用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 論盡溜冰2
樓主: do-re-me
go

論盡溜冰2 [複製鏈接]

原帖由 小豆媽 於 11-9-21 11:53 發表

veroshea

E ~~~~
你女女都係海濱學生, 我都係呀, 唔知有冇見過面呢 ?
不過我2個女都係低級學生, 只係在冰面遊盪.

邊個係你coach ? 排program你覺得慢可唔可以同佢"針針" ?

RIC的最大好處就係街客少, 唔雜又 ...

小豆媽,

我女學星期六架, 其實海濱都無咩教練好揀, 好既都走得8899, 我女跟OLIVIA, 你女女呢, 佢學星期幾??
~不要計較生命中不足的地方, 反要珍惜生命裹擁有的一切~ ~ 我們往往忙於計劃明天, 卻忘記珍惜今天巳擁有的, 彷彿我們從未好好活在今天~ ~ 不要窮盡一生去賺取財富, 最終只會耗盡財富去重整健康 ~

原帖由 veroshea 於 11-9-21 12:00 發表

小豆媽,

我女學星期六架, 其實海濱都無咩教練好揀, 好既都走得8899, 我女跟OLIVIA, 你女女呢, 佢學星期幾??

我女學Sunday 或 Tuesday, 是但一日, 如果大家都得閑就去2日.
我跟F 教練, 女仔. (唔開全名 ^^)
我沉日都見到O教練.

係啦 ! RIC真係留唔到coach.  個場係一個好大限制.
人地mega box, 有底薪+分脹+bouns. 場大學生多.
RIC真係主打"人情牌", 留住附近學生.
不過我知有D高級學生, 一方面跟外藉女士, 一方面都在又一城/ELEMENT學的.

我唔要求多, 我大女有FS4, 我已經好心足.  細女可能可以好D.

原帖由 小豆媽 於 11-9-21 12:03 發表

我女學Sunday 或 Tuesday, 是但一日, 如果大家都得閑就去2日.
我沉日都見到O教練.

係啦 ! RIC真係留唔到coach.  個場係一個好大限制.
人地mega box, 有底薪+分脹+bouns. 場大學生 ...

聽聞F都幾惡, 我朋友個女初初跟佢跟到唔想學, 而家轉左俾O就好小小, 佢地教練之間都分晒派...不過都係佢地問題, 我地只係帶小朋友去溜..

你兩個小朋友都學緊?  佢地幾大呀? 星期日係咪小人好多呢?
~不要計較生命中不足的地方, 反要珍惜生命裹擁有的一切~ ~ 我們往往忙於計劃明天, 卻忘記珍惜今天巳擁有的, 彷彿我們從未好好活在今天~ ~ 不要窮盡一生去賺取財富, 最終只會耗盡財富去重整健康 ~

其實西九人什都好煩, 話說有次有個嫲嫲同個爸爸鬧交, 嚇到我個囡喊, 要即刻走, 仲要我抱住走, 另外個partner又唔再學, 所以先諗轉場, 但最後決定會係西九學多5堂, 因為個教練又會轉場, 所以多數會跟住走

但問心, 西九個場既小朋友係好努力練習, 我去過其他所有場 (除左海濱, 真係太遠啦), 見到既小朋友大部份都係學完就走, 好少會留低繼續練習.  自問呀囡過左西九進度真係比以前快. 亦可能佢真係大個左.

另外我想問你地講個位V教練, 係唔係都係由其他場轉過element or 佢一路都係element?

囡囡一個朋友仔 & 舊同學仔現在都係跟緊Tak Sir, 佢個期好full, 現在只得Tue 夜晚有時間, 但我唔想囡囡平日學, 因為功課多, 所以都希望可以上Sat/Sun. 呢個場除左T sir外, 我真係揾唔到一個好少少既教練. 如果唔係我當年都唔會因為教練轉場, 我又跟住轉場啦.

原帖由 do-re-me 於 11-9-16 00:26 發表

如果你真係決定去megaice,搵德sir啦(英文名都係Tak),佢係唯一一個我睇得上眼的,其他都唔洗試啦,包括高級教練,只有2個grade,就係差,同非常差!但德sir都幾嚴,你要認真做動作,做得唔好佢唔教新動作,唔比你升級,但如有一 ...

因為有時行街, 見到又一城又係好多人, 特別係暑假時, 真係打針都打唔入個隻, 有時見佢地教初學小朋友仲離譜, 一班10個小朋友, 得半個鐘, 都唔知理得邊個, 有D仲係到喊緊.
原帖由 do-re-me 於 11-9-16 01:20 發表

點解唔去又一城呀?

我囡囡大少少, 佢差不多6歲, 我地學星期六大約12:30, 呀囡都講唔到D terms比我聽, 只係話當教練叫佢做佢就識做, 唔洗同我講, 激C我. 我只係見佢有做轉同跳既動作, 至放個正確稱呼就真係唔知.

其實我都想知多D關於溜冰點分級既資料, 可以係邊到睇到呢?

原帖由 alljodesign 於 11-9-16 01:41 發表
你小朋友幾大? 學到咩野情度? 我女5歲多d, 學緊3 turn, 會轉去又一城, 如果甲到, 可以一齊喎~

我地係西九見過未呢  你以前學星期幾?

原帖由 米之連媽媽 於 11-9-21 14:03 發表
我囡囡大少少, 佢差不多6歲, 我地學星期六大約12:30, 呀囡都講唔到D terms比我聽, 只係話當教練叫佢做佢就識做, 唔洗同我講, 激C我. 我只係見佢有做轉同跳既動作, 至放個正確稱呼就真係唔知.

其實我都想知多D關於溜 ...

http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7006090103422

原帖由 veroshea 於 11-9-21 12:18 發表

聽聞F都幾惡, 我朋友個女初初跟佢跟到唔想學, 而家轉左俾O就好小小, 佢地教練之間都分晒派...不過都係佢地問題, 我地只係帶小朋友去溜..

你兩個小朋友都學緊?  佢地幾大呀? 星期日係咪小人好多呢? ...

所有場所有coach都一樣分晒派, 我覺得我係學野姐, 唔好攪到我.  coach同小朋友都係人夾人, O同F點惡, 都唔夠以前M惡(M舊年轉左去又一城).  

我大女8歲, 細女5歲.  星期日3點前都好多人, 5pm左右就好d, 如果我學tuesday晚, 8pm左右, 差d包場, 哈哈哈 !  仲可以用個pulley練野.

原帖由 米之連媽媽 於 11-9-21 13:34 發表
但問心, 西九個場既小朋友係好努力練習, 我去過其他所有場 (除左海濱, 真係太遠啦), 見到既小朋友大部份都係學完就走, 好少會留低繼續練習.  自問呀囡過左西九進度真係比以前快. 亦可能佢真係大個左.

另外我想問你地講個位V教練, 係唔係都係由其他場轉過element or 佢一路都係element?
...

"賽手", 多數都會在又一城同太古學+練, 因為係比賽場地.

我地講Elements 的V教練, 以前在西9, 之後過左MEGABOX, 再回西9, 又轉Elements. 是FS10的. Senior coach. 你上elements (rink) 個網會見到個樣.

原帖由 小豆媽 於 11-9-21 15:24 發表

所有場所有coach都一樣分晒派, 我覺得我係學野姐, 唔好攪到我.  coach同小朋友都係人夾人, O同F點惡, 都唔夠以前M惡(M舊年轉左去又一城).  

我大女8歲, 細女5歲.  星期日3點前都好多人, 5pm左右就好d, 如果我學tue ...

我女以前跟M, 佢唔算惡不過真係好COOL, 其實我覺得佢教得唔錯, 個底打得好札實, 佢唔教真係好可惜...

Thanks!
原帖由 veroshea 於 11-9-21 14:33 發表

http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7006090103422

咁我知邊個啦, 舊年呀囡係西九個christmas show到見識過佢身手. HEHEHE, 我都估到係佢, 因為近呢幾個星期都唔見佢出現, 所以我估到. 呀囡個教練當年都係因為佢由Megabox轉佢西九, 所以跟佢一齊轉場架. 咁你地估唔估到呀囡個教練係邊個呢?
原帖由 小豆媽 於 11-9-21 15:29 發表

"賽手", 多數都會在又一城同太古學+練, 因為係比賽場地.

我地講Elements 的V教練, 以前在西9, 之後過左MEGABOX, 再回西9, 又轉Elements. 是FS10的. Senior coach. 你上elements (rink) 個網會見到個樣. ...

醒目開學勳章

太慢? 音樂好唔好聽,其實音樂無乜所謂﹗

衫穿回上年果件,還岩著﹗

原帖由 veroshea 於 11-9-20 10:45 發表

就快10月仲未開始排可能真係迫左D, 好彩今年遲左一星期, 我覺得小朋友有比賽會練得積極D, 唔好太介意得失..

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 do-re-me 於 11-9-20 23:41 發表

梗係唔係!佢睇完我女做考試果套動作,話:都唔知點解會比你合格?
死未!?
佢只係通知我地報名開始了

咁而家佢教sugar fs2定fs3呀 or mixed ?
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 小豆媽 於 11-9-21 11:06 發表

比十個kiss 你. !!!!!
心心同wingwing 就係一樣la.
我個女, 係完全唔會enjoy一個人在任何場地做任何野, 惶論要present, 要show off.
我成日同F講, 佢係一隻烏龜, 最好有個殼, 佢可以縮入去, 你睇我唔到, 我睇你唔 ...

所以我都好鬼鍾意wingwing 佢地兩個其實好多地方好似、太amazing 最搞笑係你女講的想的,無論是以前的心心或現在的心心,都一樣講過諗過...最經典係佢同wingwing唔多想參加一些考試竟然因為: "我sure我係識就係識" 另一方面其實又覺得佢地識諗架 (我太愛d小朋友,愛都有d唔太理智tim ) 今個星期日見唔見到你d寶貝女呀 ?

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 小豆媽 於 11-9-21 11:36 發表

sugar真係好可愛 !!! 件衫月閃係月叻 !

V話你考試個program唔惦 ??  
信佢啦, 傳說中, V排program係幾叻的, 不過佢主觀亦係事實 (叻人都係主觀d)

wing個coach 都有問我比唔比賽.
我仲考慮中.
我之前同 ...

但係wingwing係唔係都好想比賽呀 ? 如果係即刻考試即刻入會,9月30日之前搞掂(好似係這個日子)就可以參加。
sugar真係好可愛,件衫閃就最叻 咁都諗到 - auntie就覺得sugar叻d

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 小豆媽 於 11-9-21 12:03 發表

我沉日都見到O教練.

人地mega box, 有底薪+分脹+bouns. 場大學生 ...

其實RIC的氣氛似大家庭,不過個場真係唔係好留到D coach,我個人覺得mr. gomz已盡了力。其實RIC有好多質素/本身背景好OKAY的學生,I mean家境有足夠資源比小朋友,雖然平但我覺得唔係留到學生因素,主因是小豆媽講得arm就係"人情牌"。

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 veroshea 於 11-9-21 12:18 發表

你兩個小朋友都學緊?  佢地幾大呀? 星期日係咪小人好多呢? ...

我女在RIC,都係跟F 我女話F係惡,但係好好人...即係點 原來話唔做錯事F係好好人,但如果做得唔好(即無盡力)F其實都會惡。所以我女係好鍾意又小小驚佢LAW 不過咁,佢就會盡力D練習

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 米之連媽媽 於 11-9-21 13:34 發表
其實西九人什都好煩, 話說有次有個嫲嫲同個爸爸鬧交, 嚇到我個囡喊, 要即刻走, 仲要我抱住走, 另外個partner又唔再學, 所以先諗轉場, 但最後決定會係西九學多5堂, 因為個教練又會轉場, 所以多數會跟住走

但問心, 西 ...

西九D學生有D真係好勤力,我諗因為那兒好多小朋友都係父母只可以供小朋友學一種活動,加上如果上課那天可以不用入場費,下課就要用盡時間練。至於教練和職員其實都好好,但有一、兩個就 "經典"D,好hea,我老公唔多開聲都話其中一個唔係好知自己想做mug,好似上playgroup咁...

不過D街客/又或咁講都有D學生,談吐行為令人好人驚 我女都試過係西九比一個女仔(定女人)搞到好驚想喊...因為個女仔(定女人)好大聲對住佢講duck (將d變f)-事原佢自己跳個jump去錯位剛好我女在她前面,我女話起碼還有段距離但佢當我女阻住佢,可能唔係話佢但我女好鬼驚死,嚇到話要走。
‹ 上一主題|下一主題