校,報咗先喇,然後才揀自己最心儀的。

我囝囝今年開始返york國際班K1,現時我也好滿意,囝囝返得開心,班主任也有愛心,除了校車安排外我是沒有投訴的。

原帖由 萬樂豬 於 11-9-1 01:11 發表
聽到你咁講, 我便放心哂了~~希望 york 都做到 offer 啦~

萬樂豬

老實說,我的英文都非常差,我仲比老公話,阿囝d英文好過我。
如果是國際班,其中一個班主任是外藉教師,我去接放時,都會比佢捉住傾兩句,不過,邊個話家長一定要英文好好的,唔使擔心,慢慢講,大家明白對方的意思便可以了。或者你真的覺得困難,到時要求跟本地老師溝通囉,老師們都好好人的,返學的是小朋友,並不是家長,佢哋唔會令你感到為難。

而面試,家長交親子勞作和dvd,是根本地老師,而考小朋友時,才是外藉教師。

我明白你的憂慮,但是為了小朋友,點都要去試,面試是考小朋友,並不是家長,你要加油呀!我會為你打氣!

原帖由 萬樂豬 於 11-9-1 15:58 發表
謝謝你的回覆, 有點問題我很擔心, 因為我英文水平不好, 其實我擔心同老師溝通不來, 老師是和你說英文嗎 ??

另外, 面試時家長對答是人什麼語言 ?? ...

萬樂豬

唔知今年會唔會一樣。
親子勞作係你和小朋友一齊做一樣嘢,例如一齊盡幅畫、或小手工,製作過程不用拍vedio,到時同老師講邊part是小朋友做,或小朋友怎樣參與。
而dvd可以影吓小朋友唱歌跳舞等等,或者影吓小朋友讀書囉。

原帖由 萬樂豬 於 11-9-2 11:49 發表
fishballbaby :

十分十分感謝你詳盡的回答, 令我憂慮減少了.....

親子勞作 ?? 要不要拍住  video 比佢睇架 ??

dvd 係指什麼呢 ?? 日常生活片段還是什麼 ?

對不起又煩擾你... ...

當然得喇,上年我拍阿囝玩iPad.

原帖由 fannychan88 於 11-9-2 15:24 發表
DVD我係拍底早二日去游水的片, 睇吓老師收唔收貨, 因為17號先去IN.  

其實聽返來都係誠意分多D.

fanny

花仔返咗三個星期了,預祝你和萬樂豬成功!

原帖由 fannychan88 於 11-9-2 15:43 發表

你花仔返咗成個星期學, 暫時你都满意(最緊要小朋友返得開心), 加強我對york信心.

希望17號我囝有好表現...

fannychan88

我記得係主流班一張FORM,而國際班又是另一張FORM,一張是粉紅色,一張是粉藍色的,應該唔關張FORM是中文還是英文呀。

原帖由 fannychan88 於 11-9-5 23:56 發表

我係用中文form填寫, 但好似無註明主流或國際班(唔記得), 可能用中文所以會當作報主流.

fanny

其實可以交兩份form,所以如果你想報國際班,可以現在再寄去呀!

原帖由 fannychan88 於 11-9-7 20:41 發表
查到啦, 我係填藍色FORM=中英文.

PN只有國際班,沒有主流班的。

原帖由 NgNgMa 於 11-9-8 16:20 發表
咁粉紅色form 呢, 因為我報pn, 只可填可填粉紅色form. 咁即係咩班?

咁可能跟上年不同了,上年我先填國際班表,聽了簡介會後才知道如果想報主流班,可交多張表,所以其後補交了主流班表,不過國際班取錄了,所以沒有去主流班的面試。

原帖由 萬樂豬 於 11-9-8 01:01 發表
咦, 點解我個次打去問, 個小姐話我填一份 form 就 ok 既 ??? 等我只係填左國際班添......

你的意思想考慮讀PN?

我囝囝都係九月尾,如果讀多年就變做超級大囝喎! 點解唔比佢試N1呢?

原帖由 萬樂豬 於 11-9-8 23:22 發表

我囝囝係 9月尾出世, 本身諗住報 n1 先, 想佢做大仔, 但..又唔想比多一年錢, 個到都好重皮架嘛~~ 其實 n1 有無幫助呢 ?? 係咪都係外籍老師睇住架 ??

萬樂豬

或者可考慮先讀N1,萬一跟唔上先至再打算repeat N1,這個option可行嗎?

原帖由 萬樂豬 於 11-9-9 00:17 發表

我都想問下...超級大囝有無什麼問題 ? 其實我囝囝一直有返 playgroup ( 8 個多月了 ), 她建議比佢報多年先, 所有野發展成熟會吸收得好 d 喎.....因為我囝囝性格...慢熱, 內向, 無自信同埋勁痴身.....

返左足足 8  ...

今日學校禮堂又set哂櫈,應該今日或明天又有簡介會了。

原帖由 萬樂豬 於 11-9-28 22:45 發表
今日去聽了簡介會, 校長講到好利害咁.....小朋友英文係咪真係咁勁 ?? 又有無佢地講到咁多野學 ?? 係咪要 JOIN 佢地個多元智能班先有網球小提琴學呢 ??

萬樂豬

以我所知,所有L2學生也有網球學,是體育堂的一部份,而小提琴呢,要上U3才開始學,與多元智能班無關。

而多元智能班學位好有限,通常也是會選成績好和自理能力好的學生入的,或者每班只有幾個同學仔入到。

有,上年我朋友的囝囝IN主流班也REJECT了。

原帖由 man811231 於 11-10-3 13:29 發表
I also know someone was rejected last year.

loveannis

以我所知,是N班直升K1的,而其他詳情也不是太清楚,好多也是在這裏看到的。

跟唔上會唔會踢被出校?  唔好嚇我喇,我囝囝也不是好叻,應該不會吧!

原帖由 loveannis 於 11-10-4 23:23 發表
我想問下N班系咪直上K1咖?

只不過到時由老師決定你的小朋友入主流還是國際班,系咪咁啊?

會唔會有小朋友因跟唔上被踢出校咖?

sorry我比較多問題,我知你未必答到,因為你小朋友亦系剛剛入讀,但因我收到N班offer am session ...
‹ 上一主題|下一主題