用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 論盡溜冰2
樓主: do-re-me
go

論盡溜冰2 [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 小豆媽 於 11-9-21 15:24 發表

所有場所有coach都一樣分晒派, 我覺得我係學野姐, 唔好攪到我.  coach同小朋友都係人夾人, O同F點惡, 都唔夠以前M惡(M舊年轉左去又一城).  

我大女8歲, 細女5歲.  星期日3點前都好多人, 5pm左右就好d, 如果我學tue ...

好同意 ...coach同小朋友,人夾人。我女知F有少少惡,但係佢鍾意F教。至於O,我聽過我女講,因佢係我女好朋友個教練,不過我女都好鍾意O,佢會主動同佢同招呼(我女本身唔多睬人),佢話O有時都會看看她做動作,見佢不太精神會問佢是否不舒服...

溜冰場教練會分派別,很多恩怨是非明爭暗鬥,甚至他們的學生也因此要分派別 (大一點的學生)。對我來說,我女去學溜冰,我話之佢地有什麼恩怨,唔好搞到我個女。
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 小豆媽 於 11-9-21 15:29 發表

"賽手", 多數都會在又一城同太古學+練, 因為係比賽場地.

我地講Elements 的V教練, 以前在西9, 之後過左MEGABOX, 再回西9, 又轉Elements. 是FS10的. Senior coach. 你上elements (rink) 個網會見到個樣. ...

其實D教練真係會周圍轉 我有時想,如果一個教練在A場教到5、6月,然後去B場教,跟住在B場TRAIN學生11月比賽,跟住在比賽時自己B場的學生對A場原本自己的學生...會點呢 我諗得係咪好無聊 ?

以我所知...RIC好多好教練去了Elements,咁其實RIC的教練同Elements的教練私底下有D好fd,又或者有恩怨,當然RIC的經理一定唔妥Elements那一邊因為撓走好多勁教練。festival同cityplaza palace的教練其實同一個老細,教練間係識。至於西九的教練之前有d由荃灣廣場過去(即係以前有d仍係學生),本來我都唔知原來荃灣廣場有冰場,不過聽說雜到嘔。 咁荃灣廣場個場摺左之後,無耐西九就開左個場,咁有D教練就過了去西九。

原帖由 米之連媽媽 於 11-9-21 16:21 發表
咁我知邊個啦, 舊年呀囡係西九個christmas show到見識過佢身手. HEHEHE, 我都估到係佢, 因為近呢幾個星期都唔見佢出現, 所以我估到. 呀囡個教練當年都係因為佢由Megabox轉佢西九, 所以跟佢一齊轉場架. 咁你地估唔估 ...

下?我未見過V大顯身手!有無片睇?
點解佢走黎走去?

原帖由 Smiile 於 11-9-21 19:57 發表

咁而家佢教sugar fs2定fs3呀 or mixed ?

Fs1-3,由Waltz Jump再學過,唔緊要啦,我已經睇化.安慰自己:我女有的是青春!

原帖由 小豆媽 於 11-9-21 11:36 發表

sugar真係好可愛 !!! 件衫月閃係月叻 !

V話你考試個program唔惦 ??  
信佢啦, 傳說中, V排program係幾叻的, 不過佢主觀亦係事實 (叻人都係主觀d)

wing個coach 都有問我比唔比賽.
我仲考慮中.
我之前同 ...

喂!你趕唔趕得切報名呀?你仲唔快d去考試?有個疑問,如果你報fs3(比賽)咁你米要一次過考晒?fs1,2,3?or可以只考fs3?

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 米之連媽媽 於 11-9-21 16:21 發表
咁我知邊個啦, 舊年呀囡係西九個christmas show到見識過佢身手. HEHEHE, 我都估到係佢, 因為近呢幾個星期都唔見佢出現, 所以我估到. 呀囡個教練當年都係因為佢由Megabox轉佢西九, 所以跟佢一齊轉場架. 咁你地估唔估 ...

應該唔係幾星期,佢過左去E幾個月啦 (我係未同你們講同一個? )
你女女個教練由Megabox轉去西九,咁真係唔知邊個喎..

我女在西九都有跟教練。其實係偶然情況下去左西九TRIAL CLASS後來個COACH好好所以轉埋regular,但下課都會即走因為佢有d驚個場的人橫衝直撞 (而家好少少無咁驚)。主要係佢鍾意個coach,雖然只係學左幾個月,但個coach好有心機教和鍚佢。不過我女唔多搞事又怕死,叫佢做mug都會做,所以coach幾鍚佢。

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 do-re-me 於 11-9-21 21:24 發表

下?我未見過V大顯身手!有無片睇?
點解佢走黎走去?

問得好? 點解佢走黎走去? 唔驚...我覺得V在E應該會穩定的。

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 do-re-me 於 11-9-21 21:32 發表

Fs1-3,由Waltz Jump再學過,唔緊要啦,我已經睇化.安慰自己:我女有的是青春!

好彩之前真係轉得快 有個咁勁個coach幫你個女執一執過d動作

原帖由 veroshea 於 11-9-21 16:12 發表

我女以前跟M, 佢唔算惡不過真係好COOL, 其實我覺得佢教得唔錯, 個底打得好札實, 佢唔教真係好可惜...

我剛剛入RIC的時候, 就係見到M排program, 鬧到d學生cc吓, 不過佢教得好認真, 執d野好details. 佢d學生(排program果d)都好叻呀 !

原帖由 Smiile 於 11-9-21 21:43 發表

問得好? 點解佢走黎走去? 唔驚...我覺得V在E應該會穩定的。

點解 ??? 我見到你話你知, 呢度太"揚"la.
消息由megabox 傳出來的.

原帖由 do-re-me 於 11-9-21 21:38 發表

喂!你趕唔趕得切報名呀?你仲唔快d去考試?有個疑問,如果你報fs3(比賽)咁你米要一次過考晒?fs1,2,3?or可以只考fs3?

其實我都唔知.
我都未填form.
一定係比賽FS2 啦, 點會FS3呀, 佢個change-foot........
有可能比FS1添啦, 你睇佢個1-foot, 仲有果d landing真係想嘔. 失禮F 同RIC.

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 do-re-me 於 11-9-21 21:38 發表

應該要考晒fs1, fs2, fs3架喎,因為ISI TEST唔可以跳級

又咁, 我記得比賽規則話唔比做報的級數高2級動作(即報fs3做fs5動作),但好似無話未考fs3唔比報fs3喎(最緊要係是但考左一級先,入左會je )...(我都好耐沒有比賽已經沒有印象又唔知會唔會有修改?)

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 小豆媽 於 11-9-21 21:56 發表

okok

原帖由 do-re-me 於 11-9-21 21:32 發表

暑期, 我搵V 執過動作, 佢都話wing個toe-loop錯左.

不過佢話wing的basic stroking, edge, arabesque幾好,   (因為在西9齋行左2年交叉腳同拉腿, 哈哈 !) salchow, pivot 以佢個age都ok (即係其實要再跳高d).  不過V話wing係冇目標咁skate, 只係死做個動作唔識串連.  landing好唔惦, lock唔實, 唔識入track, 次次漫無目的咁兜就練唔到入track的技巧.  

我係事先講左比V個我係F的學生的.

原帖由 Smiile 於 11-9-21 21:16 發表

至於西九的教練之前有d由荃灣廣場過去(即係以前有d仍係學生),本來我都唔知原來荃灣廣場有冰場,不過聽說雜到嘔。 咁荃灣廣場個場摺左之後,無耐西九就開左個場,咁有D教練就過了去西九。

...

西9的head coach亞B(叔叔), 其實係一個好coach, 佢教花式jump好有經驗同心機, 對旗下的coach去留事非都好化 !

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 小豆媽 於 11-9-21 22:19 發表

西9的head coach亞B(叔叔), 其實係一個好coach, 佢教花式jump好有經驗同心機, 對旗下的coach去留事非都好化 !

唔化都唔得 幾年前,有幾個教練吵大鑊要個經理出來平息... 我聽我一個朋友講JAR 原來"專門訓練學生stroking & 拉筋"的教練 (心照啦),係有份吵埋一份其中一個添...

醒目開學勳章

要逐級考﹗

我都未續會,諗住下星期上堂先比會費﹗

原帖由 Smiile 於 11-9-21 21:59 發表

應該要考晒fs1, fs2, fs3架喎,因為ISI TEST唔可以跳級

又咁, 我記得比賽規則話唔比做報的級數高2級動作(即報fs3做fs5動作),但好似無話未考fs3唔比報fs3喎(最緊要係是但考左一級先,入左會je )...(我 ...

原帖由 Smiile 於 11-9-21 21:59 發表

又咁, 我記得比賽規則話唔比做報的級數高2級動作(即報fs3做fs5動作),但好似無話未考fs3唔比報fs3喎(最緊要係是但考左一級先,入左會je:happy )...(我 ...

嘩!咁我報2級其他人可能做fs3的動作!我之前以為考左1級可以報fs1,唔知道考左2級唔可以報fs1
如果報fs1但做晒成套fs2出來又得唔得?

原帖由 小豆媽 於 11-9-21 21:56 發表

嘻嘻,我好想知

原帖由 Smiile 於 11-9-21 21:43 發表

佢轉場我跟住佢轉場,轉場仲好,平d嘛!
‹ 上一主題|下一主題