用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍城浸信會禧年小學 請2011小一的同學仔入來談談
樓主: Sanmic
go

請2011小一的同學仔入來談談 [複製鏈接]

原帖由 MirandaLin 於 11-9-14 09:17 發表

聴我女講星期一佢地班有好D同學仔要係放學後留係學校度,唔知係要做D咩架呢?

佢係唔係講緊第九堂既輔導班??補底班??

佢話D同學仔係返學後要留下,好似功課輔導班咁,唔知佢有無講錯.

咁可能係功課班la

原帖由 hellokm 於 11-9-15 22:08 發表
咁可能係功課班la

Hi hellokm,
請問你如何同你仔溫習 & 預習呀(中, 英,數),我真係無從入手?

原帖由 MirandaLin 於 11-9-16 12:58 發表

Hi hellokm,
請問你如何同你仔溫習 & 預習呀(中, 英,數),我真係無從入手?

其實我一早已有心理準備
第一日領教過細仔d功課後
第二日已經同佢報左樓下d功課班
到我放工之後食完飯8:30-9:30
用了少少時間自己了解下佢做左什麼功課, 做成點(有錯一定唔改)就同佢一起執書包
頂多用5min同佢背下1-10英文(佢唔肯串)
其他的我幫唔到lu, 佢已經倦死了, 要靠佢自己上堂吸得幾多

其實小一上學期, 真係等佢慢慢適應先, 唔需要太緊張. 你可以每星期六/日, 問問仔仔/囡囡這星期教了什麼, 看看他可否答到你, 在我自己, 有60-70%答到, 其實巳ok. 慢慢他們就會可以吸收到更多.. 比信心他們. 真的不要太緊張.. 因仲有好多時間要緊張...

Thank you for your sharing,qkhui & hellokm.

原帖由 bestforu 於 11-9-10 16:46 發表
吾得囉..就系..一口就話吾識做..不過我覺得我個仔仔系有讀寫障礙..所以佢對功課有困難啦...真系激死人..星期五見到佢的功課超多(1C)..數學佢做單元冊P.2-P.9..做成7頁..跟住收學習作做2頁..仲有工作紙都系數學..我用 ...

點呀, 同老師溝通左未??

回復 1# hellokm 的帖子

講佐啦..個班主任話同個數學老師講..叫老師打返比我又無打..咟我未家長會反應囉..又見佐麥主任..佢會跟進囉...我話我小朋友可能有讀寫障礙..佢話要同老師同其他人開會...先減小小功課..但數學仍未減過...不過我最想佢減默書...各位家長妳地都覺得多吾多呢默書內容

回復 29# bestforu 的帖子

我覺得學校係幫助學生方面真係做得很好,希望你仔仔好能快d適應.至於默書內容方面我囡暫時都無問題,今日撞到我囡同學仔(佢讀主風)佢地默書仲多!

原帖由 bestforu 於 11-10-4 10:13 發表
講佐啦..個班主任話同個數學老師講..叫老師打返比我又無打..咟我未家長會反應囉..又見佐麥主任..佢會跟進囉...我話我小朋友可能有讀寫障礙..佢話要同老師同其他人開會...先減小小功課..但數學仍未減過...不過我最想 ...

讀寫障礙
- 通常只會減抄寫功效
- 默書同考試, 比多d時間你
- 比輔導班你

我之前懷疑阿囝有讀寫
但係見佢呢個月有明顯進步
我估佢係發展比較慢同要比人啄住先肯出力做那一種

默書現在只是蜜月期
遲下會變成中英默一星期一次
中默一次好似有20個詞語
不過20個當中有d詞語係淺d的

我覺最頭痛係常搜
希望佢星期五先做
屋企平日報紙都冇份
又冇printer ,數碼年代又少晒相
真係不是一日內找得到

好開心你仔仔取得進步!其實通常由幼稚園昇上小一係要經過一段時間先適應!初頭我都有D亂亂D架,依家先好返D.其實我好想知道我地學校D課程深唔深架?

原帖由 MirandaLin 於 11-10-10 09:54 發表
好開心你仔仔取得進步!其實通常由幼稚園昇上小一係要經過一段時間先適應!初頭我都有D亂亂D架,依家先好返D.其實我好想知道我地學校D課程深唔深架?

當初阿囡上小一時, 佢會唔開心
因為冇晒d自由時間, 晚上又要check功課同默書

我認為唔深
好似英文科, 都係跟書教, 但係d worksheet, taskbook都係重複地寫同一句語法, 好讓小朋友記得同了解

但上到去小3就開始谷上
功課阿囡日日要做成2hr
小一二時佢有時做晒返來or只做30min

回復 33# hellokm 的帖子

hellokm,你囡係咪讀緊小三呀?咁佢小一小二無咩功課時你有無同佢報D課外課程呀?

bestforu ,其實仔仔既然在功課及學習上有咁大的障礙, 為甚麼你仍報讀禧年?你可以報讀一D課程較淺,功課量較少,同埋人數很少的學校。那麼,你和仔仔都無咁辛苦。禧年一向是功課量多,課程深,未必適合你的仔仔. 讀書最緊要是開心. 不如襯佢細早D轉校好過. 免得大家辛苦.
大家共勉之.

BESTFOUR, 仔仔有無好o的ar?
慢慢幫佢上手. 唔駛太心急, 會嚇親佢.
你仔仔會唔會係細仔呢 ? 我發覺大部份細仔/囡, 初初小一同小二都係比較辛苦. 但升上去就會追得返. 所以你依家最重要比多o的信心仔仔. 加油 !

回復 36# qkhui 的帖子

我都覺得有的細仔/囡係需要多D時間去適應架,主要佢每日有進步就唔錯啦,都希望你快D搞清楚到底仔仔係咪讀障,咁就可以早D處理好問題!

其實近年太多人講甚麼"讀障","自閉"等. 於是人人都要就佢地. 以前D細路,包括自己,從來不會給人遷就.
而家D細路,於是被父母寵壞,尤甚是學習及行為跟不上的.
寫字要少D, 功課少D, 默書少D, 甚至唔鬧得, 唔迫得. 當然,我讚成多鼓勵, 但適當的責罵也是要的. 而家D細路的心靈太弱小. 我唔會遷就自己既仔女, 要學習適者生存.
而家細路在各方面都愈來愈差,成績,行為,情緒都不及以前D人.

ymca2001, 其實你所講o既唔就, 係那一方面 ?
噉我相信大部份家長都唔會咩都遷就自己的小朋友.

回復 4# qkhui 的帖子

我同學校反應過..好佐好多啦..有寫手冊返黎..功課又無咁甩漏啦..默書只要比多D 時間佢溫..暫時都OK...多謝妳的關心呀!!我同仔仔都會努力的!
‹ 上一主題|下一主題